ŠTRUKLJI, ŠTRUKELJCI IN DRUGO

 

VLEČNO TESTO ZA ŠTRUKLJE

50 dkg mehke moke; 1, do 2 jajci, 1 do 2 žlici olja, sol, malo limoninega soka ali kisa, mlačna voda; olje ali kaka druga maščoba za mazanje hlebčkov.

Za štruklje zelo pogosto uporabljamo vlečno testo. Zato ga bomo natančneje opisali samo na tem mestu. Njegove sestavine so moka, mlačna voda, sol in malo maščobe. Najraje dodamo olje, ker je po njem testo voljno. Kot vezivno sredstvo uporabljamo jajce, za rahljanje pa nam služi limonina kislina, kis in alkohol. Testo delamo kot rezance, biti mora mehkejše; namesto mrzle uporabljamo mlačno vodo. Vse sestavine dobro pognetemo, da je testo prožno in se loči od posode in rok. Ako imamo več testa, ga razdelimo na hlebčke; vsak hlebček dobro pognetemo, ga namažemo z oljem in denemo na pomokano desko ali v skledo počivat. Pomastimo ga zato, da se med počivanjem ne naredi po vrhu skorjica, ki povzroča pri vlečenju luknje. Hlebčke pokrijemo. Počivajo naj pol ure, ali pa tudi več.Hlebček nato na pomokanem prtu le prav malo razvaljamo, gnesti ga ne smemo več, ker se potem testo slabo vleče. Namažemo ga z oljem ali s kako drugo raztopljeno maščobo. Testo razvlečemo z rokami. Pomagamo si s hrbtom roke, da s prsti ne prebodemo testa. Zvlečeno testo namažemo z nadevom in zvijemo. Še prej pa porežemo, posebno pri boljši kuhi, debele robove. Zvijati moramo tako, da se plasti testa lepo vležejo druga ob drugo in ni vmes zračnih lukenj. Ako pa se le narede, jih prebodemo z iglo. Dalje ravnamo kot zahtevajo posamezni recepti.


AJDOVI ŠTRUKLJI Z OCVIRKI, KUHANI I

Testo: 1 l ajdove moke, 1 l slanega kropa, 10 dkg pšenične moke; 10 dkg ocvirkov za zabelo.
Nadev: 1/2 kg ocvirkov, 3 žlice smetane, 1 jajce, približno 5 dkg drobtin.

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom in dobro premešamo. Malo ohlajeno damo na desko in s pšenično moko pognetemo testo. Razvaljamo ga takoj za pol prsta na debelo in pomažemo z nadevom. Zvijemo. Štrukelj nato zavijemo v moker in ožet prtič, ki smo ga dobro potresli z drobtinami. Kuhamo ga pol ure v slanem kropu. Kuhane štruklje zrežemo in zabelimo z ocvirki. Nadev: Ocvirkom, ki smo jih toliko pogreli, da se razpuste, primešamo smetano, jajce in drobtine. Nadev zmešamo in takoj uporabimo, da se ocvirki spet ne strde.


AJDOVI ŠTRUKLJI Z OCVIRKI, KUHANI II

Testo: 75 dkg ajdove moke. 10 dkg bele moke. 3/4 l slanega kropa.
Nadev: 25 dkg ocvirkov, 10 dkg drobtin.

Ajdovo moko poparimo z 1 litrom vrelega slanega kropa. Ko se nekoliko ohladi, jo stresemo na desko, dodamo pšenično moko in zgnetemo v testo, ki ga takoj na tanko razvaljamo. Potresemo stoplimi ocvirki, drobtinami in zvijemo. Da se štruklji lepše kuhajo, jih zavijemo v prtiček in povežemo z vrvico. Kuhamo jih v vreli slani vodi pol ure.Kuhane odvijemo in zrežemo na poljubne kose. Serviramo jih kot samostojno jed s kislim zeljem.


AJDOVI ŠTRUKLJI Z OREHI, KUHANI

Testo: 1 l ajdove moke, približno 1 l slanega kropa, nekaj žlic pšenične moke; za zabelo ocvirki ali surovo maslo in pest drobtin.
Nadev: 1/2 l sesekljanih ali zmletih orehov, 1 jajce, 5 žlic smetane, klinčki, cimet, 1 pest drobtin.

Moko poparimo, zmešamo s kuhalnico, nato stresemo na desko ali prt, ki ga prej dobro potresemo s pšenično moko.
Testo razvaljamo za nožev rob na debelo, namažemo z nadevom in zvijemo. Zvitek zavijemo v ožet, z drobtinami dobro potresen prtič in kuhamo 1/2, ure v slanem kropu. Rezine zabelimo z drobtinami ali ocvirki. Nadev: Orehom, primešamo jajce, smetano, dišave in drobtine.


AJDOVI ŠTRUKLJI S SKUTO, KUHANI

Testo: 1 l ajdove moke. približno 1 l slanega kropa, malo bele moke.
Nadev: 1 kg skute, 2 jajci, 4-5 žlic smetane, po potrebi drobtin; 5 dkg surovega masla, drobtine.

Moko poparimo in dobro premešamo. Ohlajeno denemo na desko, ki jo prej potresemo z belo moko. Testo pregnetemo in razvaljamo za, 1/2 cm na debelo. Namažemo ga z nadevom, potresemo z drobtinami, posebno če je nadev bolj moker, in tesno zvijemo. Štrukelj zavijemo v zmočen in dobro ožet prtič, potresen z drobtinami. Kuhamo ga pol ure v slanem kropu. Kuhanega razrežemo na rezine, zložimo v skledo ali na krožnik in zabelimo s prepraženimi drobtinicami. Nadev: Skuto pretlačimo, ji dodamo jajci in smetano. Štruklje po želji lahko tudi sladkamo.


ŠTRUKLJI Z BOROVNICAMI

Testo: 75 dkg moke, 2 dkg surovega masla, 1 jajce, mlačna voda, sol.
Nadev: 23 dkg surovega masla, 15 dkg drobtin, 75 dkg svežih borovnic, 25 dkg sladkorja, cimet; 5 dkg sladkorne moke za posipanje.

Iz moke, surovega masla, jajca, mlačne vode in soli napravimo vlečno testo. Pokrijemo ga s toplo kozico in pustimo počivati vsaj pol ure. Nato testo razvlečemo, debele robove porežemo. Testo potrosimo do polovice z drobtinicami praženimi na maslu, ostali del poškropimo z raztopljenim maslom. Čez drobtinice potresemo borovnice, sladkor in zmlet cimet. Zvijemo s potresene strani v zvitek in damo v pekač. Pečemo v srednje vroči pečici. Pečen zvitek zrežemo poševno za tri prste na široko in potresemo s sladkorno moko.


ČEŠPLJEVI ŠTRUKLJI ALI ZVITEK

Testo: 70 dkg moke, 1 jajce, 3 dkg surovega masla, sol, mlačna voda.
Nadev: 1 kg češpelj, 20 dkg sladkorja, zmlet cimet, 17 dkg surovega masla, 10 dkg drobtin.

Iz moke, jajca, 3 dkg masla, soli in mlačne vode napravimo vlečno testo in ga pustimo počivati. Medtem očistimo češpl]e (odvzamemo koščice), jih na drobno zrežemo, damo v skledo, potrosimo s sladkorjem, zmletim cimetom in premešamo. Razvlečemo testo, obrežemo debele okrajke, ga posujemo z drobtinami in poškropimo s stopljenim maslom.Potresemo z zrezanimi in osladkanimi češpijami, zvijemo in damo v namazan pekač. Pečemo v srednje vroči pečici približno 1 uro. Pečen zvitek zrežemo in potrosimo s sladkorjem.


DROBNJAKOVI ŠTRUKELJCI, KUHANI

Testo: 1/2 kg moke, 2 jajci, 1 žlica olja, mlačna voda, sol.
Nadev: 15 dkg surovega masla, 3 jajca, 4 žlice drobtin, 3 žlice drobno narezanega drobnjaka.

Iz moke, jajc, olja, mlačne vode in soli naredimo vlečno testo. Spočitega razvlečemo, robove porežemo. Namažemo in zvijemo. Več o testu glej v receptu » Vlečno testo« v začetku tega sestavka. Štruklje kuhamo približno 20 minut v slanem kropu. Če pa jih naredimo za jušni vložek, zvijemo namazano testo od obeh strani, da dobimo dva tanka svaljka. V sredi testo prerežemo. Z lesenim nožem narežemo po dva prsta dolge štrukeljčke, ki jih zakuhamo kar v juho. Vro naj pičlih 10 minut. Nadev: Umešamo surovo maslo in rumenjake, dodamo drobtine, sesekljan drobnjak in nazadnje sneg iz beljakov. Rahlo zmešamo.


JABOLČNI ŠTRUKLJI, KUHANI

Vlečno testo: Glej recept za vlečno testo na str. 136.
Nadev: 1 dl smetane, 1 jajce, drobtine ali zdrob, 1 kg naribanih, olupljenih jabolk, 10 do 15 dkg sladkorja; surovo maslo in drobtine za zabelo, sladkor za potresanje.

Razvlečeno testo namažemo s smetano, v katero smo vmešali rumenjak in dodali sneg. Potresemo z drobtinami ali z zdrobom. Če je smetana bolj redka in jabolka zelo sočna, potresemo več, sicer manj. S tem preprečimo, da bi se izcejal sok. Zvitek skuhamo zavit v zmočen in ožet, z drobtinami potresen prtič. Kuhamo ga pol ure v slanem kropu. Kuhane štruklje narežemo na rezine, po želji jih zabelimo z drobtinicami, ki smo jih prepražili na surovem maslu, in potresemo s sladkorjem.


JABOLČNI ŠTRUKLJI, PEČENI

Vlečno testo: Glej recept za vlečno testo na str. 136.
Nadev: 15 dkg margarine, 5 dkg drobtin, 1 1/2 kg jabolk, 10 do 15 dkg sladkorja, limonina lupinica, malo cimeta, 5 dkg rozin; sladkor za potresanje.

Razvlečenemu testu porežemo robove. Polovico ga nadenemo, ostanek pa samo pokapamo z raztopljeno margarino (odvzamemo jo od celotne količine). Zvijemo in spečemo. Pečene štruklje zrežemo in potresemo s sladkorjem. Nadev: V margarini (10 dkg) prepražimo drobtinice. Jabolka naribamo kot repo in mednje zmešamo cimet in sesekljane limonine lupinice. S prepraženimi drobtinicami namažemo testo; testo nato potresemo z jabolki, sladkorjem in rozinami, če jih uporabimo. Zvijemo in spečemo. Pečen štrukelj razrežemo in posladkamo. Ponudimo toplega ali mrzlega.


JABOLČNI VZHAJANI ŠTRUKLJI, KROMPIRJEVI

Vzhajano krompirjevo testo: 80 dkg kuhanega krompirja, 10 dkg surovega masla, 40 dkg ostre bele moke, limonina lupinica, 10 dkg sladkorja, sol, 3 dkg kvasa, 1/4 l mleka, 2 jajci.
Nadev: 10 dkg drobtin, 10 dkg margarine ali surovega masla, 1 kg jabolk, 15 dkg sladkorja s cimetom, 5 dkg rozin, 5 dkg orehov, 2 žlici ruma, 4 dkg surovega masla, sladkor za potresanje.

Kuhan krompir pretlačimo, polijemo s stopljenim maslom in dodamo moko, sladkor, sol, vzdignjeni kvas, sesekljano limonino lupinico, jajci in mleka po potrebi. Napravimo gladko testo, ki naj vzhaja. Vzhajanega razvaljamo za 1/4 cm debelo, polijemo z margarino ali maslom in potresemo z drobtinami, naribanimi jabolki, sladkorjem (s cimetom), sesekljano limonino lupinico, rozinami, zrezanimi orehi; nato ga pokapamo z rumom in zvijemo. Štrukelj damo vzhajat v pekač in na toplo. Vzhajanega namažemo s surovim maslom in spečemo. Pečenega zrežemo na rezine in potresemo s sladkorjem. Ponudimo toplega ali mrzlega.


JABOLČNI ŠTRUKLJI Z OCVIRKI, PEČENI

Testo: 50 dkg moke, 4 dkg surovega masla ali malo olja, 1 jajce, sol, malo mlačne vode.
Nadev: 15 dkg ocvirkov, 5 žlic kruhovih drobtin, 1 1/2 kg jabolk, 15 dkg sladkorja, malo cimeta.

Iz moke, maščobe, jajca, soli in mlačne vode ugnetemo mehko testo, ki ga gnetemo tako dolgo, da se ne prijema več rok. Pomažemo ga z oljem in pokrijemo s pogreto skledo. Počiva naj 1/2 ure. Medtem sesekljamo ocvirke, olupimo in naribamo jabolka, zmešamo sladkor z zmletim cimetom. Ocvirke razgrejemo in zamešamo vanje drobtine. Testo na tanko razvlečemo, robove porežemo, namažemo z ocvirki, potresemo z jabolki in sladkorjem, pomešanim s cimetom; vse to tesno zvijemo, denemo na pomazan pekač in spečemo.


KAŠNATI ŠTRUKLJI, KUHANI

Vlečno testo: Glej recept za vlečno testo na str. 136.
Nadev: 5 dkg masti ali slanine, 1 čebule, 15 dkg ocvirkov, 1/4 kg prebrane in oprane kaše, mleka po potrebi, 2 rumenjaka, sneg iz beljakov ; mast ali ocvirki za zabelo, drobtine.

Spočito vlečno testo na tanko potegnemo, robove porežemo. Namažemo z nadevom. Testo zvijemo in štrukelj zavijemo v ožet, z drobtinami potresen prt. Kuhamo ga pol ure v slanem kropu. Kuhanega razrežemo na rezine, ki jih zabelimo z ocvirki ali prepraženimi drobtinicami ali jih uporabimo kot jušni vložek. Nadev: Na masti ali narezani slanini prepražimo sesekljano čebulo, primešamo ocvirke in kašo ter zalijemo z mlekom. Kuhamo, da se kaša zgosti in zmehča. Nadev mora biti lepo sočen, kaša ne premehka.
Nekoliko ohlajenemu nadevu primešamo še rumenjaka in sneg iz beljakov.


KOSTANJEVI ŠTRUKLJI, PEČENI

Vlečno testo: Kakor za druge štruklje, glej str. 136.
Nadev: 15 dkg surovega masla, 10 dkg sladkorja, 2 rumenjaka, 1 vanilin, sneg iz beljakov, 1/2 kg kuhanega olupljenega in pretlačenega kostanja; 1/4 l mleka ali smetane.

Razvlečeno testo pomažemo z nadevom. Zvijemo in zvitek spečemo v pečici. Napol pečenega oblijemo z mlekom ali smetano in ga popolnoma spečemo. Pečene štruklje zrežemo na rezine. Nadev: Surovo maslo umešamo s sladkorjem in rumenjakoma, dodamo vanilin, kostanj in sneg iz beljakov. Rahlo premešamo in uporabimo. Pregost nadev, ki se ne maže, razredčimo z mlekom ali smetano.


KROMPIRJEVI ŠTRUKLJI Z OCVIRKI, KUHANI

Krompirjevo testo: 1 kg krompirja, 50 dkg moke, 2 jajci, 15 dkg margarine, sol; zabela - 10 dkg ocvirkov.
Nadev: 1/2 kg ocvirkov, zelen peteršilj, po potrebi drobtin.

Naredimo krompirjevo testo, ga precej tanko razvaljamo in namažemo s prepraženimi ocvirki, potresemo s sesekljanim peteršiljem in drobtinami. Zvijemo in denemo v ožet prtič. Zavit štrukelj kuhamo pol ure v slanem kropu. Rezine zabelimo z ocvirki. Serviramo jih s solato, kot prilogo s kislim zeljem ali repo in k raznim mesnim jedem.


KROMPIRJEVI ŠTRUKLJI Z DROBTINAMI, KUHANI

Te štruklje naredimo kot prejšnje, le da vzamemo za nadev na maščobi prepražene drobtine brez ocvirkov.


ŠTRUKLJI S KROMPIRJEVIM NADEVOM, KUHANI ALI PEČENI

Vlečno testo: Glej recept spredaj str. 136.
Nadev: 5 dkg surovega masla ali margarine, 3 žlice smetane, 1/2 kg pretlačenega kuhanega krompirja, 10 dkg naribanega bohinjskega ali podobnega sira, 3 jajca, sol.

Razvlečeno testo namažemo z nadevom in ga zvijemo. Štruklje kuhamo ali pečemo. Nadev: Surovo maslo ali margarino, smetano, pretlačen krompir, sir, rumenjake in nekoliko soli dobro zmešamo. Dodamo še sneg. Nadev mora biti mazav. Če je pregost, ga razredčimo s smetano ali mlekom. Te štruklje damo k mesnim omakam, k divjačini, s solato itd.


KROMPIRJEVI ŠTRUKLJI S SUHIM MESOM

Testo: 1 kg krompirja, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, 30 dkg moke (pšenične ali ječmenove); slan krop; maščoba in drobtine za zabelo.
Nadev: 15 dkg masti, 15 dkg drobtin, 30 dkg suhega kuhanega svinjskega mesa.

Krompir skuhamo, olupimo, pretlačimo in pustimo, da se malo ohladi. Preveč ohlajen krompir potrdi. Potem mu dodamo kislo smetano, jajci, moko in napravimo testo. Razvaljamo ga za nožev rob na debelo, potresemo s prepraženimi drobtinami in drobno zrezanim svinjskim mesom. Testo zvijemo in zavijemo v prtiček ter povežemo z vrvico. Kuhamo v vreli slani vodi 30 minut. Kuhane štruklje odvijemo, jih poljubno razrežemo in zabelimo z maščobo, v kateri smo prepražili malo drobtin. Serviramo s kislim zeljem, repo ali kako omako.


KROMPIRJEVI ŠTRUKELJČKI Z OREHI, PEČENI

Testo: 1/2 kg kuhanega in pretlačenega krompirja, 10 dkg surovega masla ali margarine, 10 dkg sladkorja, malo limonine lupinice, 2 jajci; 4 dkg kvasa, 2 žlici mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja; 1/2 kg moke, sol.
Nadev: 1/2 kg orehovih jedrc, 10 dkg sladkorja in 1/4 l smetane.

Iz pretlačenega krompirja, surovega masla, sladkorja, limonine lupinice, jajc, soli, vzhajanega kvasa in moke naredimo testo, ki naj vzhaja na toplem. Za boljše testo penasto umešamo surovo maslo, sladkor, limonino lupinico in jajci, potem s tem zamesimo. Vzhajano testo razvaljamo za nožev rob na debelo, pomažemo z nadevom. Zvijemo, zrežemo na pol prsta dolge koščke (približno 3-4 cm). Štrukeljčke zložimo na pomazan pekač. Ko vzidejo, jih spečemo, pomazane z jajcem. Postrežemo s toplimi. Nadev: Sesekljane orehe zmešamo s sladkorjem in gosto smetano. Zmes mora biti lepo mazava.


MEDENI ŠTRUKLJI, KUHANI

Naredimo jih kot orehove (str. 144). Namesto smetane dodamo nadevu toliko medu, da se lepo maže. Količino surovega masla zvišamo na 8 dkg, sladkorja pa znižamo na 5 dkg, ali pa ga sploh opustimo.


MEDENI ŠTRUKELJCI, KVAŠENI

Kvašeno testo: Naredimo ga po receptu za »Pehtranove štruklje s skuto«, str. 145.
Nadev: 1/4 kg medu, 1/4 kg orehovih jedrc, 1 dl smetane, 3 dkg sladkorja, 1 jajce, po potrebi drobtin.

Vzhajano testo razvaljamo za nožev rob na debelo. Namažemo z nadevom in tesno zvijemo. Z lesenim nožem razrežemo zvitek na štrukeljce, dolge šest do osem cm. Vzhajajo naj na pomazanem pekaču. Preden denemo vzhajane štrukeljce v pečico, jih pomažemo z jajcem. Nadev: Med v topli vodi pogrejemo, da je tekoč. Primešamo mu zmlete ali sesekljane orehe, smetano, sladkor, jajce in po potrebi drobtine. Štrukeljce damo na mizo tople ali ohlajene. Dobri so tudi politi z vinsko polivko. Kadar jih polijemo, naj bodo štrukeljci majhni.


MESNI ŠTRUKLJI, KUHANI ALI PEČENI

Mesne štruklje naredimo podobno kot štruklje s svinino. Uporabimo razne ostanke mesa - kuhanega ali pečenega - sekanice iz drobovine, kot so pljuča, rajželjc in podobno. Štruklje kuhamo ali pečemo. Radi jih uporabimo kot jušne vložke; finejše pa serviramo tudi kot začetne jedi.


OREHOVI ŠTRUKLJI, KUHANI

Vlečno testo: Glej recept za vlečno testo na str. 136. Nadev: 30 do 40 dkg orehovih jedrc, 1/4 l goste smetane, 2 žlici drobtin, 2 jajci, 10 dkg surovega masla, limonina lupinica; pri sladkih štrukljih pa še 10 dkg sladkorja. Spočito testo tanko razvlečemo, robove porežemo in namažemo z nadevom. Štruklje zavijemo v ožet, z drobtinami potresen prtič, ga povežemo z vrvico in kuhamo pol ure v slanem kropu. Kuhan štrukelj vzamemo iz posode, po nekaj minutah ga razvijemo in zrežemo. Rezine zabelimo s prepraženimi drobtinami. Nadev: Orehova jedrca zmeljemo, jim primešamo smetano, drobtine, rumenjake, surovo maslo, sesekljano limonino lupinico in sneg iz beljakov. Pri sladkih štrukljih dodamo nadevu še sladkor. Orehove štruklje damo na mizo kot samostojno jed, sladke pa tudi kot sladico.


OREHOVI ŠTRUKLJI, PEČENI

Iz istih količin kot za kuhane, pripravimo tudi pečene orehove štruklje. Skoro vedno dodamo nadevu sladkor, limonino lupinico, 1 žlico ruma in 2 pesti rozin. Z nadevom namažemo razvlečeno testo le do polovice, ostanek pokapamo z maščobo.


OREHOVI ŠTRUKELJCI, VZHAJANI

Vzhajano testo: 50 dkg moke, 10 dkg surovega masla, 5 dkg sladkorja, sol, 1/4 l mleka, 3 do 4 dkg kvasa.
Nadev: 10 dkg surovega masla, 3 rumenjaki, 10 dkg sladkorja, 1/4 l smetane, limonina lupinica, sneg iz beljakov; 40 dkg zmletih orehov,

Iz sestavin za testo zamesimo kvašeno testo, ga dobro stepemo in denemo vzhajat. Vzhajanega razvaljamo za nožev rob na debelo, robove porežemo. Namažemo z nadevom in potresemo z zmletimi orehi. Testo zvijemo v štrukelj.Z lesenim nožem narežemo štrukeljce, jih zložimo na pomazan pekač, kjer naj vzhajajo. Vzhajane, toda ne preveč, spečemo ali skuhamo v slanem kropu. Nadev: Surovo maslo umešamo z rumenjaki in sladkorjem, dodamo smetano, sesekljano limonino lupinico in sneg iz beljakov. Vse skupaj rahlo zmešamo in uporabimo.


PEHTRANOVI ŠTRUKLJI, KUHANI

Vlečno testo : Glej recept za vlečno testo na str. 136.
Nadev: 1/4 l goste smetane, 2 jajci, 1 do 2 žlici zdroba, sesekljan pehtran; po želji 10 dkg sladkorja; prepražene drobtinice.

Spočito testo razvlečemo, namažemo z nadevom, zvijemo in štrukelj kuhamo pol ure v slanem kropu. Štrukljeve rezine zabelimo s prepraženimi drobtinicami. Nadev: Smetano zmešamo z rumenjakoma, pri redki smetani dodamo še zdrob. To umešanje namažemo na testo, ki ga potresemo s sesekljanim pehtranom. Pri sladkih štrukljih sladkor umešamo z rumenjakoma. Nazadnje vedno dodamo sneg.


PEHTRANOVI ŠTRUKLJI, PEČENI

Naredimo jih po prejšnjem receptu. Razvlečeno testo namažemo le napol, drugo polovico pokapamo z maščobo; zato dodamo maščobi v prejšnjem receptu še 5 dkg surovega masla ali olja. Pečen štrukelj sladkamo že v nadevu, pa tudi po vrhu, ko je pečen.


PEHTRANOVI ŠTRUKLJI S SKUTO

Kvašeno testo: 1/2 kg moke, 5 dkg sladkorja, 5 dkg surovega masla, 2 jajci; 2 dkg kvasa, sol, mleka po potrebi.
Nadev: 10 dkg surovega masla, 1/2 kg skute, 1 jajce, 10 dkg sladkorja, 4 žlice sesekljanega svežega pehtrana.

Iz moke, sladkorja, surovega masla, rumenjakov, soli in kvasa naredimo kvašeno testo. Mleka uporabimo po potrebi.
Testo mora biti mehko. Vzhajano testo razvaljamo precej na tanko, ga namažemo z nadevom in tesno zvijemo, da ni vmes lukenj, ko se peče. Zvitek zrežemo z lesenim nožem na štrukeljce. Oba kraja štrukeljcev stisnemo še z roko, da nadev ne uhaja, in zložimo na pomaščen pekač. Vzhajano spečemo. Štrukelj lahko pečemo tudi v celem in ga zrežemo, ko je pečen. Nadev: Skuto pretlačimo, surovo maslo umešamo skupno z rumenjakom in sladkorjem ter dodamo skuti; nazadnje rahlo umešamo še trd sneg iz vseh treh beljakov (2 od testa). Pehtran lahko vmešamo v nadev ali ga potresemo po namazanem testu. Štrukelj ponudimo vroč ali mrzel. Prilega se kot sladica ali h kavi, lahko ga ponudimo tudi za večerjo.


SKUTNI ŠTRUKLJI IN ŠTRUKELJCI, KUHANI

Vlečno testo: Glej recept za vlečno testo na str. 136.
Nadev: 1/2 kg skute, 10 dkg margarine ali surovega masla, 2 rumenjaka, 1 dl smetane, po potrebi zdroba ali drobtin, sneg iz beljakov, pri sladkih štrukljih še 10-15 dkg sladkorja; 10 dkg surovega masla in 2 žlici drobtin za zabelo.

Razvlečeno testo namažemo z nadevom: po potrebi, če je nadev bolj redek, potresemo še z drobtinomi ali zdrobom. Zvijemo, zavijemo v ožet, z drobtinami potresen prt in kuhamo v slanem kropu pol ure. Kuhane štruklje pustimo na mizi zavite nekaj minut, nato jih odvijemo in zrežemo na rezine. Rezine zabelimo s prepraženimi drobtinami. Nadev: Skuto pretlačimo, maščobo umešamo z rumenjakom. Oboje dodamo skuti, nato pa še smetano in nazadnje sneg. Pri redki smetani že nadev nekoliko zgostimo z zdrobom ali drobtinami. Pri sladkih štrukljih nadev osladkamo. Sladkor umešamo skupno z maščobo in rumenjakoma. Slane skutne štruklje serviramo kot samostojno jed s solato: damo jih na mizo tudi kot prilogo k mesu, raznim juham (fižolovi, grahovi), pa tudi kot začetno jed. S sladkimi postrežemo kot s sladico. Za štrukeljce, ki jih uporabimo kot vložek za v juho, namažemo testo z nesladkanim nadevom, zvijemo od obeh strani, da dobimo dve tanki klobasi. Po sredi prerežemo. Z lesenim nožem narežemo v vrelo juho (npr. mlečno) 2-3 cm dolge štrukeljce. Vro naj 10 minut. Štrukeljce pa zvijemo lahko tudi le v eno klobaso in narežemo približno 10 cm dolge kose ter jih skuhomo v slanem kropu. Kuhane razrežemo na rezine, prilijemo malo štrukljeve vode in zabelimo s prepraženimi drobtinicami.


SKUTNI ŠTRUKLJI, PEČENI

Naredimo jih kot smo opisali pri kuhanih štrukljih.

V nadev damo malo več maščobe. Polovico jo umešamo, z drugo polovico pa poškropimo razprostrto testo. Testo namažemo z nadevom le do polovice, ostanek samo pomastimo, da se lepo lista, ko je pečeno. Pečen štrukelj vedno sladkamo. Nadevu radi dodamo še nekaj rozin. Če želimo mehko skorjico, štruklje med pečenjem poškropimo z mlekom.


SKUTNI ŠTRUKLJI, KVAŠENI

1/2 kg moke, 3 dkg kvasa, 1/8 l mleka, 1/4 kg skute, 10 dkg margarine, 1 jajce, sol, 1/2 limone, 10 dkg sladkorja, 10 dkg rozin.

Moko presejemo, vanjo zamešamo vzhajan kvas. Dodamo z mlekom zmešano pretlačeno skuto, margarino, jajce, sol, sesekljano limonino lupinico in sladkor. Ugnetemo testo, ki mu primešamo oprane in osušene rozine. Iz testa naredimo zvitek, ga položimo na pomazan pekač: ko vzide, ga pomažemo z jajcem in spečemo. Režemo ohlajenega.
Uporabimo ga kot sladico.


SMETANOVI ŠTRUKELJCI Z VINOM

Naredimo jih kot smetanove štruklje, str. 217. Zvitek razrežemo na približne 5 cm dolge koščke in jih spečemo ali skuhomo. Pečene ali kuhane še tople, polijemo z mešanico vina in vode, sladkorja in dišav. Pri kuhanih zlijemo v skledo nekaj žlic vode, v kateri so se štrukeljci kuhali. olivka: 4 dl vina, 2 dl vode, 15 dkg sladkorja, limonina lupinica, cimet. Vse skupaj dobro pogrejemo, da je skoraj vrelo in zlijemo po štrukeljcih. Malo počakamo, da se napoje, nato jih damo na mizo.


ŠTRUKLJI S PRESNO SVININO, PEČENI

Testo: Glej recept za vlečno testo str. 136.
Nadev: 1/2 l smetane, 2 jajci, 3 žlice praženih drobtin ali tudi riža, 1/4 kg na drobne kocke zrezane kuhane sveže svinine, lahko tudi suhe, sol, poper.

Razvlečeno testo namažemo z nadevom, ga zvijemo in spečemo. Pečene štruklje zrežemo na rezine, serviromo tople. Zraven ponudimo solato ali serviramo kot prilogo. Nadev: Smetano zmešamo z jajcema, drobtinicami ali napol kuhanim rižem, svinino in soljo ter poprom.


ZDROBOVI ŠTRUKLJI S SKUTO

Testo: 50 dkg moke, 3 dkg surovega masla, 1 jajce, mlačna voda, sol.
Nadev: 4 dl kisle smetane, 10 dkg pšeničnega zdroba, 40 dkg skute, 4 jajca, sol, 17 dkg surovega masla, 10 dkg drobtin.

Iz moke, jajca, surovega masla in mlačne slane vode napravimo vlečno testo in ga pokritega s toplo posodo pustimo počivati. Medtem napravimo nadev. V skledo damo smetano in pšenični zdrob, premešamo in pustimo nekaj časa stati, da se zdrob nekoliko napne, nato primešamo pretlačeno skuto, rumenjake, solimo in dodamo sneg beljakov. Testo razvlečemo, debele okrajke porežemo, poškropimo s topljenim maslom, premažemo z nadevom, potresemo z drobtinami in zvijemo. Zvitek zavijemo v prtiček, namočen v vodi, in ga rahlo povežemo z vrvico. Štruklje kuhamo v veliki kozici v vreli slani vodi pol ure. Kuhane zrežemo in zabelimo z maslom, v katerem smo zarumeneli nekaj drobtin.


ŠTRUKLJI Z ŽEMLJAMI

Testo: Vlečno testo.
Recept zanj glej med štruklji, str. 136.
Nadev: 15 dkg raztopljenega surovega masla, 3 žemlje, 5 dkg drobtin od medenjaka, 15 dkg rozin, 10 dkg sladkorja; toplo mleko, 1 vanilin.

Razvlečeno testo namažemo z raztopljenim surovim maslom. Potresemo s kockami drobno narezanih žemelj, drobtinami od medenjaka, rozinami in sladkorjem. Testo tesno zvijemo in položimo v pomazan pekač. Ko začne gibanica rumeneti, jo polijemo s toplim mlekom, ki smo ga odišavili z vanilinom. Polivanje ponovimo še dvakrat. Štrukelj mora biti dobro prepečen.


ZELENJAČA ALI ZELENJAK

Naredimo ga kot skutne štruklje, le da nadevu pri mešamo sesekljano surovo špinačo. Špinače mora biti toliko, da je nadev popolnoma zelen. Na mizo damo vročo zelenjačo, dobra je pa tudi mrzla.


 

 

 

računovodstvo Pavliha