SADNE JEDI

 

JABOLČNA ČEŽANA

2 kg jabolk, 4 dkg surovega masla, 4 dkg drobtin; 2 dkg surovega masla, cimet, sok in lupine 1 limone, sol, 10 do 15 dkg sladkorja.

Jabolka otrebimo in skuhamo v sladki vodi z limoninimi lupinicami.Kuhana pretlačimo. Primešamo jim še masla in prepražene drobtine, cimet, malo soli, sok ene limone in sladkorja po okusu.


KRHLJEVEC

1 kg hruškovih krhljev, 5 dkg surovega masla, 5 dkg sladkorja, 15 dkg drobtin, 3-5 dkg moke, sol, cimet, limonina lupinica, voda.

Namočene hruškove krhlje skuhamo in sesekljamo. Na surovem maslu zarumenimo sladkor, dodamo moko in drobtine. Ko se vse prepraži, a ne sme potemneti, dodamo sadje, vodo, v kateri se je kuhalo, prav malo soli, cimeta in sesekljano limonino lupinico. Po potrebi prilijemo še vodo. Jed mora biti gostljata. Ko prevre, jo damo na mizo s cmoki, pečenjaki ali tudi hladno kot kompot.


ČEŠPLJEVEC

Naredimo ga kot krhljevec. Le hruške zamenjamo s češpljami.


MEDENA JABOLKA

10 lepih kislih jabolk, 3 dkg surovega masla za pekač, 10 žličk medu, 10 orehovih jedrc, vode po potrebi, sladkor za posipanje.

Opranim jabolkom izdolbemo peščišče in jih zložimo v namazan pekač. V sredino vsakega jabolka denemo žličko medu, nanj pa orehova jedrce. V pekač nalijemo za pol prsta vode in jabolka spečemo. Pečena potresemo s sladkorjem in serviramo.


PEČENA JABOLKA, NADETA

Jabolka, marmelada ali sesekljana orehova jedrca, surovo maslo in sveža smetana.

Jabolka umijemo in pri muhi izločimo peščevje. Votlino napolnimo z marmelado ali pa s sesekljanimi orehovimi jedrci.
Na vrh položimo košček surovega masla. Zložimo jih na pekač in spečemo v pečici. Pečena zložimo v stekleno skledo, potresemo s sladkorjem in oblijemo s svežo smetano.


 

 

računovodstvo Pavliha