DOMAČI KRUHI

 

DOMAČ KRUH

6 kg krušne moke, 5-7 dkg kvasa, 7 dkg soli in približno 3 l mlačne vode.

Moko presejemo in pustimo na toplem. Postavimo kvas. Zdrobljenega zmešamo z nekaj žlicami mlačne vode ali mleka, moke in žlice sladkorja. Pokrijemo in postavimo na toplo. Ko kvas vzide, ga denemo v presejano moko, prilijemo vodo, solimo in zamesimo krušno testo.Moramo ga dobro pognesti, da je testo voljno in prožno. Po vrhu ga malo pomokamo. Pogrnemo s prtom in pustimo vzhajati. Po približno dveh urah, včasih tudi treh, pregnetemo testo in ga oblikujemo na hlebce ali štruce. Vsakega še posebej pognetemo in položimo v pogrnjen in pomokan pehar ali stručnico. Vogale prta zagrnemo čez kruh in postavimo vzhajat. Vhajanega spečemo. Pečen kruh dobro ohladimo in zbrišemo, preden ga načnemo.


KRUH Z DRAŽMI

7 1/2 kg domače, ržene moke ali 5 kg ržene moke, 2 kg krušne pšenične, 1/2 kg koruzne, 3-3 1/2 I vode, 20-25 dkg droži, 10 dkg soli, 1-2 dkg kumine ali janeža.

Moko, brez koruzne, presejemo zvečer pred peko v mentrgo ali v veliko skledo in jo pustimo na toplem prostoru. Droži zmešamo s pol litra mlačne vode, jih vlijemo v jamico sredi moke in z moko narahlo zagrnemo. Čez noč droži vzhajajo. Koruzno moko drugi dan poparimo, malo počakamo, nato jo dodamo k ostali moki. Z mlačno vodo, soljo, kumino ali janežem zgnetemo iz vse moke in droži gladko testo. Po vrhu ga pomokamo, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati. Ko testo naraste za dvojno količino, ga dobro pregnetemo in razdelimo na ne prevelike hlebce. Vsak hlebec še posebej dobro pregnetemo in denemo v pehar, ki je pogrnjen s kruhovko in pomokan. S prtičem kruh zagrnemo in postavimo na toplo, da ponovno vzhaja. Vsak hlebec zgoraj dva do trikrat zarežemo, namažemo z mlekom in spečemo v krušni peči. Pečemo ga poldrugo uro. Če nimamo peči, ga damo drugič vzhajat v pekač, oblit z mrzlo vodo in ne obrisan. Testo naj bo pokrito s prtičem, dokler vzhaja.

Draži: Domače droži naredimo iz testa prejšnje peke. Testo pognetemo v hlebček, ga pomokamo in posušimo na zraku. Na 1 kg moke vzamemo 3-4 dkg droži. Lahko pa namesto droži uporabimo tudi kvas, vendar izgubi kruh značilni okus, ki ga dobi od droži.


RŽEN KRUH

2 kg ržene moke, 1 kg pšenične, 4-5 dkg kvasa, približno 1 1/4 l mlačne vode, 4 dkg soli; po okusu kumina ali janež.

Moko, presejemo v skledo in postavimo na toplo. Kvas zdrobimo v lonček, dodamo nekaj žlic mlačne vode, malo moke, dobro razmešamo in postavimo vzhajat. Iz vzhajanega kvasa, mlačne slane vode in pripravljene moke zgnetemo testo. Odišavimo ga po okusu z janežem ali kumino. Gladko vgneteno testo pomokamo, pokrijemo s prtom in postavimo na toplo. Ko je testa dvakrat več, ga pregnetemo in naredimo dve štruci, ki ju položimo v pekač, oblit z mrzlo vodo in nič obrisan. Ko testo ponovno vzhaja, naredimo v vsako štruco počez dve do tri plitve zareze, pomažemo z mlekom in spečemo v pečici. Peče naj se uro in pol.


AJDOV KRUH

1 1/2 kg enotne pšenične moke, 1/2 kg ajdove moke, 5 dkg droži, sol, mlačne voda.

Moki, pšenični in ajdovi, naredimo v sredi (glej recept za kruh z drožmi) jamico in vlijemo vanjo v 1/4 l vode razmočene droži. Rahlo jih pokrijemo z moko in počakamo, da vzhajajo. S slano mlačno vodo zamesimo testo, ki mora vzhajati počasi. Vzhajano testo pregnetemo, naredimo štruco in jo damo v pekač (oblit z vodo ali potresen z moko). Ko testo ponovno vzide, kruh spečemo.


KORUZNI KRUH

1 1/2 kg enotne pšenične moke, 1/2 kg koruzne moke, 5 dkg kvasa, sol, mlačna voda in približno 1/4 kropa; mlačne vode po potrebi.

Enotno moko presejemo v skledo. Koruzno moko posebej poparimo in dobro premešamo. Kvas postavimo z malo mlačne vode in moke. Vzhajan kvas dodamo moki, prav tako poparjeno koruzno moko. Z mlačno slano vodo nato zamesimo testo. Naprej ravnamo kot je opisano pri drugih kruhih.


KROMPIRJEV KRUH

1 kg krompirja, 1 kg enotne moke, 4 dkg kvasa, voda ali mleko, sol.

Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Razredčimo ga s hladnim mlekom in pridenemo vzhajani kvas. Z moko zamesimo testo, ki naj bo malo, trše kot pri sami moki. Med testo vmešamo janež ali kumino. Solimo. Testo naj vzhaja čez noč. Pregnetemo ga v dve štruci, ki ju pustimo vzhajati; nato spečemo. Krompirjev kruh je delj svež od navadnega.


PISAN KORUZNI KRUH

1 kg enotne moke, 4 dkg kvasa, sol; 1/2 kg koruzne moke, približno 1/4 kg slanega kropa, 2 dkg kvasa, po potrebi bele moke za pognetanje ; 2 dl smetene ali 10 dkg čiste ali 15 dkg ocvirkove masti.

Iz enotne moke, pol kvasa in soli naredimo krušno testo. Posebej poparimo s slanim kropom koruzno moko. Ko se malo ohladi, dodamo vzhajan kvas (iz 2 dkg kvasa). S pšenično moko pognetemo poparjeno koruzno moko v testo. Ko krušno testo vzide, ga razvaljamo, namažemo s smetano, čisto ali ocvirkovo mastjo. Po njem poravnamo koruzno testo, namažemo spet z maščobo in zvijemo. Damo v pomazan model in postavimo vzhajat. Vzhajano testo namažemo s smetano in spečemo.


PISAN AJDOV KRUH

Namesto koruznega testa naredimo ajdovega. Moko tudi poparimo. Pognetamo z belo moko, da se testo lepše sprime.


PISAN KRUH S KAŠO

1 kg bele ali enotne moke, 3 dkg kvasa, sol, 1/4 kg kaše, približno 1/2 l mleka, sol, 15 dkg ocvirkov.

Iz bele ali enotne moke naredimo kvašeno testo. Medtem ko vzhaja, v slanem mleku gosto skuhamo dobro oprano kašo. Malo ohlajeni primešamo sesekljane ocvirke in s tem namažemo razvaljano testo. Zvijemo, denemo v model ali pekač. Ko ponovno vzhaja, namažemo z mlekom in spečemo.


PISAN KRUH S KROMPIRJEM

Testo: 1 kg črne moke, 1 1/2 dl krompirjevega kvasa, 1 dkg kvasa, malo janeža ali kumine, mlačna voda.
Nadev: 60 dkg krompirja, 2 dl kisle smetane, sol.

Iz moke, krompirjevego kvasa ali kvasa, janeža ali kumine in mlačne vode napravimo testo za kruh. Damo go vzhajat. Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo, solimo. dodamo kislo smetano in premešamo. Vzhajano testo rozvaljamo in namažemo s krompirjevim nadevom. Zvijemo in denem o v namazan model. Pečemo v vroči pečici najmanj 1 uro. Ponudimo lahko tudi vročega.


KROMPIRJEV MLEČNI KRUH

1 skodelico mlačnega mleka, 5 dkg kvasa, 3 žlice moke; 1 kg moke, 30 dkg kuhanega in pretlačenega krompirja, 3-4 jajca, 10 dkg surovega masla ali margarine, 10 dkg sladkorja, po potrebi mlačnega mleka.

Kvas zdrobimo v skodelico mleka, gladko umešamo moko in postavimo vzhajat. Nato zamesimo iz moke, naštetih sestavin in kvasa bolj čvrsto testo, ki ga dobro pognetemo. Malo moke pustimo in jo vgnetemo v testo, ko ga pregnetemo drugič (krompir rad moči). Naredimo dve štručki, ju denemo v pomokon pekač in postavimo na toplo. Vzhajano testo pomažemo z jajcem ali mlekom in spečemo. Peče naj se približno 1 uro. Ta kruh je prav okusen k čaju ali kavi.


MLEČNI KRUH Z ROZINAMI

3-4 dkg kvasa, nekaj žlic mlačnega mleka, 1 žlico moke; 1 kg moke, 15 dkg surovega masle, 15 dkg sladkorja, 5 rumenjakov, približno 3/8 l smetane ali mleka, malo koriandra; 30 dkg rozin, 3 žlice ruma.

Iz kvasa, mleka in žlice moke postavimo kvas. Moko presejemo v skledo. Surovo maslo, sladkor in rumenjake penasto umešamo. Iz moke, vzhaja nega kvasa, umešanja, koriandra in potrebne smetane ali mleka zamesimo testo. Ko vzide, vgnetemo vanj očiščene in z rumom poškropljene rozine. Testo denemo v pomazan model ali pekač. Ko ponovno vzhaja, ga spečemo.


PRAZNIČNI KRUH

1 kg moke, 4 dkg kvasa, 10 dkg surovega masla ali margarine, 2 rumenjaka, 2 polni žlici sladkorja, limonina lupinica, 2 žlici ruma; 2 polni žlici narezanih orehov ali mandeljnov, 2 pesti rozin.

Iz zgornjih sestavin stepemo kvašeno testo in ga denemo vzhajat. Vzhajanega pregnetemo in vgnetemo mandeljne oli orehe in rozine. Testo razdelimo v dve štručki in ju damo vzhajat na pomokan pekač. Ko je testo dovolj vzhajalo, ga namažemo z beljakom in spečemo. Ponudimo k čaju ali kavi.


SADNI KRUH

Priprava tega kruha je nekoliko modernizirana, vendar pa po svojem bistvu podobna starim receptom.

Testo: 60 dkg moke, 5 dkg margarine, 2 jajci, S dkg sladkorja, 3 do 4 dl mleka, 5 dkg kvasa, sol.
Nadev: 20 dkg suhih sliv, 10 dkg suhih hrušk, 10 dkg suhih jabolčnih krhljev, 10 dkg dateljnov, 10 dkg suhih fig, 10 dkg orehov, lupina in sok ene cele limone, pomarančni olupki, 1/8 l ruma, 20 dkg sladkorja, 10 dkg rozin in - če imamo pri roki - pest pinjol, lešnikov in mandeljnov.

Iz moke, marqarine, jcjc, sladkorja, mleka, soli in vzhajanega kvasa naredimo kvašeno testo. Ko je vzhajano, go razdelimo na dva dela. En del razdelimo še na dva hlebčka, ju dobro pognetemo in denemo ponovno vzhajat. Iz druge polovice testa potrgamo male koščke in vgnetemo vanje pripravljeno sadje, kolikor ga testo sprejme. Ko obdelamo vso drugo polovico testa in vse sadje porabimo, pognetemo dobro vse testo, da se sadje in testo sprimeta. Razdelimo v dva dela in pognetemo v dve štručki. Štručko zavijemo v razvaljano testo iz prve polovice testa. Enako postopamo z drugo štručko. Denemo vzhajat. Vzhaja počasi, ker je testo težko. Preden denemo testo v pečico. ga večkrat prebodemo, da izpuhti zrak in ni med sadno štručko in zunanjim testom lukenj. Pečemo 1 1/2 ure.

Nadev: Hruške, jabolka in češplje skuhamo napol in ohlajene zrežemo na rezine.Nastrgamo pomarančo in limonino lupinico in iztisnemo sok ter ga dodamo sadju.Orehe, lešnike, mandeljne, fige, dateljne zrežemo na debele rezine.Vse sadje zmešamo, sladkamo in polijemo z rumom in pustimo pokrito nekaj ur.


DOBER SADNI KRUH

40 dkg krušnega testa (stehtamo ga preden ga damo vzhajat), 15 dkg suhih češpelj, 15 dkg suhih hrušk, 15 dkg suhih fig, 10 dkg orehovih jedrc, pest rozin, 15 dkg sladkorja, 1 kozarec ruma.

Sadje zrežemo na drobne koščke, ga sladkamo, polijemo z rumom in pustimo dve uri. Tako pripravljeno sadje dobro vtepemo v vzhajano testo, ki ga denemo nato v pomazan model za šarklje. Ko testo ponovno vzhaja, ga počasi pečemo 1 uro. Sadni kruh zvrnemo iz modla šele tedaj, ko je popolnoma ohlajen; razrežemo ga šele drugi dan.


PLETENKA

1kg moke, 10-15 dkg surovega ali kuhanega masla, 3 jajca, 15 dkg sladkorja, 6 dkg kvasa, približno 1/2 l mleka, sol.

Moko presejemo v pogreto skledo.Maščobo, jajca in sladkor penasto umešamo.Za boljšo štruco vzamemo samo rumenjake.Iz zdrobljenega kvasu, žlice sladkorja, žlice moke in 2 žlic mlačnega mleka postavimo kvašček.Mleko segrejemo, da postane mlačno, in ga solimo.Iz umešanja, mlačnega mleka in vzhajanega kvaščka ugnetemo bolj trdo testo, da se štruca ne bo razlezla, temveč obdržala obliko.Testo pokrijemo in postavimo vzhajat.Vzhajano pustimo na devet enakih enakih delov.Vsakega pognetemo v hlebček, pokrijemo in denemo na toplo.Hlebček oblikujemo v svaljke dolge kot pekač.Najprej spletemo iz 4 svaljkov kito in jo položimo na štruco.Štruco narahlo pokrijemo in pustim vzhajat.Pred pečenjem jo namažemo z rumenjakom.Štruca je primerno darilo, lahko pa jo ponudimo tudi h kavi, čaju, kakavu.Narežemo jo na lične rezine.


PRESTE

1kg bele moke, sol 5 dkg kvasa, približno 1/2 l mlačne vode, krop, maščoba za pekač, sol, kumina.

Iz moke, soli, vzhajanega kvasa in mlačne vode ugnetemo testo, ki ga pognetamo četrt ure.Nato naj testo počiva oziroma vzhaja približno do četrt ure.Potem zvrnemo testo na pomokano desko, ga najprej pognetemo, nato naredimo dolgo klobaso in narežemo na 40 koščkov.Vsak košček posvaljkamo v palčico in iz nje oblikujemo presto.Preste naj vzhajajo četrt ure, nato jih denemo v kozico z vrelim kropom drugo poleg druge.Ko se dvigujejo, jih previdno poberemo iz kropa, da ne izgube oblike in položimo na pomazan pekač.Vsako presto zase potresemo s kumino in soljo.Denemo jih v vročo pečico in pečemo pol ure.  


 

 

računovodstvo Pavliha