POTICE
TESTO ZA POTICE I60 dkg suhe, lepe bele moke, 4 dkg svežega kvasa (za kvasec : 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja), 3 rumenjaki, 10 dkg kuhanega ali 12 dkg surovega masla, 10 dkg sladkorja, 2 žlici ruma, približno 2 1/2 do 3 dl mleka, limonina ali pomarančna lupina, sol. TESTO ZA POTICE II60 dkg suhe, lepe bele moke, 4 dkg svežega kvasa (za kvasec : 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja), 2 jajci, 8 dkg surovega masla, 8 dkg sladkorja, 1 žlica ruma, približno 2 1/2 do 3 dl mleka, limonina lupinica, sol. TESTO ZA POTICE III60 dkg suhe, lepe bele moke, 3-4 dkg svežega kvasa (za kvasec : 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja), 1 rumenjak, 5 dkg kuhanega masla ali 7-8 dkg margarine, 5 dkg sladkorja, približno 2 1/2 do 3 dl mleka, limonina lupinica, sol. Moko presejemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem postavimo kvasec. Kvas zdrobimo, mu prilijemo mleko, dodamo moko in sladkor, zmešamo in postavimo na toplo. Ko vzhaja, penasto umešamo maščobo, rumenjake ali cela jajca in sladkor. Mleko pogrejemo, da je mlačno, stresemo vanj potrebno sol in naribano limonino lupinico ter pripravljeno umešanje. Mleka s temi dodatki ne vmešamo vsega, nekaj ga prihranimo in ga po potrebi pozneje dodajamo. Iz vzhajanega kvasa, moke in pripravljene tekočine zamesimo ne pregosto testo, ki ga na drobno stepamo s kuhalnico tako dolgo, da se loči od posode. Testo pokrijemo in ga denemo vzhajat na toplo. Ko naraste za dvakratno količino, ga razvaljamo za prst na debelo. Pri boljših poticah zadebeljene robove odrežemo. Testo namažemo z nadevom, ki smo ga pripravili med vzhajanjem, tesno zvijemo v potico, ki jo denemo v namazan in z drobtinami potresen model. Postavimo vzhajat na toplo.Vzhajano potico namažemo z raztepenim jajcem ali samo z mlekom in denemo v pečico.Pečica naj bo precej topla. Pečemo približno 1 uro, potice s težkim nadevom po tudi delj. Če se nam zgoraj smodi, jo pokrijemo zmokrim papirjem. Pečeno potico iz modla takoj zvrnemo, da ne postane vlažna in skorjica ne odneha. Še toplo potresemo s sladkorno moko. Potico režemo šele drugi dan. Izjema so tiste, ki jih serviramo tople kot so npr. ocvirkovice ali špehovke. Na opisani način ravnamo pri količinah za vse tri vrste testa. ČOKOLADNA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku. Surovo maslo, rumenjake in sladkor penasto umešamo: nazadnje dodamo čokolado v prahu ali - če je v kosih - toliko pogreto, da je mehka. Gladko umešanemu nadevu rahlo dodamo, tik pred uporabo, sneg. Namazano testo potresemo še z mandeljni, ki smo jih prej prepražili s sladkorjem. Opomba: Čeprav je čokolada, kot v uvodu povedano, novejši nadev, smo jo vključili zaradi popolnosti zbirke in ker je precej v navadi. KAKAVOVA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Sladkor zarumenimo, nato dodamo orehe in drobtine in prilijemo toplo mleko. Mešamo, da postane nadev gladek, dodamo kakao, vaniljni sladkor, sesekljano limonino lupinico, cimet in surovo maslo. Z mlačnim nadevom namažemo testo, po vrhu potresemo še s sesekljanimi orehi in zvijemo. Opomba: Tudi kakao je novejši nadev, potico smo vključili zaradi popolnosti zbirke in splošne razširjenosti potice. LEŠNIKOVA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Nadaljnji postopek je isti kot pri prejšnjih poticah. MAKOVA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Zmlet mak skuhamo v mleku ali smetani. Ko se malo ohladi, mu primešamo rumenjake, oba sladkorja in med. Dobro zmešamo, nato narahlo umešamo trd sneg iz beljakov. Po testu nadev enakomerno razmažemo. Testo zvijemo in denemo v pomazan, z drobtinami potresen model. Ko ponovno vzide, potico spečemo. MANDELJNOVA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Surovo maslo penasto umešamo z jajcema in sladkorjem. Dodamo dišave in smetano. S tem namažemo testo, nato potresemo z mandeljni po želji lahko dodamo še dve pesti rozin. Testo zvijemo in damo vzhajat. Ko je vzhajano, spečemo.
MEDENA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Med, sladkor in surovo maslo denemo v kozico in vse skupaj segrejemo; zavreti ne sme. Ko se malo ohladi, dodamo pol orehov, rum in dišave. Gostoto nadeva uravnavamo z drobtinami oziroma z mlekom. Razvaljano testo namažemo z nadevom; potresemo z drugo polovico orehov in zvijemo. MEŠANA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
V med, pogret v topli vodi, denemo zmlete orehe, dišave, rum, rozine in smetano. Če je nadev pregost, ga razredčimo z mlekom, preredkemu pa dodamo malo drobtin. METINA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Namesto surovega masla lahko vzamemo 10-15 dkg ocvirkov, ki jih segrejemo le toliko, da se raztope. Primešamo smetano, jajca in sladkor. Star način priprave je brez sladkorja. OREHOVA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Zmlete orehe polijemo z vrelim mlekom, dodamo drobtine, dišave, smetano, surovo maslo in rumenjaka. Premešamo in dodamo še sneg. Z nadevom namažemo testo, ga potresemo s sladkorjem in orehi; če je nadev bolj redek, pa še z drobtinami. Orehov nadev II: 8 dkg surovega masla, 3 rumenjaki, 20 dkg sladkorja, malo zmletih klinčkov, cimeta in sesekljane limonine lupinice, 4 žlice goste smetane, 40 dkg orehovi sneg iz 3 beljakov, 10 dkg sesekljanih orehov. Surovo maslo umešamo z rumenjaki in sladkorjem. Odišavimo s klinčki, cimetom in limonino lupinico. Dodamo smetano, zmlete ali sesekljane orehe in premešamo. Nazadnje prav na rahlo dodamo še sneg. Nadev namažemo po razvaljanem testu in potresemo še z orehi. Testo zvijemo. PEHTRANOVA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Surovo maslo umešamo z rumenjaki in sladkorjem; dodamo zelo gosto
smetano in nazadnje sneg iz beljakov. PISANA POTICANaredimo testo za poljubno potico.Dobro pognetenega razdelimo na dva dela. Prva polovica ostane bela, v drugo pa vgnetemo 2-3 dkg kakaa, ki smo ga razmešali z 1-2 žlicama mrzlega mleka. Vzhaja naj vsako testo zase. Najprej razvaljamo belo testo; namažemo ga s surovim ali kuhanim maslom in potresemo s sladkorjem. Nato razvaljamo v enaki velikosti in obliki drugo, temno testo in ga položimo čez prvega. Z roko go poravnamo in rahlo stisnemo, da odide zrak, ki je med obema plastemo. Tudi to testo pomažemo s surovim ali kuhanim maslom in posladkamo. Testo, zvijemo in denemo v model, da vzhaja. Vzhajano testo namažemo z jajcem in spečemo. ROZINOVA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Surovo maslo penosto umešamo s sladkorjem, rumenjaki in limonino lupinico. Rahlemu umešanju dodamo smetano, drobtine in nazadnje sneg. Rozine preberemo, operemo, odcedimo in dobro osušene pokapamo z rumom; tako naj stoje nekaj ur. Razvaljano testo namažemo najprej z nadevom, nato go enakomerno potresemo z rozinami in zvijemo. ROŽIČEVA POTICATesto: 1/2 kg moke, približno 1/4 l mleka, 3 dkg kvasa, 8 dkg surovega
masla ali margarine, 10 dkg sladkorja, sol, 2 jajci, limonina lupinica.
Testo pripravimo kot za ostale potice. Za nadev poparimo rožičevo moko z mlekom, dodamo sladkor, drobtine, surovo maslo in sesekljano limonino lupinico. Nadev zelo izboljša smetana. Ako je nadev pregost, prilijemo še malo mleka. S tem nadevom namažemo testo, potresemo ga še z očiščenimi rozinami. ROŽIČEVA POTICA S FIGAMITesto: Naredimo ga po receptu za prvo rožičevo potico. Dobro posušene rožiče naribamo ali kupimo kar rožičevo moko in jo zakuhamo v vrelo mleko. Ko dobro prevre, odstavimo. Nekoliko ohlajeni primešamo med, naribano limonino lupinico, strte klinčke, zmlet cimet, fige in sladkor. Dobro zmešamo. Nadev zelo izboljšamo, če mu dodamo nekaj žlic smetane ali surovega masla. Nadev mora biti lepo mazav; če je pregost, ga razredčimo z mlekom ali smetano, preredkega pa zgostimo z rožičevo moko ali drobtinami. SADNA POTICA ITesto: 50 dkg moke, 4 dkg kvasa, 1/4 l mleka, 5 dkg surovega masla, sol.
Najprej pripravimo nadev. Suhe hruške in slive napol skuhamo. Kuhanim odstranimo peclje in koščice. Očiščene hruške in slive, fige in jedrca ter limonino lupinico zrežemo na drobno, denemo v skledo ter polijemo s smetano; dodamo malo ruma in sladkor. Vse dobro premešamo, pokrijemo in denemo na stran. Iz moke, vzhajanega kvasa, soli, raztopljenega masla in mlačnega mleka napravimo vzhajano testo. Ko je vzhajano, ga za mezinec debelo razvaljamo, namažemo z nadevom in trdo zvijemo. Položimo ga v dobro namazan pekač. Potico namažemo z raztepenim jajcem ali s smetano. Pečemo v srednje vroči pečici eno uro. SADNA POTICA IITesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Vse sadje na drobno zrežemo. Rozine preberemo, operemo in dobro osušimo. Lupinice sesekljamo. Primešamo sladkor in cimet. Polijemo z rumom in premešamo. Pokrijemo in pustimo kakih 10-20 minut. S tem nadevom obložimo razvaljano testo in potico zvijemo. Vzhaja bolj počasi, ker je nadev težak. SKUTNA POTICATesto: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani v začetku.
Skuto pretlačimo in vmešamo smetano. Posebej penasto umešamo surovo maslo, rumenjaka in sladkor ter jih dodamo skuti s sesekljano lupinico vred. Nazadnje primešamo še sneg. Po želji potresemo po nadevu še očiščene rozine. Če se nam zdi nadev preredek, ga zgostimo z žlico belega zdroba. SMETANOVA POTICATesto: Ravnamo se po enem izmed prvih treh receptov, le kjer je surovo
maslo, vzamemo kuhanega, namesto navadne pa topljeno smetano. V prvotnih receptih je povsod gosta topljena smetana, ki da značilni okus. Stari recepti so brez sladkorja, nadev je ponekod sladkan z medom. Značilen okus da tej potici tudi kuhano maslo, s katerim zamesimo testo. ŠPEHOVKA, SLANATesto: Naredimo testo za potice po tretjem receptu. Sladkor in limonino lupinico izpustimo.
Namesta margarine ali surovega masla lahko vzamemo mast (8 dkg). Ocvirke segrejemo, nekoliko ohlajenim primešamo sesekljan peteršilj ali drobnjak. S tem namažemo testo. Kot nadev lahko uporabimo tudi, samo ocvirke.Vzhajano potico namažemo z mastjo, preden jo denemo v pečico. Ponudimo vročo, dobro je pa tudi mrzla. ŠPEHOVKA, SLADKATesto: Naredimo ga po drugem ali tretjem receptu za potice ali kar
navadno kvašeno testo. Za nadev sesekljamo ali zmeljemo mrzle ocvirke, jim dodamo rumenjaka, smetano, sladkor in cimet, zmešamo. Pred uporabo rahlo dodamo še sneg. Potico namažemo pred pečenjem s smetano. Ponudimo toplo ali mrzlo. AJDOVA ŠPEHOVKATesto: 1/2 l ajdove moke, 1/2 l osoljenega kropa; 4 dkg kvasa, 2 žlici
mlačnega mleka, 1 1/2 l pšenične moke. V skledi poparimo ajdovo moko in jo dobro zmešamo. Ko se nekoliko ohladi, ji dodamo vzhajan kvas. Dobro premešamo, dodamo še belo moko in zgnetemo v testo. Po vrhu testo pomokamo, jo pokrijemo in postavimo, da vzhaja. Vzhajano razvaljamo, pomažemo s pogretimi, a ne prevročimi ocvirki in potresemo s cimetom. Če imamo radi, še posladkamo in zvijemo. Potico denemo v pomaščen model. Vzhajano pomažemo z mastjo in spečemo. Ponudimo vročo. KORUZNA ŠPEHOVKATesto: 1/4 l koruzne moke, 1/2 l slanega mleka; 3 dkg kvasa, 1 žlica
bele moke, 3 žlice mleka za kvas; 3/4 l pšenične moke, mleko ali voda za
testo. Koruzno moko poparimo in dobro zmešamo. Malo ohlajeni dodamo vzhajani kvas, nato še belo moko, mleko ali vode po potrebi in zgnetemo testo. Vzhajano testo kar se da tanko razvaljamo, nadevamo z malo pogretimi ocvirki in potresemo s cimetom, če želimo še s sladkorjem, lahko pa tudi s samimi ocvirki. Naprej ravnamo kot pri ajdovi špehovki. AJDOVA OREHOVA POTICATesto: 1/2 l ajdove moke, 1/2 l slanega kropa; 4 dkg kvasa, 4 žlice
mleka; 1 1/2 l pšenične moke, mleka po potrebi. Ajdovo moko poparimo s kropom in dobro zmešamo. Ko se malo ohladi, ji dodamo v mleku dobro razdrobljen kvas, ki se je že začel dvigati. Primešamo še belo moko in pognetemo v testo. Po vrhu ga pomokamo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano razvaljamo čimbolj natanko. Namažemo z nadevom in zvijemo. Ko potico v modlu še enkrat vzhaja, jo spečemo. Nadev: V smetano (v prvotnih receptih topljeno smetana) zamešamo jajci in cimet. S smetano namažemo testo. Potresemo z drobtinomi, orehi in sladkorjem. AJDOVA ROZINOVA POTICATesto: Naredimo ga kot za orehovo ajdovo potico. Potresemo z rozinami, ki smo jih navlažili z rumom.
|
![]() |