MEDENO PECIVO

 

MEDENI HLEBČKI

10 dkg sladkorja, 2 rumenjaka, 1/4 kg medu, 1 žlička zmletega cimeta, 1 žlička zmletih nageljnovih žbic, pšenične moke po potrebi.

Sladkor z rumenjakom penasto umešamo, nato polagoma prilijemo med, dodamo dišave in toliko pšenične moke, da dobimo testo, ki se da valjati. Tega razvaljamo, in izrežemo z modlom za krofe v hlebčke.Zložimo jih na pekoč, pomazan z voskom, pomažemo z beljokom in spečemo.V začetku so trdi, nato se zmehčajo. Drže se zelo dolgo.


MEDENI KOLAČ

50 dkg moke, 25 dkg medu, 2 jajci, 15 dkg surovega masla ali margarine, 15 dkg sladkorja, 1 vanilin, 1/4 l mleka, limonina lupinica, cimet, kakao, 1 zavitek pecilnega praška.

V skledo presejemo moko. Jajci, surovo maslo ali margarino, sladkor in vanilin penasto umešamo. Sesekljano limonino lupinico, malo cimeta (le za barvo) zamešamo v mleko. Med v topli vodi pogrejemo, da je tekoč in ga dodamo umešanju. Iz umešanja, mleka. moke in presejanega pecilnega praška naredimo testo. Denemo ga v pomazan, z moko potresen model. Pečemo eno uro. Kolač serviramo ohlajen s čajem, kavo, mlekom ali kompotom, lahko ga pa polijemo tudi z vinsko polivko.


MEDENI KRUH

1/2 kg ajdovega medu, 1/4 kg ržene moke, 12 g pepelike; 1/4 kg ržene moke, 1 žlička sesekljanega janeža, 1/2 žličke zmletega ingverja, 2 rumenjaka, 5 dkg sladkorja; surovo maslo za pekač.

Med segrejemo, vzamemo s štedilnika in mešamo, da postane mlačen. Nato mu primešamo prvo količino ržene moke in pepeliko ter pustimo na toplem, da vzhaja. Zatem primešamo vzhajanemu testu še drugo količino ržene moke, dišave, rumenjaka in sladkor. Dobro premešamo in damo testo v pomazan pekač za 2 prsta debelo ter spečemo pri precej močni vročini. Kruh se drži več tednov.


MEDENA OREHOVKA

1/2 kg medu, 1/2 kg bele moke, 1/4 kg sladkorja, 15 dkg orehov, 1 1/2 žličke cimeta, pol žličke dišečih klinčkov; 2 celi jajci, 4-5 žlic ruma, limonina lupinica, 1 pecilni prašek.

V topli vodi segrejemo med, da postane tekoč. Primešamo moko, sladkor, debelo zrezane orehe, strt cimet in klinčke. Stepemo v testo in damo počivat. Drugi dan dodamo še jajci, rum, sesekljane limonine lupinice in pecilni prašek. Testo stepamo 20 minut, nato ga stresemo v pomazan in pomokan model. V posodi naj sega le do polovice, ker naraste. Pečemo v ne prehudi vročini 3/4 ure.


MEDENI ŠTRUKLJI

1 kg ajdovega medu, 1 kozarec vode, približno 1/2 kg ržene moke, lupinica limone, 1 žlička zmletega cimeta, 2 dkg pepelike, 1/2 kg ržene moke.

Med zavremo, odstavimo in prilijemo kozarec vode, zmešamo in polagoma dodajamo moko. Testo pustimo na hladnem dva dni. Nato mu primešamo sesekljano limonino lupinico, zmlet cimet in pepeliko. Testo nato razvaljamo in zganemo kot masleno. To čim večkrat ponovimo tako, da porabimo še 1/2 kg ržene moke, ki jo potresemo na desko.
Naposled zvaljamo testo na 1 1/2 cm debelo ploščo, jo damo v pomokan pekač in spečemo. Kot je razvidno iz recepta, ta sladica niso štruklji v običajnem pomenu. Je zelo starega izvora in se dolgo drži.


 

 

računovodstvo Pavliha