SAMOSTOJNE JEDI

 

FIŽOL S SVINJSKO GLAVO

2 kg svinjske glave (najboljši je gobec), 1 kg namočenega fižola, 3 korenčki; 2 čebuli, 2 žlici masti ali 3 žlice olja; sol, poper, paprika, 2 stroka česna, lovor, zelen peteršilj, vinski kis.

Pristavimo glavo, namočen fižol, narezano korenje in na maščobi prepraženo sesekljano čebulo. Solimo, popramo in po okusu papriciramo. Odišavimo s strtim česnom, timianom in lovorom. Preden damo jed na mizo, ji primešamo še sesekljan zelen peteršilj in okisamo. Meso z glave zrežemo na koščke in jih zamešamo v jed.


GODLJA, ZABELJENA

V juho, ki ostane od kuhanja krvavic in drugih klobas, zakuhamo toliko riža, prosene ali ajdove kaše, da dobimo gosto, rižoti podobno jed. Po okusu jo osolimo in odišavimo z majaronom. V skledi jo precej obilno zabelimo z ocvirki.
Serviramo jo poleg kislega zelja ali repe.


GRAH Z REZANCI

1 kg graha, sol; 8 dkg olja, 1 žlica moke, 1/2 čebule; 1/4 kg domačih širokih rezancev.

Grah skoraj skuhamo v slani vodi. Na vroče olje vržemo moko. Ko se napne, dodamo sesekljano čebulo. Ko se napne tudi čebula, prilijemo grah z vodo vred. Prevremo in zakuhamo široke rezance. Ponudimo kot samostojno jed, pa tudi kot prilogo k suhemu mesu, kuhani govedini in pečenkam.


JEČMENČKOV GOLAŽ

1 kg mastnega svinjskega mesa, 30 dkg fižola, 15 dkg masti, 15 dkg čebule, 25 dkg ješprenja, rdeča paprika, kumina, sol.

Prejšnji večer namočen fižol kuhamo najprej približno pol ure. Medtem damo v kozico mast, na njej zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na drobno zrezano svinjsko meso in pražimo, da vse lepo zarumeni. V to stresemo v vroči vodi opran ješprenj, rdečo papriko in nekaj kumine. Solimo in dobro premešamo. Dodamo fižol in zalijemo s fižolovko. Skupaj kuhamo še približno 2 uri, nato serviramo.


KAŠA Z MESOM IN KROMPIRJEM

8 dkg olja ali masti, čebula, 1 1/2 kg krompirja, 1/2 l kaše, 1/2 kg suhega mesa, kumina, 2 žlici paradižnikove mezge, sol.

Na maščobi zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke zrezan krompir in čez nekaj časa še dobro oprano kašo. Prepraženo kašo in krompir zalijemo z juho od mesa, ki smo ga kuhali posebej. Dodamo strto kumino in paradižnik. Vre naj počasi. Nazadnje zamešamo v jed na koščke zrezano suho meso. Po potrebi dosolimo. Enolončnica je izdatna in okusna. Zraven ponudimo kislo zelje ali repo, pa tudi različne solate.


KMEČKA ENOLONČNICA

10 dkg masti ali kake druge maščobe, 1 1/2 kg kislega zelja, 5 brinovih jagod, 4 žlice paradižnikove mezge, 1 1/2 kg krompirja, 30 dkg suhe svinine ali kake salame oziroma klobase, 4 skodelice kuhanega fižola, majaron, 2 do 3 čebule.

Od celotne količine masti raztopimo 4 dkg, in sicer v posodi, v kateri bomo pripravili jed. Na mast denemo pol zelja, brinove jagode, paradižnik, na kocke zrezan olupijen krompir, čez vse to pa še ostanek kislega zelja. Med fižol, ki pa naj bo bolj malo kuhan, zamešamo na kocke zrezano meso; oboje denemo na zelje in zalijemo s slano vodo ali s suho juho, ki jo odišavimo po okusu z majaronom. Pokrito kuhamo 1 uro. Na preostali masti zarumenimo sesekljano čebulo in z njo jed nazadnje zabelimo.


KOSILO V ENEM LONCU

1 kg svinjske glave ali parkljev, 1/2 kg fižola, 2-3 l vode, 2 do 3 koreni, 2 drobni čebuli, poper, majaron, lovorov list, sladka paprika, strok česna; 5 dkg masti, 4 dkg moke; 10 dkg domačih rezancev.

Svinjsko glavo ali parklje, sveže ali prekajene, in čez noč namočen fižol pristavimo v vodi. Dodamo narezano korenje in čebulo. Jed odišavimo s poprom, majaronom, lovorovim listom in začinimo s sladko papriko ter strokom česna. Kuhamo približno 2 uri. Ko gre kuhanje h koncu, dodamo nekoliko svetlega prežganja, ki pa ga moramo gladko razkuhati. V jed zakuhamo še široke rezance.


KOŠTRUN V JEŠPRENJU

25 dkg ješprenja, 15 dkg fižola, 1,80 kg svežega ali prekajenega koštruna, 5 dkg peteršiljevih korenin, 5 dkg korenja, lovorov list, 5 dkg čebule, 2 dkg česna, poper, sol.

Namočeni ješprenj in fižol damo v lonec in kuhamo počasi 1 uro. Nato dodamo meso, očiščeno zelenjavo, lovorov list, drobno sesekljano čebulo in česen, popramo in solimo. Kuhamo do mehkega, nato vzamemo meso iz ješprenja in ga zrežemo na poljubne kose. Ješprenj predenemo v skledo, po vrhu pa zloži mo narezano meso.


KOŠTRUNOVA REBRA S STROČJIM FIŽOLOM

1 1/2 kg koštrunovih reber, 3 l vode, sol, 1 1/2 kg fižolovega stročja, 6 paradižnikov, 2 korena, 5 dkg moke, zelen peteršilj.

Rebra zrežemo na primerno velike kose, jih pristavimo v slan krop in kuhamo pol ure; nato dodamo otrebljeno in zrezano fižolovo stročje, olupljene zrezane paradižnike in zrezan koren. Ko je vse skoraj mehko, dodamo z nekaj žlicami vode razžvrkljano moko in jo dobro prekuhamo. Nazadnje primešamo obilo sesekljanega zelenega peteršilja.


LEČA S SVINJSKIMI REBRCI

1 kg leče, 4 l vode, 1 kg svežih svinjskih rebrc, 4 korenčki, 2 čebuli, sol, poper, sladka paprika, 4 stroki česna, vršiček timiana, zelen peteršilj, vinski kis, 6 dkg olja, 5 dkg moke.

Oprano lečo pristavimo v vrelo vodo z zrezanim korenjem, čebulo in na porcije zrezanimi rebrci. Solimo, popramo in po okusu papriciramo, nato začinimo še s strtim česnom in timianom. Ko je že precej kuhano, primešamo svetlo prežganje iz olja in moke. Jed okisamo in dobro prevremo ter primešamo še zelen peteršilj. Preden postavimo jed na mizo, poberemo iz nje timian.


OKISANI REZANCI

80 dkg širokih domačih rezancev, 10 dkg masti, 8 dkg moke, poper, kis, sol.

Rezance skuhamo v približno 3 l slane vode. Kuhane zagostimo s svetlo rjavim prežganjem iz masti in moke. Ko dobro prevre, popravimo okus s poprom in kisom. Ponudimo kot samostojno jed.


PRESNA SVINJSKA GLAVA Z JEŠPRENJČKOM

1/2 kg ješprenjčka, 1-1 1/2 kg sveže svinjske glave, 2 korenčka, malo zelene, 8 dkg masti ali olja, 1 debela čebula, 4 stroki česna, paradižnikove mezge po okusu, sol, poper.

Ješprenjček namočimo in ga drugi dan pristavimo v isti vodi. Ko se že nekaj časa kuha, mu dodamo na primerno majhne kose narezano glavo in vso osnaženo zelenjavo. Zelenjavo narežemo na rezance ali kolobarčke. Nazadnje, ko je ješprenjček že mehak, zabelimo jed s precvrto čebulo ter primešamo strt česen in paradižnik. Kadar uporabljamo svežega, ga dodamo nekoliko prej, da se lepo razpusti. Solimo, popramo in vse skupaj prevremo, nato serviramo.


RIČET

3/4 kg ješprenjčka, 1 kg suhega mesa, 15 dkg fižola, 2 korena, 2 korenini peteršilja z zelenjem, malo zelene, 1 por, nekaj zeljnih listov, malo kolerabe, 1 čebula, nekaj strokov česna, 3 do 4 paradižniki, 1 paprika, lovorov list, poper, 1/2 kg krompirja, sol.

Namočen ješprenjček in fižol denemo kuhat v velik lonec. Mlado meso dodamo malo kasneje, staro pa takoj. Čez eno uro počasnega vrenja pri mešamo vso zelenjavo in dišave. Krompir pa dodamo šele pol ure, preden je jed kuhana. Zrežemo ga na kocke. Solimo prav nazadnje, ker moramo upoštevati slanost mesa. Pred serviranjem poberemo zelenjavo iz ješprenja; če pa želimo, jo narežemo že surovo prav na drobno in pustimo v jedi. Meso zrežemo na rezine in jih serviramo na posebnem krožniku. Priljubljen pa je tudi ješprenj, v katerega je pomešano meso, narezano v velikosti grižljajev. Jed je tako veliko okusnejša. K ričetu ponudimo še kislo zelje ali repo.


ŠARA S SVINJSKIMI PARKELJCI

10 mladih svinjskih parkeljcev, 3 l vode, 4-5 žlic milega vinskega kisa, sol, timian, 3 lovorovi listi, zelen peteršilj; korenina peteršilja, 1 gomolj zelene, 1 por, 1 čebulo, 1 rumena koleraba, 3 srednje debeli korenčki, drobna glavico ohrovta, 1 kg krompirja; kisel hren.

Dobro oprane, napol presekane parkeljce pristavimo v 3 litrih vode skupaj, z vršičkom timiana, lovorovimi listi, zelenim peteršiljem in kisom. Vre naj počasi eno uro, nato dodamo na drobno zrezano peteršiljevo korenino, zeleno, por, na četrtine prerezano čebulo, na koščke zrezano kolerobo in korenje ter na rezance zrezan ohrovt. Šara naj vre še četrt do pol ure, nato ji dodamo na kosce zrezan krompir. Solimo. Kuhamo tako dolgo, da se zelenjava dobro zmehča, vendar ne razpade. Jed mora biti bolj gosta. K jedi ponudimo kisel hren.


GOVEJA ŠARA S KISLIM ZELJEM

15 dkg suhe slanine, 1 žlico olja, 3 srednje debele čebule, 1 kg govedine, 2 žlici paradižnikove mezge, sol, kumino, za noževo konico paprike, približno 3 l vode; 1 1/2 kg kislega zelja, 2 dl kisle smetane, 2 žlici moke.

Na drobno zrezani slanini in olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in zrezano meso, ki ga nato zalijemo z vodo. Solimo, dodamo paradižnik, kumino in papriko. Kuhamo kake pol ure, nato dodamo ne prekislo zelje. Jed zagostimo še s podmetom iz smetane in moke. Primešamo ga četrt ure pred serviranjem. Zraven ponudimo krompir v kosih.


KOŠTRUN V ŠARI

1,60 kg koštrunovega mesa, 15 dkg korenja, 20 dkg rumene kolerabe, 20 dkg sveže repe, 20 dkg svežega zelja, poper, kumino, sol, 25 dkg krompirja.

Meso poparimo in damo v lonec, zraven pa na debelo narezano korenje, rumeno kolerabo, repo, zelje, nekaj zrn celega popra in kumino. Solimo, zalijemo z vodo toliko, da pokrije meso in zelenjavo. Kuhamo 1 uro, nato dodamo še na kose narezan olupijen krompir in kuhamo še približno pol ure. Zelenjavo in juho zlijemo v skledo, po vrhu pa naložimo zrezano meso. Šare s koštrunovim mesom spadajo med najstarejše.


ŠARA S SVININO

1 kg sveže ali prekajene svinjske glave, lahko tudi kak drug kos mesa, 1/2 kg sladke repe, 1/2 kg kolerabe, 1/2 kg korenja, 1 kg krompirja, malo zelene, peteršilja, kumine, lovorov list, nekaj zrn popra, po želji vršiček rožmarina in majarona, sol.

Glavo denemo kuhat z narezano ali naribano repo, kolerabo in korenjem. Ko je napol mehko, dodamo še krompir v kockah, vse dišave in sol. Kuhano meso ločimo od kosti, ga zrežemo na koščke in damo v šaro. Šaro skuhamo tudi brez mesa, tedaj pa jo moramo zabeliti z ocvirki ali zaseko. Zelenjavo za šaro sestavimo po želji tudi drugače, npr. krompir, koleraba, zelje, koren, por in nekaj paradižnikov.računovodstvo Pavliha