POTICE

 

TESTO ZA POTICE I

60 dkg suhe, lepe bele moke, 4 dkg svežega kvasa (za kvasec : 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja), 3 rumenjaki, 10 dkg kuhanega ali 12 dkg surovega masla, 10 dkg sladkorja, 2 žlici ruma, približno 2 1/2 do 3 dl mleka, limonina ali pomarančna lupina, sol.


TESTO ZA POTICE II

60 dkg suhe, lepe bele moke, 4 dkg svežega kvasa (za kvasec : 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja), 2 jajci, 8 dkg surovega masla, 8 dkg sladkorja, 1 žlica ruma, približno 2 1/2 do 3 dl mleka, limonina lupinica, sol.


TESTO ZA POTICE III

60 dkg suhe, lepe bele moke, 3-4 dkg svežega kvasa (za kvasec : 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja), 1 rumenjak, 5 dkg kuhanega masla ali 7-8 dkg margarine, 5 dkg sladkorja, približno 2 1/2 do 3 dl mleka, limonina lupinica, sol.

Moko presejemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem postavimo kvasec. Kvas zdrobimo, mu prilijemo mleko, dodamo moko in sladkor, zmešamo in postavimo na toplo. Ko vzhaja, penasto umešamo maščobo, rumenjake ali cela jajca in sladkor. Mleko pogrejemo, da je mlačno, stresemo vanj potrebno sol in naribano limonino lupinico ter pripravljeno umešanje. Mleka s temi dodatki ne vmešamo vsega, nekaj ga prihranimo in ga po potrebi pozneje dodajamo. Iz vzhajanega kvasa, moke in pripravljene tekočine zamesimo ne pregosto testo, ki ga na drobno stepamo s kuhalnico tako dolgo, da se loči od posode. Testo pokrijemo in ga denemo vzhajat na toplo. Ko naraste za dvakratno količino, ga razvaljamo za prst na debelo. Pri boljših poticah zadebeljene robove odrežemo. Testo namažemo z nadevom, ki smo ga pripravili med vzhajanjem, tesno zvijemo v potico, ki jo denemo v namazan in z drobtinami potresen model. Postavimo vzhajat na toplo.Vzhajano potico namažemo z raztepenim jajcem ali samo z mlekom in denemo v pečico.Pečica naj bo precej topla. Pečemo približno 1 uro, potice s težkim nadevom po tudi delj. Če se nam zgoraj smodi, jo pokrijemo zmokrim papirjem. Pečeno potico iz modla takoj zvrnemo, da ne postane vlažna in skorjica ne odneha. Še toplo potresemo s sladkorno moko. Potico režemo šele drugi dan. Izjema so tiste, ki jih serviramo tople kot so npr. ocvirkovice ali špehovke. Na opisani način ravnamo pri količinah za vse tri vrste testa.


ČOKOLADNA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Čokoladni nadev: 20 dkg surovega masla, 4 jajca, 20 dkg sladkorja, 1/4 kg čokolade; po želji 1/4 kg mandeljnov, 5 dkg sladkorja.

Surovo maslo, rumenjake in sladkor penasto umešamo: nazadnje dodamo čokolado v prahu ali - če je v kosih - toliko pogreto, da je mehka. Gladko umešanemu nadevu rahlo dodamo, tik pred uporabo, sneg. Namazano testo potresemo še z mandeljni, ki smo jih prej prepražili s sladkorjem. Opomba: Čeprav je čokolada, kot v uvodu povedano, novejši nadev, smo jo vključili zaradi popolnosti zbirke in ker je precej v navadi.


KAKAVOVA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Kakaov nadev: 20 dkg sladkorja, 15 dkg zrezanih orehov in 2 pesti kruhovih drobtin ali samo 1/4 kg orehov, približno 3/8 l toplega mleka, 1 žlica kakaa, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, limonina lupinica, ščep cimeta, 5 dkg surovega masla ali margarine; 5 dkg orehov.

Sladkor zarumenimo, nato dodamo orehe in drobtine in prilijemo toplo mleko. Mešamo, da postane nadev gladek, dodamo kakao, vaniljni sladkor, sesekljano limonino lupinico, cimet in surovo maslo. Z mlačnim nadevom namažemo testo, po vrhu potresemo še s sesekljanimi orehi in zvijemo. Opomba: Tudi kakao je novejši nadev, potico smo vključili zaradi popolnosti zbirke in splošne razširjenosti potice.


LEŠNIKOVA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Lešnikov nadev: Pripravimo ga kot orehovega ali mandeljnovega.

Nadaljnji postopek je isti kot pri prejšnjih poticah.


MAKOVA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Makov nadev: 1/2 kg maka, 1/4 l mleka ali smetane, 3 rumenjaki, 15 dkg sladkorja, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, 2 žlici medu, sneg iz beljakov.

Zmlet mak skuhamo v mleku ali smetani. Ko se malo ohladi, mu primešamo rumenjake, oba sladkorja in med. Dobro zmešamo, nato narahlo umešamo trd sneg iz beljakov. Po testu nadev enakomerno razmažemo. Testo zvijemo in denemo v pomazan, z drobtinami potresen model. Ko ponovno vzide, potico spečemo.


MANDELJNOVA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Mandeljnov nadev I: 10dkg surovega masla, 2 jajci, 15dkg sladkorja, 1 vanilin, limonina lupinica, 1 dl goste smetane, 30 do 40 dkg olupljenih in zmletih mandeljnov.

Surovo maslo penasto umešamo z jajcema in sladkorjem. Dodamo dišave in smetano. S tem namažemo testo, nato potresemo z mandeljni po želji lahko dodamo še dve pesti rozin. Testo zvijemo in damo vzhajat. Ko je vzhajano, spečemo.


Mandeljnov nadev II: 1/2 kg mandeljnov, 1/4 kg sladkorja, 1 vanilin, limonina lupinica, 3 jajca, 5 dkg surovega masla, približno 2 dl smetane.Olupljene in sesekljane mandeljne rumeno prepražimo s polovico sladkorja. Malo ohladimo, primešamo vanilin, sesekljano limonino lupinico in umešanje iz rumenjakov, surovega masla ter druge polovice sladkorja. Vsemu dodamo še smetano. Z njo uravnavamo gostoto nadeva, zato je količina le približna. Prepraženi mandeljni dajo potici drugačen okus.


MEDENA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Meden nadev: ? kg medu, 10 dkg sladkorja, 5 dkg surovega masla, 1/2 kg sesekljanih ali zmletih orehov, 3 žlice ruma, limonina lupinica, malo cimeta in klinčkov, po potrebi drobtin in mleka.

Med, sladkor in surovo maslo denemo v kozico in vse skupaj segrejemo; zavreti ne sme. Ko se malo ohladi, dodamo pol orehov, rum in dišave. Gostoto nadeva uravnavamo z drobtinami oziroma z mlekom. Razvaljano testo namažemo z nadevom; potresemo z drugo polovico orehov in zvijemo.


MEŠANA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Mešan nadev: 1/4 kg medu, 30-40 dkg orehov, dišave, 2 žlici ruma, 25 dkg rozin, 3 Žlice goste smetane, po potrebi drobtin.

V med, pogret v topli vodi, denemo zmlete orehe, dišave, rum, rozine in smetano. Če je nadev pregost, ga razredčimo z mlekom, preredkemu pa dodamo malo drobtin.


METINA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Metin nadev: Naredimo ga tako kot pehtranovega, le da testo namesto s pehtranom potresemo s sesekljano meto.

Namesto surovega masla lahko vzamemo 10-15 dkg ocvirkov, ki jih segrejemo le toliko, da se raztope. Primešamo smetano, jajca in sladkor. Star način priprave je brez sladkorja.


OREHOVA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Orehov nadev I: 30 dkg orehovih jedrc, približno 1/8 l mleka, 1 pest drobtin, limonina lupinica, nageljnove žbice in cimet, 3 žlice goste smetane, 3 dkg surovega masla, 2 rumenjaka, sneg iz 2 beljakov, 10 dkg sladkorja; 15 dkg orehovih jedrc in drobtin po potrebi.

Zmlete orehe polijemo z vrelim mlekom, dodamo drobtine, dišave, smetano, surovo maslo in rumenjaka. Premešamo in dodamo še sneg. Z nadevom namažemo testo, ga potresemo s sladkorjem in orehi; če je nadev bolj redek, pa še z drobtinami.

Orehov nadev II: 8 dkg surovega masla, 3 rumenjaki, 20 dkg sladkorja, malo zmletih klinčkov, cimeta in sesekljane limonine lupinice, 4 žlice goste smetane, 40 dkg orehovi sneg iz 3 beljakov, 10 dkg sesekljanih orehov.

Surovo maslo umešamo z rumenjaki in sladkorjem. Odišavimo s klinčki, cimetom in limonino lupinico. Dodamo smetano, zmlete ali sesekljane orehe in premešamo. Nazadnje prav na rahlo dodamo še sneg. Nadev namažemo po razvaljanem testu in potresemo še z orehi. Testo zvijemo.


PEHTRANOVA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Pehtranov nadev: 10-15 dkg surovega masla, 3 rumenjeki, 1/4 l goste smetane, 10 dkg sladkorja, sneg iz beljakov, sesekljan pehtran.

Surovo maslo umešamo z rumenjaki in sladkorjem; dodamo zelo gosto smetano in nazadnje sneg iz beljakov.
S tem nadevom pomažemo testo in ga potresemo s pehtranom.


PISANA POTICA

Naredimo testo za poljubno potico.Dobro pognetenega razdelimo na dva dela. Prva polovica ostane bela, v drugo pa vgnetemo 2-3 dkg kakaa, ki smo ga razmešali z 1-2 žlicama mrzlega mleka. Vzhaja naj vsako testo zase. Najprej razvaljamo belo testo; namažemo ga s surovim ali kuhanim maslom in potresemo s sladkorjem. Nato razvaljamo v enaki velikosti in obliki drugo, temno testo in ga položimo čez prvega. Z roko go poravnamo in rahlo stisnemo, da odide zrak, ki je med obema plastemo. Tudi to testo pomažemo s surovim ali kuhanim maslom in posladkamo. Testo, zvijemo in denemo v model, da vzhaja. Vzhajano testo namažemo z jajcem in spečemo.


ROZINOVA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Rozinov nadev: 10 dkg surovega masla ali margarine, 10 do 15 dkg sladkorja, 2-3 rumenjaki, sesekljana limonina lupinica, 1 dl goste smetane, pest drobtin; 40 dkg z rumom poškropljenih rozin.

Surovo maslo penosto umešamo s sladkorjem, rumenjaki in limonino lupinico. Rahlemu umešanju dodamo smetano, drobtine in nazadnje sneg. Rozine preberemo, operemo, odcedimo in dobro osušene pokapamo z rumom; tako naj stoje nekaj ur. Razvaljano testo namažemo najprej z nadevom, nato go enakomerno potresemo z rozinami in zvijemo.


ROŽIČEVA POTICA

Testo: 1/2 kg moke, približno 1/4 l mleka, 3 dkg kvasa, 8 dkg surovega masla ali margarine, 10 dkg sladkorja, sol, 2 jajci, limonina lupinica.
Nadev: 1/2 kg rožičeve, moke, 4 dl vrelega mleka, 4 žlice drobtin, 3 žlice sladkorja, 10 dkg surovega masla, limonina lupinica; po želji 5 dkg rozin.

Testo pripravimo kot za ostale potice. Za nadev poparimo rožičevo moko z mlekom, dodamo sladkor, drobtine, surovo maslo in sesekljano limonino lupinico. Nadev zelo izboljša smetana. Ako je nadev pregost, prilijemo še malo mleka. S tem nadevom namažemo testo, potresemo ga še z očiščenimi rozinami.


ROŽIČEVA POTICA S FIGAMI

Testo: Naredimo ga po receptu za prvo rožičevo potico.
Nadev: 1/2 kg rožičeve moke, malo mleka, 35 dkg medu, limonina lupinica, klinčki, cimet, 1/4 kg na drobne kocke narezanih fig, 10 dkg sladkorja.

Dobro posušene rožiče naribamo ali kupimo kar rožičevo moko in jo zakuhamo v vrelo mleko. Ko dobro prevre, odstavimo. Nekoliko ohlajeni primešamo med, naribano limonino lupinico, strte klinčke, zmlet cimet, fige in sladkor. Dobro zmešamo. Nadev zelo izboljšamo, če mu dodamo nekaj žlic smetane ali surovega masla. Nadev mora biti lepo mazav; če je pregost, ga razredčimo z mlekom ali smetano, preredkega pa zgostimo z rožičevo moko ali drobtinami.


SADNA POTICA I

Testo: 50 dkg moke, 4 dkg kvasa, 1/4 l mleka, 5 dkg surovega masla, sol.
Nadev: 1/4 l suhih hrušk, 1/8 l sliv, 3 dkg fig, 5 dkg orehovih jedrc, limonina lupinica, 1/8 l smetane, malo ruma, 10 dkg sladkorja.

Najprej pripravimo nadev. Suhe hruške in slive napol skuhamo. Kuhanim odstranimo peclje in koščice. Očiščene hruške in slive, fige in jedrca ter limonino lupinico zrežemo na drobno, denemo v skledo ter polijemo s smetano; dodamo malo ruma in sladkor. Vse dobro premešamo, pokrijemo in denemo na stran. Iz moke, vzhajanega kvasa, soli, raztopljenega masla in mlačnega mleka napravimo vzhajano testo. Ko je vzhajano, ga za mezinec debelo razvaljamo, namažemo z nadevom in trdo zvijemo. Položimo ga v dobro namazan pekač. Potico namažemo z raztepenim jajcem ali s smetano. Pečemo v srednje vroči pečici eno uro.


SADNA POTICA II

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Nadev: 15 dkg suhih fig, 10 dkg rozin, 20 dkg orehov, 10 dkg mandeljnov, lupinica ene pomaranče in ene limone, 1/2 žlice cimeta, 10 dkg sladkorja, 1 kozarec ruma ali dobrega žganja.

Vse sadje na drobno zrežemo. Rozine preberemo, operemo in dobro osušimo. Lupinice sesekljamo. Primešamo sladkor in cimet. Polijemo z rumom in premešamo. Pokrijemo in pustimo kakih 10-20 minut. S tem nadevom obložimo razvaljano testo in potico zvijemo. Vzhaja bolj počasi, ker je nadev težak.


SKUTNA POTICA

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Skutni nadev: 1/2 kg skute, 1/8 l goste smetane, 10 dkg surovega masla, 2 rumenjaka, 10 dkg sladkorja, limonina lupinica, sneg iz 2 beljakov, po želji še 5 dkg rozin.

Skuto pretlačimo in vmešamo smetano. Posebej penasto umešamo surovo maslo, rumenjaka in sladkor ter jih dodamo skuti s sesekljano lupinico vred. Nazadnje primešamo še sneg. Po želji potresemo po nadevu še očiščene rozine. Če se nam zdi nadev preredek, ga zgostimo z žlico belega zdroba.


SMETANOVA POTICA

Testo: Ravnamo se po enem izmed prvih treh receptov, le kjer je surovo maslo, vzamemo kuhanega, namesto navadne pa topljeno smetano.
Smetanov nadev: Vzamemo isti nadev kot za pehtranovo potico.

V prvotnih receptih je povsod gosta topljena smetana, ki da značilni okus. Stari recepti so brez sladkorja, nadev je ponekod sladkan z medom. Značilen okus da tej potici tudi kuhano maslo, s katerim zamesimo testo.


ŠPEHOVKA, SLANA

Testo: Naredimo testo za potice po tretjem receptu.

Sladkor in limonino lupinico izpustimo. Namesta margarine ali surovega masla lahko vzamemo mast (8 dkg).
Za špehovko lahko vzamemo tudi kar navadno pšenično testo brez dodatkov.Nadev: 1/2 kg ocvirkov, 2 žlici sesekljanega peteršilja ali drobnjaka.

Ocvirke segrejemo, nekoliko ohlajenim primešamo sesekljan peteršilj ali drobnjak. S tem namažemo testo. Kot nadev lahko uporabimo tudi, samo ocvirke.Vzhajano potico namažemo z mastjo, preden jo denemo v pečico. Ponudimo vročo, dobro je pa tudi mrzla.


ŠPEHOVKA, SLADKA

Testo: Naredimo ga po drugem ali tretjem receptu za potice ali kar navadno kvašeno testo.
Nadev: 1/2 kg ocvirkov, 2 jajci, 3 žlice kisle smetane, 10 dkg sladkorja, ščep cimeta, sneg iz beljakov.

Za nadev sesekljamo ali zmeljemo mrzle ocvirke, jim dodamo rumenjaka, smetano, sladkor in cimet, zmešamo. Pred uporabo rahlo dodamo še sneg. Potico namažemo pred pečenjem s smetano. Ponudimo toplo ali mrzlo.


AJDOVA ŠPEHOVKA

Testo: 1/2 l ajdove moke, 1/2 l osoljenega kropa; 4 dkg kvasa, 2 žlici mlačnega mleka, 1 1/2 l pšenične moke.
Nadev: 3/4 kg ocvirkov, malo cimeta; po želji sladkor.

V skledi poparimo ajdovo moko in jo dobro zmešamo. Ko se nekoliko ohladi, ji dodamo vzhajan kvas. Dobro premešamo, dodamo še belo moko in zgnetemo v testo. Po vrhu testo pomokamo, jo pokrijemo in postavimo, da vzhaja. Vzhajano razvaljamo, pomažemo s pogretimi, a ne prevročimi ocvirki in potresemo s cimetom. Če imamo radi, še posladkamo in zvijemo. Potico denemo v pomaščen model. Vzhajano pomažemo z mastjo in spečemo. Ponudimo vročo.


KORUZNA ŠPEHOVKA

Testo: 1/4 l koruzne moke, 1/2 l slanega mleka; 3 dkg kvasa, 1 žlica bele moke, 3 žlice mleka za kvas; 3/4 l pšenične moke, mleko ali voda za testo.
Nadev: 3/4 kg ocvirkov, cimet, po želji sladkor za potresanje.

Koruzno moko poparimo in dobro zmešamo. Malo ohlajeni dodamo vzhajani kvas, nato še belo moko, mleko ali vode po potrebi in zgnetemo testo. Vzhajano testo kar se da tanko razvaljamo, nadevamo z malo pogretimi ocvirki in potresemo s cimetom, če želimo še s sladkorjem, lahko pa tudi s samimi ocvirki. Naprej ravnamo kot pri ajdovi špehovki.


AJDOVA OREHOVA POTICA

Testo: 1/2 l ajdove moke, 1/2 l slanega kropa; 4 dkg kvasa, 4 žlice mleka; 1 1/2 l pšenične moke, mleka po potrebi.
Nadev: 1/4 l goste topljene ali kisle smetane, 2 jajci, 2 pesti drobtin, 30 dkg zmletih orehov, 10 dkg sladkorja, malo cimeta.

Ajdovo moko poparimo s kropom in dobro zmešamo. Ko se malo ohladi, ji dodamo v mleku dobro razdrobljen kvas, ki se je že začel dvigati. Primešamo še belo moko in pognetemo v testo. Po vrhu ga pomokamo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano razvaljamo čimbolj natanko. Namažemo z nadevom in zvijemo. Ko potico v modlu še enkrat vzhaja, jo spečemo. Nadev: V smetano (v prvotnih receptih topljeno smetana) zamešamo jajci in cimet. S smetano namažemo testo. Potresemo z drobtinomi, orehi in sladkorjem.


AJDOVA ROZINOVA POTICA

Testo: Naredimo ga kot za orehovo ajdovo potico.
Nadev: Nadevu, ki je enak prejšnjemu, dodamo razen cimeta še sesekljano limonino lupinico.

Potresemo z rozinami, ki smo jih navlažili z rumom.računovodstvo Pavliha