RIBE

 

KRAP S ČEBULO

1 1/2 - 2 kg krapov, sol, 10 dkg moke, 2 čebuli, 15 dkg olja.

Krape očistimo, zrežemo na kose, solimo in povaljamo v moki. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo krape in pečemo, nato prilijemo malo vroče vode, da ostane čebulo lepo rumena.Ribo zložimo na servirni krožnik, jo polijemo s sokom in serviramo s čebulo vred.


MARINIRAN SOM

1 1/2 - 2 kg soma, sol, 15 dkg olja; 3-4 čebule, 2 lovorova lista, vejica kopra, 2 dl kisa, vode po potrebi.

Soma zrežemo na zrezke, osolimo in pečemo na olju. Zrezke zložimo v skledo, na ostalo olje, ki pa ne sme biti prežgano (sicer vzamemo svežega), damo zrezano čebulo, lovorova lista in malo sesekljanega kopra.Vse skupaj zalijemo s prijetno kislo mešanico kisa in vode. Prevremo, ohladimo in zlijemo po mrzlih zrezkih. Pustimo na hladnem, da se meso dobro prepoji. Marinada je okusnejša, če jo okisamo z limono in odišavimo z njeno lupinico.


SULEC Z DIŠAVAMI

Sulca lepo očistimo, osolimo in po obeh straneh plitvo zarežemo. Sesekljamo šopek zelenega peteršilja, nekaj strokov česna, nekaj šalotk ali čebule in žlico kaper. Vse dišave zmešamo, pokapomo z limoninim sokom in prilijemo nekaj žlic olja. S to mešanico dobro nadrgnemo osoljenega sulca zunaj in znotraj. Ko ribo pečemo, jo vmes še nekajkrat pomažemo z dišavno mešanico. Vročina ne sme biti prehuda, da se dišave ne zažgo. Ko je riba pečena, jo preložimo na krožnik, ostalemu soku pa prilijemo nekaj žlic vode, prevremo in sok zlijemo po ribi.K pečeni ribi lahko serviramo razne pikantne omake ali samo solato.


PEČEN SULEC S SMETANO

Sulca očistimo, nasolimo in zarežemo po hrbtu. V trebuh damo sesekljano sardelo. Pečemo ga na surovem maslu.Pridno polivamo. Ko je skoraj pečen in ima že lepo barvo, maslo odlijemo in prilijemo kislo smetano. Skupaj naj se še malo popeče.


ŠČUKA S SARDELAMI IN SMETANO

1 velika ščuka (1 1/2 kg) ali 2 manjši, 5 slan ih sardel, sol, moka, drobtine; 2 dl kisle smetane, 8 dkg olja za pečenje.

Očiščeno ščuko pretaknemo s sardelami in previdno osolimo. Povaljamo jo v moki in drobtinah, nato jo spečemo. Pečeno polijemo s kislo smetano, pomešano s sesekljano sardelo. Vse zarumenimo še v pečici. računovodstvo Pavliha