POGAČE, KOLAČI IN DRUGE SLADICE

 

KORUZNA ČEŠPLJEVA POGAČA

4 jajca, 15 dkg sladkorja, sok in lupina 1 limone, 2 žlici ruma ali kake druge dišeče alkoholne pijače, 15-20 dkg koruzne moke, pol pecilnega praška; 1/2 kg češpelj, 10 dkg sladkorja, maščoba za pekač.

Penasto umešamo rumenjake, sladkor, sok in sesekljano limonino lupinico in rum. Dodamo sneg iz beljakov in koruzno moko s specilnim praškom. Testo denemo v pomokan pekač, obložimo z razpolovljenimi češpljami, potresemo s sladkorjem in spečemo.


KORUZNA JABOLČNA POGAČA

Vzamemo iste količine kot pri češpljevi pogači. Ko je testo že pečeno in tudi nekoliko ohlajeno, ga obložimo z dušenimi jabolki. Jabolka dušimo v lastnem soku; dodamo le toliko vode, da se ne primejo.Odišavimo jih z limonino lupinico in cimetom. Dušene sladkamo po okusu.


PREDPUSTNA POGAČA

1/4 kg pšenične moke, 1/2 pecilnega praška, 10 dkg sladkorja, 2 jajci, limonin sok, 2 žlici ruma, 80 dkg zmletih orehov, 15 dkg rozin, 1/4 kg skute, 5 dkg surovega masla.

Iz presajene moke, pecilnega praška, sladkorja, jajc, limoninega soka, ruma, orehov, očiščenih rozin, ne premokre skute in surovega masla ugnetemo testo.Bolje je, če surovo maslo, jajci in sladkor penasto umešamo in zamesimo s tem umešanjem. Testo dobro pognetemo: če je prevlažno, dodamo še malo moke. Naredimo ozko štruco, jo denemo na pomazan in pomokan pekač. Pečemo približno 3/4 ure. Pečeno pogačo namažemo s surovim maslom in poprašimo z moko. Režemo šele drugi dan, do takrat pa jo postavimo zavito v prtič na hlad.


VINSKA POGAČA

Testo: 40 dkg moke, sol, 2 žlici kisle smetane, 1-2 jajci, 20 dkg surovega masla ali margarine, potrebna voda ali mleko.
20 dkg dobrega belega ali mlečnega kruha, 5 dkg surovega masla; 1/2 l črnega vina, cimet, 2 klinčka, limonina lupinica, 5 dkg sladkorja; 1/2 kg jabolk; 10 dkg sladkorja za potresanje.

Moko presejemo in hitro pognetemo s soljo, kislo smetano, jajcema, zdrobljeno maščobo in potrebno vodo ali mlekom v gladko testo. Počiva naj na hladnem vsaj pol ure. Medtem narežemo kruh na tanke rezine in jih opečemo v maslu. Zavremo vino s cimetom, klinčkoma, limonino lupinico in sladkorjem. S tem enakomerno polijemo po krožniku razložene ocvrte rezine; malo vina prihranimo. Jabolka olupimo in zrežemo na rezine. Testo tanko razvaljamo in z njimi obložimo namazan pekač. Konci testa naj vise čez rob pekača, ker z njimi pozneje pokrijemo nadev. Po testu razvrstimo jabolčne rezine, po jabolkih pa ocvrte in prepojene kruhove rezine. Po vrhu pokapamo ostanek vina in potresemo s sladkorjem. Konce testa potegnemo čez nadev in ga vsega lepo pokrijemo. Po vrhu pomažemo z jajcem in spečemo. Pečeno posipljemo s sladkorjem in zrežemo na rezine.


JABOLČNI KOLAČ, VZHAJAN

Testo: 1/2 kg moke, 2 rumenjaka, 1 jajce, 6 žlic stopljenega surovega masla, 2 žlici sladkorja, 4 dkg kvasa, sol, malo mlačnega mleka; sladkor za potresanje.
Nadev: 1 kg dobrih jabolk, 10 dkg rozin, 10 dkg sladkorja, malo cimeta.

Iz moke, rumenjakov, jajca, surovega masla, sladkorja, soli, postavljenega kvasa in potrebnega mlačnega mleka stepemo bolj mehko kvašeno testo. Z dvema kuhalnicama ga takoj enakomerno poravnamo v namazan pekač. Potresemo z dušenimi jabolčnimi krhlji, sladkorjem, rozinami in cimetom. Ko vzhaja, ga spečemo v srednje vroči pečici. Pečeno potresemo s sladkorjem in zrežemo na rezine. Ponudimo toplo ali mrzlo.


KOLAČ Z MASLENIMI TROPINICAMI

40 dkg moke, 2 celi jajci, 3 dkg kvasa, 1 do 2 dl mleka, ščepec soli, 30 dkg maslenih tropinic.

Vse sestavine zgnetemo v testo. Da bo hitreje vzhajalo, lahko prej postavimo kvasek. Testo naj vzhaja na toplem, nato ga ponovno pregnetemo, denemo v pomaščen in pomokan model za potico in spečemo. Testu lahko dodamo tudi nekaj sladkorja, če hočemo sladek kolač.


PISAN KOLAČ

Testo: 60 dkg moke, 4 dkg kvasa, 1/4 l mlačnega mleka, 10 dkg surovega masla, 3 rumenjaki, 6 dkg sladkorja, sok in lupinica pol limone, sol.
Nadevi:
Skutni : 10 dkg skute, 1 žlica sladkorja, 1 rumenjak, 3 dkg rozin, sesekljana limonina lupinica.
Orehov: 10 dkg orehov, 1 žlica sladkorja, 1 žlica drobtin, 1 žlica ruma, nekaj žlic mleka.
Makov: 10 dkg zmletega maka, 1 žlica sladkorja, 1 žlica drobtin, 1 žlica ruma.
Marmeladni: 2 zvrhani žlici češpljeve marmelade, 1 žlica ruma, 2 žlici sladkorja.

Iz moke, kvasa, mleka, surovega masla, rumenjakov, sladkorja, limoninega soka in lupinice ter soli ugnetemo kvašeno testo in ga dobro stepemo. Ko vzide, ga razvaljamo in zrežemo na 20 do 24 koščkov. Na vsakega denemo kupček nadeva, ga zavijemo v testo in polagamo testene kupčke drugega poleg drugega oziroma vrh drugega v namazan model za šarkelj. Nadevi naj se čimbolj po mešajo. Površina kolača naj bo gladka. Postavimo vzhajat. Ko lepo vzide, pečemo eno uro in pol. Pečen kolač potresemo s sladkorjem. Uporabimo ga šele naslednji dan, Nadevi : Skuto pretlačimo, ji dodamo sladkor, rumenjak, rum, rozine in sesekljano limonino lupinico. Za orehov nadev orehe zmeljemo, jim primešamo sladkor, drobtine, rum, cimet in toliko mleka, da dobimo sočen nadev. Makov nadev pripravimo kot orehovega. Marmelado, ki ne sme biti preredka, zmešamo s sladkorjem in rumom. Pri zelo sladki marmeladi sladkor lahko opustimo.


POTRESEN ČEŠPLJEV KOLAČ

Testo: 60 dkg moke, 5 dkg sladkorja, 5 dkg surovega masla, približno 3 dl mleka, 3 dkg kvasa, 1 jajce.
Potresanje: 1/2 kg razpolovijenih češpelj, 15 dkg sladkorja, 10 dkg sesekljanih orehov, ščep cimeta, 5 dkg moke, 5 dkg surovega masla.

Umesimo kvašeno testo iz moke, sladkorja, surovega masla, 1 jajca, soli, potrebnega mleka in vzhajanega kvasa. Ko vzide, go denemo za prst na debelo v namazan pekač; ob robovih testo dvignemo, da se češpljev sok ne zaceja ali položimo krog in krog tanek testen svaljek. Po testu razvrstimo razpolovljene češpije in posipljemo s pripravljenim potresanjem. Ko vzhaja, spečemo. Pečeno sladico potresemo s sladkorjem in zrežemo na kose. Sladkor, orehe, moko in cimet zmešamo. Sesvaljkamo ob tem, ko po kapljah dodajamo raztopljeno surovo maslo.


POTRESEN MARELIČNI KOLAČ

Naredimo ga kot češpljevega, le da češpije zamenjamo z razpolovljenimi marelicami.


KOLAČ IZ KORUZNE MOKE

24 dkg sladkorja, 28 dkg koruzne moke, 6 rumenjakov, 6 beljakov, 2 dl mleka, 1/2 dl ruma, 1 pecilni prašek, 1 limona.

V skledi mešamo 15 minut rumenjake, sladkor, naribano limonino lupino in limonin sok. Ko naraste, dodamo sneg iz beljakov, rum, mleko, koruzno moko in pecilni prašek, rahlo zmešamo in stresemo v dobro namazan tortni model. Pečemo v srednje vroči pečici dobre pol ure. Ohlajeno prerežemo napol, namažemo z marmelado in potresemo s sladkorjem. Zrežemo kot torto.


POSIPANEC

Testo: 1/2 kg moke, 3 dkg kvasa, mleko - približno 1/4 l, 10 dkg margarine, 5 dkg sladkorja, 2 jajci, sol.
Posipanec: 20 dkg moke, 15 dkg orehov, limonina lupinica, 10 dkg sladkorja, 10 dkg margarine ali surovega masla.

Iz moke, mleka, s sladkorjem umešane ali v mleku raztopljene margarine, razžvrkljanih in v mleko zamešanih jajc in soli naredimo kvašeno testo. Kvas postavimo prej in ga uporabimo, ko je lepo vzhajan, skupaj z ostalimi sestavinami. Testo na drobno stepamo, da se loči od posode. Nato naj vzhaja na toplem. Vzhajanega denemo na pomazan pekač, ga razvlečemo in enakomerno raztegnemo po pekaču. Pustimo ga ponovno vzhajati. Vzhajanega posipljemo s posipancem in spečemo. Posipanec: Presejano moko zmešamo s sesekljanimi orehi, sesekljano limonino lupinico in sladkorjem. Maščobo samo raztopimo (ne razgrejemo) in primešamo po kapljah orehom in moki. Z vilicami si pomagamo, da nastanejo iz moke, orehov, sladkorja in kapljajoče maščobe drobni svaljki ali usukančki. Po tako pripravljenem nadevu ima sladica tudi ime.


POTRESEN KOLAČ

Testo: 60 dkg moke, 1/4 l mleka, 5 rumenjakov, 10 dkg surovega masla ali margarine, 5 dkg sladkorja, 4 dkg kvasa.
Za potresanje: 20 dkg moke, 10 dkg mandeljnov, 10 dkg rozin, limonina lupinica, cimet, 10 dkg sladkorja, 15 dkg surovega masla ali margarine.

Testo naredimo kot za posipanec. Vzhajanega enakomerno raztegnemo po pomaščenem pekaču in pustimo ponovno vzhajati. Potresemo s posipancem in spečemo. Potresanje se loči od posipanca v tem, da pri potresenem kolaču dodamo rozine in cimet. Pripravimo pa ga tako kot je opisano pri posipancu.


MEŠANI ŠARKELJ

75 dkg moke, 17 dkg surovega masla, 5 rumenjakov, 12 dkg sladkorjal, 4 dl mleka, 3 dkg kvasa, 12 dkg rozin, limonina lupina, vaniljin sladkor.

Najprej pripravimo kvas iz 1 dl mleka, kvasa, 2 dkg sladkorja in ga pustimo vzhajati. V skledi penasto umešamo maslo, dodamo rumenjake, sladkor, limonino lupinico, vaniljin sladkor in malo soli. Ko naraste, prilijemo mleko, dodamo presejano moko in kvas. S kuhalnico testo dobro stepemo, zraven vtepemo še rozine. Testo stresemo v namazan lončen model in pustimo vzhajati. Spečemo v vroči peči ali pečici.


PUSTNI ŠARKELJ

3 dkg kvasa, 18 dkg surovega masla, 10 dkg sladkorja, limonina lupinica, sol, 3 rumenjaki, 1 jajce, vanilin, 1 žlica ruma; 50 dkg moke, po potrebi mleka, 5 dkg rozin.

Postavimo kvas. Surovo maslo in sladkor penasto umešamo, dodamo sesekljano limonino lupinico, sol, rumenjake, jajce, 1 vanilin in rum. Iz teh sestavin, vzhajanega kvasa, moke in mlačnega mleka naredimo mehko testo. Dobro ga stepemo, vmes dodajamo rozine. Testo denemo v namazan in pomokan model, sega naj do polovice. Ko testo dovolj vzhaja, ga spečemo.


NOVOLETNI ŠARKELJ

Testo: 60 dkg moke, približno 3 dl mleka, 3 dkg kvasa, 15 dkg surovega masla, 15 dkg sladkorja, 2 rumenjaka, 1 jajce, sol; limonina lupinica, 10 dkg rozin.

Postavimo kvas. Penasto umešamo surovo maslo, sladkor in jajca. Iz kvasu, umešanja in soli naredimo testo in ga drobno stepajmo četrt ure. Med stepanjem dodajamo rozine in sesekljano limonino lupinico. Testo zvrnemo v pomazan pekač, ko vzhaja, ga pomažemo z jajcem in spečemo.


PIJANI KMET

3/8 l rdečega vina, 1/8 l vode, 10 dkg sladkorja, 2 klinčka, malo cimetove skorjice, limonina lupinica; 2 jajci, 6 starih žemelj, 4 srednje debela jabolka, malo moke in olja, 15 dkg marelične ali kake druge marmelade.

Vinu prilijemo vodo, primešamo sladkor, klinčka, cimet in limonino lupinico. Postavimo za 10 minut na toplo. Zavreti ne sme. Nato precedimo. V polovici nekoliko ohlajene tekočine razžvrkljamo jajci in zlijemo na rezine starih žemelj. Jabolka olupimo, jih zrežemo na okrogle rezine, povaljamo v moki in spečemo na olju. S surovim maslom ali oljem namažemo kozico ali jensko posodo in zložimo na dno pol žemeljnih rezin, namočenih v vinu; pomažemo z marmelado, priložimo jabolčne rezine in pokrijemo z ostalimi žemeljnimi rezinami. Poškropimo z drugo polovico vina in spečemo. Z zajemalko zajemamo pogačice in serviramo.


ČEŠPLJEVA POVALNICA

Testo naredimo po tretjem receptu za potice. Vzhajano razvaljamo in potresemo s prepraženimi drobtinicami, zrezanimi češpljami, sladkorjem in cimetom. Testo po sredi prerežemo in naredimo dva zvitka. Zvitke položimo na pomazan pekač. Vzhajano povalnico namažemo z jajcem ali smetano in spečemo. Postrežemo z gorko.


JABOLČNA POVALNICA

Testo: 75 dkg bele moke, 6 dl mleka, 5 dkg surovega masla, 1 jajce, 3 dkg kvasa, sol.
Nadev: 10 dkg surovega masla, 15 dkg drobtin, 1 kg kislih jabolk, zmlet cimet, 20 dkg sladkorja.

Iz moke, mleka, surovega masla, jajca, kvasa, soli napravimo kvašeno testo. S kuhalnico ga dobro stepemo in pustimo vzhajati. Medtem na maslu prepražimo drobtine. Jabolka olupimo in zrežemo na rezine ali debelo naribamo. Ko testo vzide, ga razvaljamo za mezinec na debelo. Po testu potrosimo prepražene drobtine, nanje pa jabolka, zmlet cimet in sladkor. Testo prerežemo po sredini in od srede navzven zvijemo tako, da dobimo dva ne predebela zvitka. Damo ju v namazan pekač in pustimo vzhajati. Ko vzhaja, premažemo z raztepenim jajcem in spečemo v srednje vroči pečici.


KRUHOVKA

1/2 kg kruha, 1 kg jabolk, 15 dkg sladkorja, 10 dkg surovega masla, 1/2 l mleka, 3 jajca in 1 dl sladke smetane.

Poljubno obliko pekača na debelo namažemo s surovim maslom; dno obložimo s tankimi kruhovimi rezinami. Nanje naložimo plast olupljenih, na tanke rezine naribanih jabolk. Potresemo jih s sladkorjem in pokrijemo s plastjo kruhovih rezin, namočenih v mleku. Pokapomo jih s surovim maslom. Slede zopet jabolka, nato rezine itd. Vrhnja plast naj bo iz kruhovih rezin. V pol litra mleka razžvrkljamo 3 jajca in 1 dl smetane, s tem polijemo kruhovko in jo spečemo.


PREŠNICA

Testo: 28 dkg moke, sol, 5 dkg surovega maslo, 2 jajci, 2 žlici vina, mlačna voda.
Nadev: 28 dkg surovega masla, 11 rumenjakov, 14 dkg sladkorja, limonina lupinica, sneg iz 11 beljakov; 15 dkg rozin, 15 dkg mandeljnov, 1 pest drobtin.

Iz moke, soli, surovega masla, jajc, vina in mlačne vode naredimo mehko, vlečnemu testu podobno testo. Hlebček pokrijemo s pogreto skledo in pustimo pol ure. Medtem vmešamo za nadev surovo maslo z rumenjaki in sladkorjem. Rumenjake dodajamo postopoma. Nazadnje primešamo sesekljane limonine lupinice in sneg iz beljakov. S tem namažemo razvaljano in nato še razvlečeno testo. Potresemo z rozinami, sesekljanimi mandeljni in drobtinami. Zvijemo. Spečemo v pomazanem pekaču. Ponudimo toplo ali mrzlo, zrezano na rezine. Recept pocenimo, če vzamemo za nadev le 20 dkg surovega masla in 5 jajc. Gostoto nadeva pa uravnamo z mlekom ali smetano.


BRIZGANE ŠTRAVBE

1/2 l vode, 1/4 kg surovega masla, 60 dkg moke, sol, 8 jajc; 1 žlica ruma, 3 dkg sladkorja; olje za cvrenje, sladkor za posipanje.

V vreli vodi raztopimo surovo maslo, solimo. Zakuhamo moko in s kuhalnico tako dolgo mešamo, da postane testo lepo gladko in se loči od sklede in žlice. Testo ohladimo, nato pa mu postopoma vmešavamo jajce. Za jajcem, rum in sladkor. Testo postavimo nato za pol ure na hladno ali v mrzlo vodo. Z brizgo nabrizgamo v vroče olje dolge štrovbe, jih ocvremo in še tople posipljemo s sladkorjem.


SIROVI KRAPI
(iz kvašenega testa)

1/2 kg moke, sol, 3 dkg kvasa, 3/8 l mleka, 1/2 kg skute, 4 rumenjaki, ? kg sladkorja, 10 dkg surovega masla, limonina lupinica; 12 dkg rozin, 1/2 l olja; 5 dkg sladkorja v prahu in cimet.

Iz moke, soli, vzhajanego kvasa, mlačnega mleka, pretlačene skute, žvrkljanih rumenjakov, sladkorja, umešanega surovega masla, limonine lupinice in rozin napravimo kvašeno testo, ki ga toliko časa stepomo, da se loči od kuhalnice. Nato naj vzhaja 1 1/4 ure. Potem iz testa oblikujemo štirioglate krape, ki naj vzhajajo še 1/4 ure. Ocvremo jih v olju. Še tople potresemo s sladkorjem in cimetom.


ŽEMLJE Z JABOLKI

10 žemelj, 5 dl belega vina, cel cimet, 3 jajca, 15 dkg olja; 5 dkg surovega masla, 20 dkg sladkorja, 1 kg jabolk.

Žemlje prerežemo na polovico in izdolbemo sredico. Namočimo jih v toplem, kuhanem vinu, katerega smo pripravili s sladkorjem in celim cimetom. Čez nekaj časa jih damo na cedilo, da se odtečejo. Take paniramo v stepenih jajcih in ocvremo na vročem olju. Posebej prepražimo na maslu sredico od žemelj, ji dodamo pretlačena kuhana jabolka, sladkamo in premešamo. S tem nadevamo ocvrte žemlje. Potresemo s sladkorjem in serviramo.


 

 

računovodstvo Pavliha