OMAKE IN POLIVKE

 

DROBNJAKOVA OMAKA

5 jajc, sol, 1 dl olja, kis, drobnjak, žlička sladkorja.

Jajca skuhamo v trdo. Ohlajene rumenjake pretlačimo in jim po kapljicah pridevamo olja, da dobimo gosto in naraslo majonezo. Razredčimo jo s kisom. Solimo, dodamo sesekljan drobnjak in sesekljane beljake; po okusu še osladimo. To omako serviramo k mesu ali pa tudi h krompirju.


TOPLA DROBNJAKOVA POLlVKA

10 dkg masti, 5 dkg moke, 2 šopka drobnjaka, 4 dl goveje juhe, 1 1/2 dl kisle smetane, sol.

V kozici na masti svetlo spražimo moko, ji dodamo drobno sesekljan drobnjak in zalijemo z juho. Pustimo, da dobro prevre. lzboljšamo jo s kislo smetano in solimo. Serviramo jo kot prikuho s krompirjem in kuhanim mesom.


MRZLA FIŽOLOVA POLIVKA

25 dkg fižola, 10 dkg olja, 2 dl kisa, 15 dkg hrena ali šopek drobnjaka, sol.

Dobro kuhan fižol pretlačimo, zmešamo z oljem in kisom, solimo in dodamo nariban hren ali drobno sesekljan drobnjak. Serviramo k mesnim jedem kot pri krompirjevi polivki.


ČESNOV HREN

1/2 l mesne juhe, 1 žemlja, 5 strokov česna, 3 žlice nastrganega hrena.

V mesni juhi prekuhamo nadrobljeno žemljo, da se razpusti. Dobro razžvrkljamo, dodamo strt česen in nastrgan hren.
Polivka naj še malo postoji, ne da bi vrela ; nato jo serviramo.Ponudimo jo k suhemu mesu, pečenkam, kuhani govedini in podobno.


DROBNJAKOV HREN

5 trdo kuhanih jajc, 1 dl olja, 1 dl kisa, sol, 2 žlici sesekljanega drobnjaka, 2 žlici naribanega hrena; sladkor po okusu.

Rumenjake trdo kuhanih jajc zmečkamo z vilicami in umešamo z oljem. Beljake sesekljamo in jih dodamo skupno z drobnjakom in hrenom. Okisamo, da je prijetno kislo in primerno redko. Po okusu še sladkamo.Ta hren ponudimo k suhi svinini, glavi, svežim parkljem, kuhani govedini, pečenkam itd.


HREN Z JAJCI

2 korenini hrena, vinski kis, 2 rumenjaka, 1 dl olja, sol, 2 v trdo kuhani jajci, vinski kis.

Hrenovo korenino naribamo, da ne potemni, hren takoj pokapamo s kisom. Rumenjaka mešamo z oljem, ki ga dodajamo po kapljah. Ko se zgosti, solimo, dodamo pretlačena v trdo kuhana rumenjaka, sesekljana beljaka, hren in kis po okusu. Ponekod dodajo tej omaki malo gorčice in sladkorja.


JABOLČNI HREN

1 debela korenina hrena, 1/2 kg kislih jabolk, 1 dl kisa, sladkorja po okusu, 1 v trdo kuhano jajce, malo vode, sol.

Jabolka olupimo in drobno naribamo, hren olupi mo in tudi naribamo.Dodamo malo sladkorja, kisa, sesekljano jajce, sol, po potrebi vode .Premešamo. Omaka naj malo postoji, preden jo damo na mizo.


HRENOVA OMAKA S FIŽOLOM

25 dkg fižola, 1 dl kisa, 1 dl olja, 1 korenina hrena, poper, sol.

Kuhan fižol pretlačimo, ga zmešamo z oljem in kisom, nastrganim hrenom, solimo in popramo. Omaka ne sme biti pregosta. Serviramo jo k raznim vrstam mesa.


HRENOVA POLIVKA Z MANDELJNI IN VINOM

1 korenina hrena, 3 dkg surovega masla, 1 žlico moke, 3 dl vina, sladkorja po okusu, 10 olupljenih in stolčenih mandeljnov.

Hren naribamo in poškropimo s kisom, da ostane lepo bel. Na toplo surovo maslo denemo žlico moke. Ko se speni, prilijemo vino in mandeljne. Prevremo in nazadnje primešamo hren.


JAJČNA OMAKA

5 trdo kuhanih jajc, 1 dl olja, 1 žlico gorčice, 2 kisli kumarici, vinski kis, sol.

Rumenjake zmečkamo in zmešamo z oljem in gorčico. Dodamo sesekljani kumarici, okisamo in solimo. Razredčimo z vodo po potrebi in okusu. Ponudimo k raznemu mesu, pa tudi h krompirju.


TOPLA JABOLČNA POLIVKA

1 kg kislih jabolk, 10 dkg surovega masla, 8 dkg moke, 5 dkg sladkorja, 1 dl belega vina, limonina lupina.

Jabolka skuhamo v pol litra vode in jih pretlačimo. V kozici napravimo prežganje iz masla, sladkorja in moke. Ko zarumeni, zalijemo s pretlačenimi jabolki in belim vinom. Za boljši okus dodamo limonino lupinico. Ako je omaka prekisla, jo še sladkamo. Omaka naj vre 10 minut. Serviramo jo h kuhanemu mesu, pečenkam, ocvrtemu mesu; lahko pa tudi samo s krompirjem.


KAPRNA POLIVKA

8 dkg surovega masla, 1 žlica moke, 1 drobna čebula, 3-4 dl mesne juhe, limonina lupinica, 5 žlic sesekljanih kaper, vinski kis po okusu.

Na surovem maslu rahlo zarumenimo moko in na drobno sesekljano čebulo, zalijemo z juho, odišavimo z limonino lupinico, dodamo sesekljane kapre in malo vinskega kisa. Prevremo. Serviramo k raznim pečenkam, h krompirju, k trdo kuhanim jajcem itd.


KISLA POLIVKA

3 v trdo kuhana jajca, 1/8 l olja, 1 žlica kaper, pehtran, kis, peteršilj, 1-2 žlici gorčice, 3 kisle kumarice, 1/2 dl belega vina, poper, sol.

Rumenjake z vilicami zmečkamo in jim po kapljah dodajamo med mešanjem olje. Ko lepo naraste, primešamo sesekljane beljake, kapre, pehtran, peteršilj, gorčico in na kocke zrezane kumarice. Prilijemo vino; če je potrebno, dolijemo zaradi okusa še malo kisa. Solimo in popramo.


KOPROVA POLIVKA

1 dobro prgišče sesekljanega kopra, 3-4 dl mesne juhe, kisa po okusu, 5 dkg surovega masla, 1 žlica moke.

V vrelo, malo okisano juho damo sesekljan koper. Na vroče surovo maslo denemo moko le toliko, da se razgreje, nato razkuhamo z nekaj žlicami mrzle juhe, ki jo odvzamemo od cele količine.Omako dobro prevremo in serviramo.


MRZLA KROMPIRJEVA POLIVKA

80 dkg kuhanega krompirja, 20 dkg hrena, 10 dkg olja, 2 dl kisa, sol.

Kuhan, olupljen krompir in očiščen hren nastrgamo na strgalniku, damo v skledo, prilijemo olje in kis, solimo in premešamo. Serviramo h kuhani govedini, svinini, kuhanim svinjskim parkljem, glavi itd.


ZELIŠČNA OMAKA

4 dkg olja, 3 dkg moke,1/2 l mesne ali zelenjavne juhe ali vode, sol; 2 trdo kuhana rumenjaka, 3 žlice sesekljanih spomladanskih zelišč, 3 žlice vina ali limoninega soka.

Na olju naredimo svetlo prežganje, ki ga razkuhamo z mesno ali zelenjavno juho ali vodo. Dodamo zmečkana rumenjaka, sesekljana zelišča (peteršilj, drobnjak, koper, rman, krebuljico, meto, kislico, pehtran)vino ali limonin sok in po okusu solimo. Zelišča naj ne vro; postoje naj kakih 10 minut na robu štedilnika.računovodstvo Pavliha