KAŠE

 

KAŠA S FIŽOLOM

1/2 kg fižola, 1/2 l kaše, vejica majarona, 15 dkg masti, pest drobtin,
Namesto masti vzamemo za za belo tudi ocvirke ali zaseko.

Fižol preberemo. dobro operemo in že zvečer namočimo. Zjutraj ga pristavimo v isti vodi. Ko je skoraj kuhan, mu primešamo v več vodah oprano kašo in vejico majarona.Vse skupaj naj vre še približno pol ure. Zabelimo z drobtinami, ki smo jih zarumenili na masti. Namesto masti lahko vzamemo tudi ocvirke ali zaseko. Jed še osolimo. Ne smemo je preveč zaliti, ostati mora gostljata. Namesto kaše lahko vzamemo tudi riž ali ješprenjček.


JABOLČNA KAŠA

Naredimo jo kot češpljevo, le da namesto češpelj skuhomo na vodi jabolčne krhlje, preden prisujemo oprano kašo.


KAŠA Z LEČO

1 kg leče, 1/2 kg kaše, sol, 10 dkg masti, 5 dkg moke, kis po okusu.

Ko je dobro oprana leča napol kuhana, prisujemo v vroči vodi oprano kašo. Solimo. Iz maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, jo z vodo razkuhamo in primešamo jedi. Namesto s prežganjem pa zgostimo jed s podmetom in prilijemo mast, ali pa na njej svetlo precvremo čebulne rezine. Pred serviranjem jed okisamo.


KAŠA Z MOŽGANI

75 dkg prosene kaše, 15 dkg masti, 15 dkg čebule, 1 kg možganov, zelen peteršilj, 1 dkg česna, poper, sol, parmezan.

Na masti pražimo drobno sesekljano čebulo. Ko svetlo zarumeni, dodamo sesekljan zelen peteršilj, česen in proseno kašo, oprano v vreli vodi. Solimo, potrosimo s poprom in dobro premešamo. Zalijemo z juho (približno 2 l). Ko je kaša napol kuhana, dodamo na kocke narezane, očiščene možgane. Pokrito kuhamo 10 do 15 minut. Kašo zložimo na krožnik ali skledo in potresemo z naribanim parmezonom.


PEČENA KAŠA, BOLJŠA

1/2 kg kaše, 2 I mleka, 2 jajci, 10 dkg surovega masla ali margarine, 10 dkg sladkorja; maščoba za posodo in sladkor za posipanje.

Kašo zakuhamo v vrelo, nekoliko osoljeno mleko. Ko se začne gostiti, jo odstavimo in malo ohladimo. Medtem zmešamo rumenjaka s surovim maslom (ali margarino) in sladkorjem. Kaši dodamo umešanje in nato še sneg iz beljakov. Denemo jo v pomaščeno posodo in spečemo.Preden jo postavimo na mizo, jo posujemo s sladkorjem.


PEČENA KAŠA Z JABOLKI

1 kg kaše, 3 l mleka, 10 dkg surovega masla, malo soli, 20 dkg sladkorja, 1/2 kg jabolk, 10 dkg sladkorja, cimet, vaniljin sladkor.

Kašo, vrelo mleko, sladkor, sol in maščobo dobro zmešamo. Vse skupaj vlijemo na namazan pekač in postavimo v pečico za toliko časa, da se kaša zgosti. Nato jo potresemo z nastrganimi jabolki, sladkorjem, zmešanim s cimetom in vanilijo, pokapomo z maščobo in pečemo 1/2 ure.


MLEČNI JEČMENCEK

1/2 l ječmenčka, približno 3 l mleka, sol.

Ječmenček čez noč namočimo v toliko vode, da se ječmenček dobro napne in vodo ne ostaja. Zakuhamo ga v vrelo, slano mleko. Vre naj počasi, ker se rad prime posode.


JEŠPRENJČEK S FIŽOLOM

1/2 kg ješprenjčka, 1/2 kg fižola, lovorov list, 2 svinjska parklja, sol, 15 dkg ocvirkov.

Namočen ješprenjček in fižol pristavimo v isti vodi, v kateri sto se namakala. Počasi kuhamo z lovorovim listom. Okus jedi zelo izboljšamo s suho svinino, npr. s suhimi parkeljci. Med kuho solimo. Jed mora biti gosta in jo v skledi zabelimo z ocvirki.


ZABELJENI JEŠPRENJČEK S KROMPIRJEM

1/4 l ješprenjčka, 1 kg krompirja, sol, 15 dkg ocvirkov.

Namočeni ješprenjček denemo kuhati. Čez nekaj časo mu primešamo na kosce norezan krompir. Solimo in zabelimo z ocvirki.JEŠPRENJČEK S KISLIM ZELJEM

Kuhamo ga kot kašnato zelje  le da ješprenjček prej namočimo. Da se ne prižge, denemo ješprenjček na zelje. Zabelimo z ocvirki, zaseko, ali tudi s smetano.


JEŠPRENJČEK S KISLO REPO

Pripravimo ga kot s kislim zeljem.


ZABELJENA RIBANA KAŠA

Ribana kaša iz 2 jajc in približno 30 dkg moke; 5 dkg surovega masla ali olja, sol; 5 dkg olja, 1 čebulo.Iz moke in jajc naredimo drobno in enakomerno ribano kašo, ki jo dobro posušimo. Razgrejemo maščobo in na njej prepražimo 3 žllce kaše, zalijemo in zavremo. V vrelo vodo zakuhamo ostanek kaše, solimo in zabelimo s precvrto čebulo.


RIBANA KAŠA V MLEKU

Ribana kaša iz 30 dkg moke in 2 jajc; približno 2 l mleka, sol, 10 dkg sladkorja.Naredimo drobno ribano kašo iz moke in jajc. Lepo osušeno zakuhamo v vrelo slano mleko. Jed še sladkamo. Kuha naj se četrt ure.
računovodstvo Pavliha