JAJČNE JEDI

 

CVRTNJAKI S SLANINO ALI KLOBASO

Jajčno testo: 1/2 I mleka, 4 jajca, 30 dkg meke; sol; olje za pečenje; 30 dkg slanine ali 30 dkg klobase.

Iz mleka. jajc. moke in soli naredimo žvrkljano testo. Na ponvi za omlete opečemo za vsak cvrtnjak nekaj tankih rezin slanine ali nekaj koščkov klobase. Polijemo s testom in spečemo. Ponudimo s solato in kruhom.


JAJCA Z GORČlCO ALI ŽENOFOM

10 jajc; 10 dkg surovega masla, 2 žlici gorčice ali 3 žlice domačega ženofa, 2 kozarca vina, ščep sladkorja.

V trdo kuhana jajca olupimo in zrežemo na polovice. Razpustimo surovo maslo, dodamo gorčico ali ženof, vino in sladkor. Prevremo, zlijemo po lepo razvrščenih jajcih. Serviramo toplo ali mrzlo.


JAJČNIK Z MAJARONOM, DROBNJAKOM ALI PEHTRANOM

Naredimo ga po receptu za "Poletna jajca«, le da vzamemo samo eno dišavnico, in sicer svežo.


JAJČNI PODMET Z OCVIRKI

(za 1 osebo)

3 jajca, 1 di mleka, 5 dkg ocvirkov (ne -presuhlh], poper, sol.

V lončku zmešamo jajca z mlekom in osoli mo. V ponvi segrejemo ocvirke, nanje zlijemo jajca in toliko časa mešamo, da zakrknejo. Potresemo s poprom in serviramo s krompirjem ali samim kruhom.


JAJČNA POTICA Z ZELIŠČI

(za 1 osebo)

2 jajci, 2 dkg moke, 3 dkg masti, sol, zelen peteršilj, trpotec,· rman, 2 listka luštreka, pehtran, črna meta, melisa, kislica, regrat, jagod no listje, zelena solata, špinača, kopriva, janež, krebuljica, drobnjak.

Vsa zelišča lepo očistimo, operemo in drobno sesekljamo; vsega naj bo za pest. V skledi vmeša mo rumenjaka, moko, zrezana zelišča in solimo.

Zatem stepemo sneg in ga rahlo vmešamo. Testo zlijemo v ponev z razgreto maščobo za prst na debelo in lepo zapečemo na obeh straneh. Serviramo kot samostojno jed ali z grahovo ali cvetačno omako.


JAJČNI ZVITEK STRPOTCEM

(za 1 osebo)

3 jajca, 1 velika žlica trpotca, 3 dkg surovega masla, sol.

V lončku zmešamo jajca, solimo in dodamo sesekljan trpotec. V ponvi segrejemo maslo, nanj zlijemo jajca, spečemo svetlorumeno in zvijemo. Serviramo lahko tudi kot močnato jed s sladkorjem.


KMEČKA OMLETA

12 jajc, 12 žlic mleka, 12 dkg prekajene slanine, 5 dkg olja, 2 čebuli, zelen peteršilj ali drobnjak.

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, ji dodamo na kocke zrezano slanino in z mlekom vred stepena, osoljeno jajca. Posujemo s sesekljanim zelenim peteršiljem ali drobnjakom in počakamo, da jajca zckrknejo. Pečemo večkrat v manjših količinah.

Ponudimo na pogretih krožnikih. Zraven damo solato. Jed je primerna za večerjo, za hitro pripravljen prigrizek itd.


KMEČKI VLlVANCI

(za 1 osebo)

5 dkg suhe slanine, 5 dkg čebule, 1/2 kg krompirja, sesekljan peteršilj, sol, poper, 3 jajca.

Na kocke zrezano slanino segrejemo in najprej zarumenimo na rezine zrezano čebulo, dodamo na kocke zrezan kuhan krompir, malo se seklja nega peteršil]o in prepražimo. Poli jemo z razžvrkljanimi jajci. Solimo in popramo. Ko jajca zakrknejo, prepognemo čez pol in damo na mizo.


KRI Z JAJCI

Jajca razžvrkljamo in jim pri mešamo še enkratno količino krvi. Vse skupaj osolimo, in če želimo, še popopramo, zmešamo s sesekljanim peteršiljem in zlijemo na vročo mast. Z vilicami tako dolgo mešamo, da jajca in kri zakrknejo. Z jedjo postrežemo takoj, zraven damo solato.


KROMPIRJEVA JAJČNA JED

10 v trdo kuhanih jajc, 2 kg krompirja; 15 dkg surovega masla, 5 dl kisle smeta ne, sol.

V trdo kuhana jajca zrežemo na rezine, ravno tako kuhan, olupijen krompir. Pekač premažemo s surovim maslom, ga obložimo s krompirjevimi rezinami in malo osolimo. Nanje položimo rezine jajc, solimo, slede zopet rezine krompirja. Cez vse to pa polijemo in razmažemo kislo smetano. Postavimo v pečico in toliko časa peče mo, da jed lepe) zarumeni.


OCVRTE KRUHOVE REZINE
(pohane šnite)

Tanke bele kruhove rezine namočimo v mleku, nato povaljamo vsako rezino posebej v stepenih jajcih in jo ocvremo v masti ali olju.


OCVRTE VINSKE REZINE

Kruhove rezine namočimo v oslajenem vinu, pomočimo v roztepenih jajcih in ocvremo v masti ali olju.


POLETNA JAJCA

Na eno osebo; 2-3 jajca, sol, 2 žlici mleka, pičlo pest sesekljanih
dišavnic: bazilika, pehtran, zelen peteršilj, drobnjak, luštrek; olje.

Jajca razžvrkljamo z mlekom in solimo. Vlijemo na vroče olje. Potresemo jih s sesekljanimi dišavnicami in spečemo. Dišavnice pa lahko tudi zamešamo med jajca.

Ponudimo s črnim kruhom in mlekom.


SIROVA JAJČNA JED

10 jajc, sol, poper, 6 dkg surovega masla, 10 zvrhanih žllc naribanega bohinjskega sira.

V jensko posodo ubijemo jajca, jih soli mo, popramo in nato dobro raztepemo z žvrkljo. Dodamo surovo maslo in sir. Premešamo in postavimo na ploščo. Mešamo, da se jed zgosti. Ostati mora mehka in sočna.

Serviramo jo z ocvrtimi kruhovimi rezinami ali navadnim kruhom. Ponudimo jo kot začetno jed, za večerjo s solato, za malico in podobno.


SKUTNO CVRTJE

1/2 kg skute, 8 jajc, 6 žlic smetane, 6 do 8 žlic moke, sol; olje za pečenje.

Skuto pretlačimo, ji primešamo rumenjake .in toliko moke, da je testo gosto tekoče, ko mu dodamo sneg. Spečemo po porcijah.

Cvrtje serviramo lahko k zajtrku, za večerjo, kot prilogo, k solatam itd. Potreseno s sladkorjem pa je okusno sladica h kompotu.


ZAKRKNJENA JAJCA V KISLI SMETANI

10 rezin belega kruha, 10 jajc, 1/4l smetane, 10 dkg olja, sol, poper.

V kozico zložimo na olju popečene kruhove rezine. Po njih pokopamo malo kisle smetane. Na vsako rezino ubijemo po eno jajce, solimo in popramo. Na jajca nakapamo še ostalo smetano. Kozico denemo v pečico. Ko jajca zakrknejo, jih serviramo. Zraven ponudimo solato. Lahko jih pa uporabimo tudi kot začetno jed.


ZMEŠANA JAJCA Z MAVRAHI

1 kg svežih mavrahov, 10 jajc, 10 žlic mleka, 10 žlic moke, 10 dkg olja, sol, zelen peteršilj, pol čebule, 2 di vina.

Mavrahe operemo, razpolovimo in dobro odcedimo. V ponev za omlete ali široko kozico denemo olje, zarumenimo sesekljano ali tanko norezano čebulo in dodamo mavrahe. Potresemo jih s sesekljanim peteršiljem in solimo. Prilijemo vino in duši mo. Ko mavrahi popijejo tekočino, jih polijemo z jajci, ki smo jih prej gladko razžvrkljali z moko in mlekom. Ko se opečejo po eni strani, jih obrnemo in opečemo še po drugi.

Pripravneje pa je, če zdušene mavrahe razdelimo na porcije in za vsakega posebej prilijemo jajca in spečemo.

Zraven ponudimo solato in črn kruh.


 

 

 

 

računovodstvo Pavliha