POLENTE

 

AJDOVA POLENTA

Skuhamo jo kot koruzno. Kuhane ne režemo, temveč zajemamo z mastno žlico žličnike in jih zlagamo v skledo. Po vrhu potresemo s parmezonom in prekajeno slanino. V njej lahko zarumenimo čebulne rezine.Poleg damo kislo zelje ali repo, poljubno solato, ponudimo jo pa tudi k mesnim jedem, kot golažu, paprikašu, obari itd.


BELA POLENTA

1/2 kg belega zdroba, vode dvakrat toliko, kot vzame v posodi prostora zdrob, sol, 10 dkg surovega masla ali malo olja.

Maščobo denemo v vrelo, slano vodo in zakuhamo zdrob. Ko se zgosti, narežemo z žlico žličnike in jih serviramo k mesnim omakam, solatam itd.


MEŠANA POLENTA

1/2 kg koruznega zdroba, 1/2 kg pšeničnega zdroba, 2 žlici olja ali 5 dkg surovega masla, vode dvakrat toliko, kolikor je zdroba, če ga zmerimo v posodi; sol.

Zdrob zmešamo in zakuhamo v slan krop, ki smo mu dodali maščobo.Mešamo in kuhamo pol ure. Nato potegnemo posodo na rob in pustimo pokrito vsaj četrt ure.


POLENTA Z JABOLKI

Za polento vzamemo iste količine kot pri koruzni polenti; 1 kg jabolk, 10-15 dkg sladkorja, 10 dkg surovega masla.Polento zakuhamo v vrel, slan krop, za boljšo polento vzamemo pol vode in pol mleka. Ko se zgosti, denemo polovico na namazan pekač, potresemo z naribanimi jabolki, jih posujemo s sladkorjem in pokrijemo z drugo polovico polente. Obložimo s surovim maslom in spečemo.
računovodstvo Pavliha