ŽGANCI IN MEŠTE

 

AJDOVI ŽGANCI

1 kg ajdove moke, približno 2 l vode, sol, 20 dkg ocvirkov ali 15 dkg olja ali masti.

Ajdovo moko presejemo in jo zakuhamo v slan krop. Pokrijemo in pustimo kakih 10 minut, nato pa kepo preluknjamo, da se moka bolje prekuha. Vre naj počasi pol ure. Odcedimo nekaj žgančevke in jo shranimo. Žgance zmešamo s kuhalnico. Če so presuhi, jim prilijemo še malo žgančevke, da se lepše mešajo. Žganci so bolj voljni in rahli, ako jih nekoliko zabelimo že v loncu, preden jih začnemo mešati. Nadrobimo jih s kuhalnico in vilicami v skledo in povrhu zabelimo.Ajdove žgance ponudimo k obaram, mesnim omakam, kislemu zelju ali repi itd. Zelo so okusni s sladkim ali kislim mlekom.


AJDOVI ŽGANCI S KAŠO

1/2 l kaše, slan krop, 1 l ajdove moke, 20 dkg ocvirkov ali 15 dkg same maščobe - olja, masti, surovega masla, margarine.

Prebrano in dobro oprano kašo zasujemo v slan krop in jo kuhamo približno četrt ure. Dosujemo presejano ajdovo moko. Pokrijemo in kuhamo še kakih dvajset minut. Moko s kuhalnico prederemo, da se bolje prekuha. Del žgančevke odlijemo, zabelimo s polovico maščobe in zmešamo. Dobro premešane žgance nadrobimo z vilicami v skledo in še povrhu zabelimo.Tudi te žgance postavimo na mizo z raznimi mesnimi omakami, obarami, zeljem zelenjavnimi prikuhami, pa tudi z mlekom, kislim ali sladkim.


AJDOVI ŽGANCI S KROMPIRJEM

3/4 kg ajdove moke, 1/2 kg krompirja, slan krop, 10 dkg ocvirkov, 10 dkg masti.

Krompir olupimo in zrežemo na koščke, ki jih damo kuhat v slan krop. Pri vodi pazimo, da jo odmerimo toliko, da bo zadostovala še za moko. Ko je krompir napol kuhan, prisujemo presejano moko.Pokrijemo in po desetih minutah naredimo v moko luknjo. Kuhamo še približno 20 minut. Nazadnje odlijemo nekaj žgančevke, žgance zabelimo s polovico maščobe in zmešamo. Z vilicami nadrobimo žgance v skledo in jih še povrh zabelimo.


BELI ŽGANCI

Skuhamo jih samo iz bele moke.
Kuhamo jih kot ajdove, računati pa moramo s tem, da se bela moka ne nakuha tako kot ajdova. Bele žgance nadrobimo, lahko pa iz žgančeve gmote narežemo z žlico žličnike, jih povaljamo v maščobi in serviramo.


KORUZNI ŽGANCI I, NAVADNI

1 kg koruzne moke, približno 3 l slanega kropa, 15 dkg zabele.

Koruzno moko zasujemo v slan krop in pokrijemo.
Ko dobro prevre, naredimo v cmok iz moke s kuhalnico luknjo, da se bolj prekuha.
Pokrito kuhamo še približno pol ure.
Odvečno žgančevko odlijemo, žgance zabelimo s polovico zabele in dobro zmešamo.
Zdrobimo jih z vilicami v skledo in kar se da vroče postavimo na mizo.
Ponudimo jih z mlekom, belo kavo, mesnimi omakami, s kislim zeljem ali repo, z golažem Szekely itd.


KORUZNI ŽGANCI II, NAVADNI

Sestavine in količine so za te žgance iste kot v prejšnjem receptu, le priprava je nekoliko drugačna.

V slan krop zakuhamo koruzno moko in takoj začnemo z mešanjem. Kuhamo in mešamo tako dolgo, da se žganec loči od posode oziroma kuhalnice. Posodo postavimo pokrito na rob in pustimo približno 40 minut. V tem času se moka lepo napoji in škrob nabrekne. Žgance nadrobimo v skledo in jih zabelimo.


KORUZNI ŽGANCI S KROMPIRJEM

1/2 kg krompirja, 1 kg koruzne moke, približno 2 1/2 l slanega kropa, 15 dkg zabele.

Olupljen krompir napol skuhamo v vrelem kropu. Dosujemo koruzno moko v lep kupček, ki ga čez nekaj minut prebodemo s kuhalnico, da se lepše skuha, Vse skupaj naj vre pokrito pol ure (samo moka). Žgance dobro zmešamo, zabelimo že v loncu, nato pa še nadrobljene v skledi.


KROMPIRJEVI ŽGANCI

1 1/2 kg krompirja, 75 dkg bele moke, slan krop, 15 dkg zabele.

Krompir olupimo, zrežemo na kose in denemo kuhat v slan krop, ki ga naj bo toliko več, da lahko čez dobre četrt ure dosujemo še presejano belo moko. Kuhamo pokrito pol ure. Žgančevko odcedimo, po potrebi jo pri mešanju žgancev ponovno dolijemo, da dobimo pravo gostoto. Žgance zabelimo in nadrobimo z vilicami v skledo. Tudi ta gmota je prav primerna, da narežemo iz nje žličnike. Krompirjeve žgance damo na mizo k vsem jedem, ki smo jih našteli že pri prejšnjih žgancih. Posebno pa se prilegajo k mesu in so tudi fina priloga, zlasti če jih zabelimo s surovim maslom. Servirati jih moramo takoj, ko so kuhani. Tem žgancem pravijo v Poljanski dolini »oženjeni«, v Prekmurju pa dodole (iz madžarščine). Z žlico narezane denejo v mast, ali jih zabelijo s smetano, pa tudi z bučnim oljem.


KROMPIRJEVI ŽGANCI Z BELIM ZDROBOM

1 1/2 kg krompirja, 3 dl belega zdroba, slan krop, 15 dkg zabele.

Te žgance kuhamo tako kot prejšnje, le da namesto bele moke vzamemo zdrob. V krompir naredimo vdolbino. vanjo vsujemo zdrob in ga zagrnemo s krompirjem. Kuha naj se prav počasi pol ure, in sicer pokrito. Žgance nato zmešamo, zabelimo in nadrobimo. Uporabimo jih kot prve. Pravilno kuhani so zelo rahli.


KROMPIRJEVI RŽENI ŽGANCI

1 kg olupljenega krompirja, sol, 35 dkg ržene moke, 15 dkg suhe slanine.

Olupljen krompir zrežemo na kose in pristavimo v velik lonec. Prilijemo toliko vroče vode, da je krompir dobro pokrit. Solimo. V železni ali aluminijasti ponvi prepražimo rženo moko. Pražimo tako dolgo, da zadiši po moki, porjaveti ne sme. Stresemo jo na krompir, ki medtem že nekaj časa vre. S kuhalnico naredimo v moko luknjo in kuhamo približno četrt ure. Vodo odcedimo, zmešamo in denemo na pekač, v katerem imamo zrezano in precvrto slanino. Žgance porinemo v pečico, da žganci izpare. Vmes jih mešamo in drobimo z vilicami. Biti morajo rahli, ponudeni takoj, ko so kuhani. Postani zgube veliko na okusu in videzu. Serviramo jih k mesu, mesnim omakam, kislemu zelju, repi itd. Ponekod jih dajo na mizo tudi z mlekom.
računovodstvo Pavliha