MOČNIKI IN USUKANCI

 

AJDOV MLEČNI MOČNIK

1/2 l ajdove moke, približno 1/4 l kropa, približno 3 l slanega mleka,po želji malo sladkorja.

Presejano ajdovo moko poparimo in naredimo drobne kroglice. Zakuhamo jih v osoljeno vrelo mleko. Vro naj počasi kakih 15 minut.Po želji močnik malo sladkamo že pri kuhi, ali pa damo sladkor posebej.


HRUŠKOV MOČNIK

Hruškov močnik kuhamo iz suhih hrušk enako kot jabolčnega. (Stran 213.) Hruške prej namočimo, pristavimo jih z vodo vred. Močnik zgostimo s podmetom ali z usukanci. Na mizo postavimo zalitega z mlekom ali smetano.


MLEČNI KORUZNI MOČNIK

3 l slanega kropa, 1/2 kg koruzne moke; 1 1/2 l mleka.

V slan krop zakuhamo med mešanjem koruzno moko. Vre naj četrt ure. Močnik zlijemo v skledo ali na krožnike, po vrhu napravimo z žlico jamice in nalijemo vanje mleka; mleko ponudimo tudi še v skledicah.Močnik lahko skuhamo tudi tako, da vsujemo moko v krop kot za žgance; kuhamo jo v kepi in šele nazadnje razmešamo v močnik.Ponudimo z mlekom.


KORUZNI SOK ALI MOČNIK S SMETANO

Naredimo ga kot z mlekom, samo da ga namesto z mlekom polijemo s kislo smetano. Smetano ponekod malo sole in prej prevro, preden jo zlijejo na močnik.


ZMESNI MOČNIK S SMETANO

Približno 3 l kropa; 1/4 l kropa, 1/2 l zmesne moke, 1/2 l topljene ali sladke, smetane, sol.

Moko presejemo in jo v skledi poparimo. Naredimo majhne kroglice, ki jih zakuhamo v slan kropo. Vro naj približno četrt ure. Nazadnje prilijemo še nekaj žlic mrzle vode in smetano. Serviramo takoj.


ZMESNI MOČNIK Z OCVIRKI

Naredimo ga kot zmesni močnik s smetano, le da ga nazadnje namesto s smetano zabelimo z ocvirki.


USUKANI MOČNIK

40 dkg bele moke, 3 do 4 jajca, slan krop, 10 dkg ocvirkov.

Moko presejemo v skledo in ubijemo vanjo jajce za jajcem. Vsako jajce z vilicami zamešamo v moko. Nazadnje iz nastalih svaljkov z rokami naredimo usukančke. Sukati jih moramo tako dolgo, da niso več moknati. V vrelo, slano vodo zakuhamo narejene usukančke. Počasi naj vro 10 do 15 minut. Močnik zabelimo z ocvirki. Poleg damo po želji še skodelico mleka.


MLEČNI USUKANI MOČNIK

Glej količine za močnik pri prejšnjem receptu.
Približno 3 l mleka, sol.

Močnik naredimo tako, kot je opisano v prejšnjem receptu. Namesto v vodi, skuhamo usukančke v vrelem slanem mleku. Po želji ta močnik tudi malo sladkamo.


USUKANEC S KROMPIRJEM

Usukanec : 30 dkg moke, 2 jajci; 1 1/2 kg krompirja, sol, 15 dkg ocvirkov ali zaseke, 1 čebula.

Iz moke in jajc naredimo usukanec. Krompir, zrezan na kocke, denemo kuhat v slan krop. Ko je že skoro kuhan, zakuhamo med mešanjem usukanec. Vse skupaj naj vre četrt ure. Zabelimo z ocvirki oziroma z zaseko in zarumenelo čebulo.


USUKANI MOČNIK S KISLO SMETANO

40 dkg moke, 3-4 jajca, 5 dkg surovega masla, 4 dl kisle smetane, sol.

Iz moke in jajc usukamo močnik. Dobro ga obdelamo, da ni moknat. En del usukancev prepražimo na maslu in zalijemo s kropom ; ko prevre, zakuhamo še ostala dva dela. Solimo. Močnik vsujemo v skledo, po vrhu zlijemo kislo smetano, ali pa jo zamešamo kar v močnik. Jed je zelo primerna za zajtrk ali večerjo.računovodstvo Pavliha