SOLATE

 

STROČJI FIŽOL S SMETANO

Mlado stročje skuhamo v slani vodi in odcedimo. Na malo ohlajenega zlijemo prevreto in okisano smetano.


DOMAČA KROMPIRJEVA SOLATA

1 1/2 kg krompirja, 25 dkg kislih kumaric, 25 dkg čebule, 5 jajc, 10 dkg gorčice, 10 dkg olja, 3 dl kisa, zelen peteršilj ali drobnjak, poper, sol.(Ko imamo svež paradižnik, še 25 dkg paradižnika).

Kuhan, olupljen krompir zrežemo na rezine, ravno tako kisle kumarice, čebulo in trdo kuhana jajca. Vse to zabelimo z omako, ki jo pripravimo iz gorčice, olja, kisa, sesekljanega zelenega peteršilja ali drobnjaka, popra in soli. Omaka mora biti lepo gladka. Solato rahlo premešamo in jo pustimo stati nekaj minut, nato jo serviramo k raznim pečenkam, ocvrtim jedem, ribam itd; poleti jo lahko serviramo tudi kot samostojno jed.


KROMPIR Z ŽENOFOM

2 kg krompirja, 25 dkg gorčice, 10 dkg olja, 1 dl kisa, poper, sol.

Kuhan in olupljen krompir zrežemo na rezine in premešamo z omako, ki jo pripravimo iz gorčice, olja, kisa, popra in soli. Omako dobro premešamo, preden jo vlijemo na krompir. Serviramo k raznim pečenkam in ocvrtim jedem.


KUMARIČNA SOLATA S SLANINO

Kumare olupimo in naribamo, nato jih solimo, dodamo kot navadno narezane čebule in malo popra. V kozici precvremo na kocke narezano suho slanino, prilijemo ne premočnega vinskega kisa in malo kisle smetane. Zlijemo na kumare in zmešamo. Po želji primešamo kumaram še nekaj zrezanega kuhanega krompirja.


KUMARE S KISLO SMETANO

Kumare naribamo, mlade lahko tudi neolupljene. V pol kozarca kisa namočimo za četrt ure strt česen, ga nato precedimo, zmešamo s sesekljanim zelenim peteršiljem in kislo smetano. Vse skupaj zlijemo na osoljene kumare in dobro zmešamo. Po vrhu jih lahko potresemo s sladko papriko in okrasimo s paradižnikovimi rezinami.


REPNA CIMA V SOLATI

Spomladi, ko primanjkuje solate, marsikje uživajo repne poganjke.Mladi so prav okusni, bolj stari pa grenijo.Pripravijo jih z oljem, kisom in soljo kot vsako drugo solato.


SMETANOVA SOLATA

Solata ledenka, štucarica ali kaka druga solata, sol, 1 dl kisa, 2 dl smetane.

Otrebljeno in oprano solato denemo v skledo in solimo. Smetano segrejemo, ji prilijemo kisa, razmešamo, zlijemo po solati. Rahlo premešamo in takoj serviramo.


TOPLA ZELJNA SOLATA

1 1/2 kg zelja, 10 dkg maščobe (pol olja, polslanine), sol, poper, kis.

Rdeče ali belo zelje zrežemo za solato. Damo ga na vročo maščobo in pražimo, da upade. Solimo, popramo, okisamo in postavimo na mizo.  računovodstvo Pavliha