OBARE

 

KOZLIČEK ALI JAGNJE V OBARI

1 1/2 kg mesa, 1 čebula, peteršilj, malo zelene, 1 koren, 8 dkg olja,3 žlice moke, majaron, limonina lupinica, sol, kis.

Meso zrežemo na majhne koščke; čebulo sesekljamo, zelenjavo drobno narežemo.Na olju zarumenimo najprej čebulo, nato še meso.Lepo opečeno meso pomokamo, malo popražimo in zalijemo.Dodamo zelenjavo, majaron in limonino lupinico; solimo.Nazadnje še okisamo.okus obare izboljšajo široki rezonci, če jih zakuhamo vanjo; biti pa ne smejo pregosti.


KUNEC V OBARI

1 1/2 kg kunčjega mesa, 5 dkg korenja, 5 dkg peteršilja, 30 dkg krompirja,limonina lupinica, 2 vejici majarona, sol, 15 dkg masti, 8 dkg moke,10 dkg čebule, 8 dkg drobtin, kis.

Razrezanega zajca damo v lonec z očiščeno zelenjavo (korenje, peteršilj), na kose narezanim olupljenim krompirjem, limonino lupinico in majaronom.Solimo in prilijemo 3 do 3 1/2 l vode.Kuhamo skoraj do mehkega.
Če je zajec trd, damo krompir kuhati kasneje.Nato napravimo prežganje iz masti in moke.Ko malo zarumeni, dodamo drobno zrezano čebulo in pražimo naprej; ko zarumeni, dodamo še drobtine in pražimo, da postane vse svetlo rjavo, nakar stresemo v obaro.Ko dobro prevre, popravimo okus s kisom in po potrebi dosolimo.Serviramo z rezinami opečenega kruha, zabeljeno kašo ali širokimi rezanci.


KURJA OBARA, NAVADNA

1 dorasla kokoš, 10 dkg olja (če je kokoš mastna, samo polovico), 1 čebula, jušna zelenjava, 2 žlici moke, sol, poper, limonina lupinica,majaron, kis; po želji nekoliko paradižnikove mezge ali sveži paradižniki.

Kokoš razrežemo na koščke, drobovino očistimo. V kozico denemo maščobo, na njej razpustimo sesekljano čebulo, dodamo meso, drobovino, narezano zelenjavo in pražimo. Ko meso porumeni, ga pomokamo, prepražimo in zalijemo.
Solimo, popramo in odišavimo z limonino lupinico in majaronom. Po želji dodamo že med dušenjem paradižnik.
Obaro nazadnje okisamo. Namesto s praženjem pripravimo obaro kar s prežganjem iz masti, moke in čebule. Kokoš kuhamo kot za juho z vsemi jušnimi zelenjavami. Navadno tej obari dodamo tudi po nekaj na velike kose zrezonih krompirjev. Odišavimo jo kot običajno in malo okisamo.


PIŠČANČEVA OBARA

Piščanec, težak približno 1 1/2 kg, ali samo slabši deli v isti teži; 2 žlici moke, 8 dkg olja ali surovega masla, limonina lupina, sol, 1 korenček, peteršilj, pest graha, malo cvetače, majaron, kis.

Piščanca zrežemo na dele, jih pomokamo in naložimo v kozico s toplo maščobo. Ko se koščki opečejo na eni strani, jih opečemo še na drugi, prilijemo vodo in dodamo narezan koren, petešilj, grah, posamezne cvetke cvetače, limonino lupinico in majaron. Solimo in počasi kuhamo. Nazadnje okisamo. K obari damo ajdove žgance ali z drobtinicami zabeljene široke rezance.


RAJŽELJČEVA OBARA

1 kg rajželjca, 8 dkg masti, čebula, 5 dkg moke, zelen peteršilj, poper, sol, limonin sok, nekaj žlic belega vina.

Rajželjc dobro operemo, ga skuhomo v slanem kropu, nato ga ohladimo in zrežemo na rezance. Na masti prepražimo sesekljano čebulo, dodamo moko, jo zorumenimo in dodamo zelen peteršilj. Zalijemo z juho ali vodo, popopramo, osolimo in pridenemo rajželjc. Vse skupaj naj še nekaj časa vre. Okisamo zlimoninim sokom.
Okus izboljšamo, če dodamo nekaj žlic belega vina. Jed bo izdatnejša, če skuhamo v njej nekaj krompirjev.


SVINJSKA OBARA

1 kg nepremastnega svinjskega mesa, malo korenja, peteršilja, zelene, zeljni list, pol čebule, 2 stroka česna, poper, sol, 1/2 kg krompirja, majaron, limonina lupinica, 8 dkg maščobe, 4 dkg moke, kis; 1 žlico paradižnika, 1 žlico smetane.

Meso zrežemo na koščke, jih denemo v kozico in prilijemo mrzlo vodo.Dodamo vso narezano zelenjavo, solimo in popramo. Ko že nekaj časa vre, narežemo v jed še olupljen krompir, odišavimo, z majoronom in limonino lupinico.Iz maščobe in moke naredimo prežganje. Razkuhanega primešamo obari. Preden jo damo na mizo, jo še okisamo.Po želji izboljšamo okus še z žlico paradižnika in žlico smetane. K svinjski obari serviramo ajdove žgance ali široke rezance.


TELEČJA OBARA

1 kg teletine (vrat, prsi, pleča), 8 dkg olja, 5 dkg moke, pol čebule, majaron, 3 stroki česna, 1 koren, 1 peteršiljeva korenina z zelenjem vred, košček zelene, pol pora (beli del), zeljni list ali malo cvetače, košček kolerabe, limonina lupinica, 4-5 krompirjev, 1 žlica paradižnikove konserve, sol, kis.

Teletino zrežemo na koščke. Čebulo in česen sesekljamo, ostalo zelenjavo zrežemo na koščke ali rezance. Na vroče olje denemo najprej čebulo in česen, ko zakipi, dodamo meso in ga lepo rumeno opečemo, zatem pa dodamo vso zelenjavo in jo prepražimo. Nato jo pomokamo ter zalijemo z mrzlo vodo. Ko vre nekaj minut, dodamo na kose narezan krompir, limonino lupinico in majaron. Ko je krompir že mehak, primešamo še paradižnikovo mezgo in nazadnje solimo in okisamo. Po starem načinu pa denemo kuhat meso in zelenjavo s krompirjem vred v mrzlo vodo. Odišavimo kot v prvem receptu in proti koncu kuhanjo primešamo še svetlo prežganje iz olja in moke. K telečji obari serviramo ajdove žgance, široke rezance, drobne žličnike in podobno.
računovodstvo Pavliha