GORENJSKA

 

GAMSOVA JUHA

1 kg gamsovega mesa, jušna zelenjava: peteršilj, koren, malo zelene, zeljni list, košček pora; nekaj zrn celega pop ra, malo muškotovega oreščka, nekaj bri novih jagod, vejica rožmarina, pol krompirja, 2 sveža paradižnika ali mezga, sol.

Meso pristavimo v mrzlo vodo. Ko zavre, dodamo vso našteto zelenjavo in dišave. Paradižnikovo mezgo primešamo nazadnje. Juho solimo in naj počasi vre 2 do 3 ure (glede na starost živali). V kuhano juho vlijemo pol zajemalke mrzle vode. Ko se očisti, jo precedimo in zakuhamo zrezanci, krpicami, ribano kašo in podobnim.


PODMETENA JUHA Z LUŠTREKOM

(Poljanska dolina)

Približno 3 I slanega kropa. pod met iz 3 žlic moke, 1 prgišče sesekljanega luštreka, 5 do 6 jajc, 1 di smeta ne.

V slan krop zakuhamo pod met iz moke in mrzle vode in sesekljan luštrek. Vre naj nekaj minut, nato prilijemo razžvrkljana jajca in nazadnje smetano. Ko juha dobro prevre, je pripravljena.


PREŽGANKA Z JAJCI IN KREBULJICO

10 dkg olja, 8 dkg moke, voda, sol, kumino, 4 jajca, krebuljica.

Iz olja in moke naredimo prežganje, ga lepo razkuhamo in zalijemo, kolikor potrebujemo juhe. Solimo in odišavimo s kumino. Vre naj 10 minut, nato pa med žvrkljanjem vlijemo vanjo stepena jajca, dodamo bolj na debelo sesekljano krebuljico in takoj serviramo. Zraven lahko ponudimo prepražene kruhove kocke.


LJUBLJANSKA OBARA

1,60 kg telečjega mesa (pleča ali prsi), 10 dkg korenja, 10 dkg korenin zelene in peteršilja, lovorov list, 15 dkg masti, 8 dkg moke, 10 dkg drobtin, 15 dkg čebule, 2 dkg česna, zelen peteršilj, majaron, poper, 2 dl belega vina, limona.

Vodni žIičniki: 25 dkg moke, 1 jajce, voda ali mleko.

Telečje meso razrežemo na kose, 4-5 dkg težke. Korenje, zeleno in peteršilj zrežemo na debele rezance. Vse skupaj damo kuhat v vodo skupaj z lovorovim listom. Osolimo. Ko je meso skoraj kuhano, zakuhomo v obaro drobne vodne žličnike, ki jih napravimo iz moke, jajca, vode ali mleka. Pustimo, da dobro prevrejo, nato zgostimo obaro s prežganjem. V kozico damo mast, na njej najprej pražimo moko (8 dkg); ko malo zarumeni, dodamo drobtine in pražimo dalje, da postane svetlo rjavo. V to stresemo drobno sekljano čebulo; ko še ta zarumeni, pa dodamo hkrati drobno sekljan česen, zelen peteršilj, majaron in poper. Ko nam zadiši, stresemo v obaro in jo dobro premešamo. Izboljšamo jo z vinom, limone in po potrebi osolimo. K obari navadno ker je že zakuhana z vodnimi žličniki - ne serviramo ajdovih žgancev. Namesto telečjega uporabimo tudi svinjsko meso.


GAMSOVA ZMLETA PEČENKA

(Izpod Storžiča)

Gamsovo meso je najboljše, ko je žival stara 4 leta. Vendar po okusu zaostaja za srno ali divjim zajcem. Zato ga je treba dobro začiniti. Posebno okusno je pripravljeno, kot zmleta pečenko.

1 kg samega mesa, 15 dkg suhe slanine, 3 dkg surovega masla, malo sesekljane čebule, zelenega peteršilja, sol, poper, 2 jajci; svinjska pečica, limonine rezine, vejice peteršilja, 1/4 smetane; mast za pečenje.

Kvaša: Brinove jagode, poper, lovorov list, pol čebule, vejica materine dušice, malo pora, 1 koren, nekaj strokov česna, peteršilj, dober kis in po potrebi vode.

Meso mora biti lepo vležano, nato ga denemo v kvašo, ki jo skuhamo iz naštetih sestavin. Biti mora prijetno kisla in neslana. Sol namreč izvleče mesni sok in meso otrdi. V kvaši naj bo meso tri dni. Vsak dan ga obrnemo. Nato ga vzamemo iz kvaše, obrišemo, porežemo kite in zmeljemo, prav tako tudi slanino. Primešamo surovo maslo, sesekIjan zelen peteršil], sol, poper in jajci. Meso dobro udelamo z rokami, da dobimo voljno maso. Oblikujemo jo v štruco in zavijemo v svinjsko pečico. Mesno štruco po želji, preden jo zavijemo, obložimo z limoninimi rezinami in vejicami peteršilja. Štruco denem o na pekač, jo oblijemo z vročo mastjo in peče mo počasi, po velikosti 1 do 1 1/2.  ure. Zadnje pol ure prilivamo po žlicah kislo smetano. Da ne bo pečenka premastna, nateklo maščobo odlijemo. Če bi se hotela pečenko zasmoditi, ji prilijemo od strani nekaj žlic vroče vode, nikdar pa jo ne zlijemo po njej. Ko je pečenka pečena, vzamemo meso iz pekača, prilijemo malo vode in smetane, prevremo in precedimo. Omako serviramo k rezi nam pečenke. Serviramo toplo. Zelo dobra je mrzlo; ker je pikantna, jo lahko ponudimo primerno obloženo tudi kot začetno jed. Tako  pripravimo tudi drugo divja čino.


DUŠENI JELENOVI ZREZKI

Na dva prsta debelo narezano jelenovo meso denem o v kozico z mastjo vred. Dodamo lovorov list, 1-2 zrezani čebuli, 1 por, sol, poper in malo brinovih jagod. Postavimo na vročo ploščo in pokrito dušimo. Ko se sok posuši in čebula zarumeni, vzamemo meso iz kozice, ostanek pomokamo ter zalijemo z vodo in vinom (vsakega pol). Počasi kuhamo, čez pol ure pretIačimo. V omako vložimo dušeno meso in jo še odišavimo z limonino lupinico. Vre naj še kake četrt ure. Po potrebi dosolimo. Jed izboljšamo s smetano.

K zrezkom damo na mizo pečen krompir.


KRANJSKE BRŽOLE

1,80 kg govejih bržol, sol, 25 dkg čebule, 15 dkg korenja, 3 vejice šatraja, 10 zrn celega popra, 15 dkg masti, 5 dkg moke, 20 dkg krompirja, 3 di goveje juhe ali jušna kocka.

Bržolo v celem kosu operemo, posolimo in damo v kozico, v katero smo že prej vsuli drobno sesekljano čebulo, korenje, šatraj, cel poper, mast in 2 di vode. Pokrijemo in do mehkega dušimo. Med dušenjem meso večkrat obrnemo in omako premešamo. Ko je bržola mehka jo potresemo z moko. Ako je omaka premastna odlijemo mast še preden smo dodali moko. Dušimo še nekaj minut. Nato vzamemo meso iz kozice, v omako pretlačimo kuhan krompir, zalijemo z juho in pustimo dobro prevreti. Meso zrežemo na poljubne kose, jih zložimo na ploščo in prelijemo z omako.

Serviramo z opečenimi krompirjevimi rezinami.


TRŽIŠKE BRŽOLE

1 1/2. kg koštrunovih bržol, 8 dkg masti ali olja, 2 čebuli, 3 stroke česna, nekaj brinovih jagod, malo popra, vršiček šatraja, sol, malo vode, 10 do 12 krompjrjev.

 

V kozico ali pekač damo maščobo, zrezano čebulo, česen, brinove jagode, poper, šatraj in malo vroče vode. V to denemo poparjene bržole v celem kosu, jih solimo, pokrijemo in dušimo. Med dušenjem meso večkrat obrnemo in prilivamo vročo vodo ali juho.

Ko je meso že precej mehko, mu dodamo olupijen razpolovljen krompir. Z bržolo vred obračamo tudi krompir. Ko je oboje mehko in lepo rumeno, bržole zrežemo, jih zloži mo na velik krožnik, obložimo s krompirjem in polijemo z omako. Da bo jedi več, prilijemo ostanku masti in soku od dušenja nekaj žlic vode in prevremo. Lahko pa krompir skuhamo tudi posebej in ga damo samo za nekaj minut k bržolam, da prevzame njihov okus.

K bržolam serviramo različno solato.


KRANJSKA OHCET

11/2 kg svinjskega stegna, sol, 4 stroke česna, kumina, 5 dkg masti; 2 kg kislega zelja. 2 žlici moke za pod met. 5 krvavic, 5 pečenic, 5 dkg masti. 2 žlici paradižnikove mezge. Kruhovi cmoki,

Svinjsko tegno nasolimo ter nadrgnemo s strtim česnom in strto kumino. Meso položimo v pekač, ga polijemo z vročo mastjo in spečemo.

S prav malo vode dušimo kislo zelje, ga zgostimo s podmetom, okus mu izboljšamo s paradižnikom in zabelimo z mastjo od pečenke in klobas. Posebej spečemo krvavi ce in pečenice.

Zelje zložimo na pogret velik krožnik, nanj naložimo narezano toplo pečenko, polovice pečenic in polovice krvavic. Namesto krvavic lahko vzamemo tudi jetrnice.

H kranjski ohceti običajno serviramo kruhove cmoke, ki jih razvrstimo kar na krožnik z mesom.


KOZLIČKOVA PLJUČKA, KRANJSKA

7 kozličkovih pljučk. 10 dkg masti. 15 dkg slcnine, 20 dkg čebule, 4 dkg česna, 5 dkg moke, poper, majaron. lovorov list, sol.

Kuhana pljučka zrežemo na tanke rezine. V kozico damo mast in na kocke narezano slanino. Na razpuščeno slanino damo drobno sesekIjano čebulo. Zarumenelo potresemo z moko, sesekljanim česnom, majaronom, poprom in zalijemo z malo juhe. Ko omaka prevre, stresemo vanjo narezana pljučka in lovorov list. Solimo in pustimo nekaj časa vreti. Serviramo s cmoki.


KRVAVICE

(Gorenjska)

1 jetra. 1 pljuča, polovico svinjske glave; 3 kg ješprenja, 3 kg kaše. Dišave: čebule, meta, majaron; bazilika. poper. Sol, mast od črev, kri. čreva.

Drobovino in meso od glave skuhamo (pljuča posebej); ko juho odlijemo, drobovino in meso zmeljemo ali zrežemo na drobno. Pridamo ne preveč kuhan ješprenj in kašo, zalijemo po potrebi z juho, v kateri se je kuhalo meso, in s krvjo, ki smo jo skuhali in zmleli; nato pridamo še dišave, osolimo, zabelimo z mastjo in ocvirki (mast od črev). Dobro zmešamo, natlačimo v očiščena čreva in zašpilimo.

Napolnjene krvavice počasi skuhamo v juhi, v kateri se je kuhala glava. Kuhamo jih toliko časa, da priteče iz njih čista juha, ko jih prebodemo. Nato jih zložimo na desko, ohladimo in pustimo na hladnem 2 do 3 dni, ker postanejo okusnejše. Ko jih rabimo, jih pečemo v neprevroči pečici, sicer popokajo.


GORENJSKI ŽELODEC S KAŠO - DED

2 kg svinjskega mesa. 6 strokov česna, 4 dkg soli, poper, malo vode; 20 dkg kaše; debelo svinjsko črevo.

Meso zmeljemo, mu dodamo česnov sok, solimo in popramo. Dobro premešamo in postavimo na hladno za nekaj ur. Zatem maso z rokami dobro pregnetemo in dodamo prebrano ter oprano surovo kašo. Dobro oprano črevo narežemo na približno 1 1/2 pedi dolge kose. Na enem koncu jih zašpilimo. V črevo denemo pripravljeni nadev, vendar zelo  ohlapno, ker moramo računati, da se kaša pozneje nakuha. Črevo zašpilimo še na drugem koncu. Želodce prekadimo kot mesene klobase za takojšnjo uporabo. Kuhati ga moramo eno in pol ure in sicer počasi, da se kaša lepo napne.

Ponudimo mrzlega kot narezek ali toplega kot klobase s kislim zeljem, repo in podobnim.

Tako pripravljen želodec s kašo moramo kma!u porabiti.


GORJANSKI ŽELODEC

1 kg svinjskega mesa (stegno). 50 dkg svinjskih prsi (flam), 40 dkg surove slanine, 14 dkg prosene kaše. 10 dkg česna, 5 dkg soli. 3 dkg mletega popra, 1 danka (črevo).

Svinjsko stegno zmeljemo na strojčku. Plošča naj ima največje luknje. Prsi in slanino zrežemo z roko na drobne kocke. Vse skupaj damo v skledo, solimo in potrosimo s poprom. Dodamo približno 2 dl vode, v kateri smo namočili stolčen česen. Vodo precedimo skozi krpo in ožamemo. Primešamo še oprano kašo, Meso dobro obdelamo z rokami. Nadevamo jo v dobro očiščeno danko, zašpilimo in damo kuhat v vrelo slano vodo za 2 uri. Kuhamo počasi, sicer želodec lahko poči. Napol ohlajenega vzamemo iz juhe in ga obtežimo, da se popolnoma ohladi. Mrzlega damo ponovno v pekač, ga prelijemo z vročo mastjo in po vseh straneh lepo rjavo spečemo. Ko se ohladi, ga ponudimo z raznimi hreni, gorčico itd.


ZASEKA I

Dobro ohlajeno slanino narežemo na večje kose, solimo in zložimo v kadico. Vmes natresamo stroke česna. Po treh dneh jo zalijemo s prekuhano in ohlajeno slano vodo, ki smo ji dodali lovorove liste in cel poper. Po nekaj dneh slanino dvignemo iz razsola, jo dobro zbrišemo in obesimo na zračen prostor. Visi naj nekaj dni, da se popolnoma osuši. Tedaj jo obesimo v mrzel dim. Visi naj nekaj dni, da malo zarumeni. Ko jo vzamemo iz dima, jo obesimo še za 4-5 dni na hladen zrak, nato jo zrežemo ali zmeljemo. Po okusu jo dosolimo. Dobro zmešano natlačimo v posodo. Zalijemo jo z mastjo.


ZASEKA II

Zaseko lahko naredimo tudi iz prekajene slanine, ki jo zmeljemo, solimo in zmešamo s strtim česnom. Dobro premešano zmes stlačimo v posodo in prav tako zalijemo z mastjo. Zaseko hranimo v hladnem in zračnem prostoru.


ZASEKA III

Na tretji način pripravljamo zaseko iz sveže, ohlajene slanine. Zrežemo jo na manjše dele, damo v vrelo vodo in pustimo vreti tako dolgo, da postekleni. Vzamemo jo iz posode, obesimo, da se docela ohladi in odteče; nato jo zmeljemo. Po okusu ji primešamo strtega česna ali zmlete čebule in solimo. Dobro premešamo in natlačimo v posode. Zalijemo s svinjsko mastjo.


KRANJSKE ALI MESENE KLOBASE

1.
2/3 pustega in 1/3 mastnega mesa. Na 1 kg mesa računamo 3 dkg soli, 1 g solitra, 1 g stolčenega popra, česna po želji, pičlo 1/8 vode.

II.
7 kg lepega svinjskega mesa brez žil in kožic, 2 kg lepe trde sveže slanine, 5 g popra, 2 glavici česna, 1/2 I belega vina ali vode, 1 g solitra'.

Meso, zrezano na drobne koščke ali zmleto skozi mrežico mesoreznice, ki ima večje luknje, solimo, popramo, dodamo česnove vode in za lepšo barvo solitra. Če je solitra preveč, je škodljiv; klobase pa so trde in puste, ali pa tudi drobljive. Meso gnetemo eno uro, nato ga nadevamo v čreva in naredimo klobase. Nadeto mora biti gosto in brez zračnih presledkov. Na mehurjastih mestih prebodemo z iglo črevo in z roko poravnamo nadev.

Klobase obesimo najprej za en ali dva dni na hladen zrak, nato pa štiri do pet dni v hladen dim. Med dimljenjem jih prevesimo. Povojene klobase obesimo v hladno in zelo zračno shrambo.

Klobase po količinah pod številko 2 naredimo kot prve. Boljše so, če  slanino zrežemo na roko.

Za klobase, ki jih uživamo surove, vzamemo več slanine in manj vode; za takojšnjo uporabo pa zvišamo količino vode na 3/16 I na 1 kg mesa in prekajamo le dva dni. Take klobase so zelo sočne.

Na Štajerskem in v Beli krajini primešajo mesni masi tudi malo kumine.


POLENOVKA PO KRANJSKO

2 1/2 kg namočene polenovke (75 dkg suhe), 25 dkg olja, 10 dkg korenja, 5 dkg peteršilja, 5 dkg zelene, 10 dkg čebule, 5 dkg česna, 3 dkg zelenega peteršilja, cel poper, lovorov list, sel,

Namočeno polenovko kuhamo s čebulo, korenjem, peteršiljem, zeleno, poprom in lovorovim listom. Solimo. Kuhano ločimo od kosti in očistimo , kože, damo na krožnik in zabelimo. Zabelo-omako pripravimo tako, da na olju spražimo drobno sesekljan česen in zelen peteršilj ter zalijemo z juho, v kateri se je kuhala polenovka. Ko vržemo česen v olje, ne sme zarumeneti.


RAKI PO KRANJSKO

20 rakov (jelševcev), 5 dkg korenja, 2 dkg peteršiljeve korenine, 2 dkg zelene, 3 dkg čebule, lovorov list, kumina, 15 dkg olja, 4 dkg česna, 3 dkg zelenega peteršilja, sol. -

Žive rake operemo s krtačo. Izvlečemo jim črevo, to je srednjo repno plavut. Damo jih takoj kuhat v vrelo juho, v katero smo dali očiščeno zelenjavo: peteršilj, zeleno, korenje, čebulo, lovorov list in kumino; solimo. Po 10 minutnem vrenju zložimo rake v jušnik ali skledo in jih zalijemo z nekaj juhe, v kateri so se kuhali. Zabelimo jih s česnom in peteršiljem, prepražimo na olju.


LJUBLJANSKA JAJČNA JED

15 v trdo kuhanih jajc, 1 žemlja, 2 žliti surovega masla, 5 surovih jajc, sol, zelen peteršilj, limonina lupinicc, 4 žlice kisle smetane, malo drobtin, sol; približno ,1/2kg mavrahov ali drugih gob, 2 dkg surovega masla, zelen peteršilj, pol kozarca vina, sol.

V trdo kuhana jajca olupimo in izločimo rumenjake. Beljake zrežemo na tanke rezine, rumenjake pretlačimo skupaj z žemljo, namočeno v mleku in ožeto. Surovo maslo umešamo z rumenjaki, dodamo sol, sesekljan zelen peteršilj, limonino lupinico, kislo smetano in malo drobtin, nazadnje pa še sneg iz 5 beljakov. Na surovem maslu medtem prepražimo soljene zrezane gobe z zelenim peteršiljem, ki jih zalijemo z vinom.

V dobro pomoščeno kozico ali jensko posodo damo najprej plast jajčne zmesi, nanjo prepražene gobe, ki jih potresemo znarezanimi beljaki. To ponavljamo. Nazadnje moro biti jajčna zmes.

Spečemo in damo na mizo kot začetno ali glavno jed s solato.


LJUBLJANSKA MEŠANICA

1 kg stročjega fižola, 1 lepa cvetača, 1 kg krompirja, 1/2, kg svežega mesa, sol, 1/2 zelenjavne juhe, 10 dkg olja, 10 dkg parmezana.

Fižol zrežemo no poševne rezi ne, cvetačo razdelimo na cvetove. Uporabimo tudi notranje liste, ki jih tanko zrežemo. Fižol posebej malo dušimo, cveta čo napol skuhomo. Krompir narežemo no ploščice. V pomazano kozico denemo najprej ocejen fižol, nato cvetočo, nanjo sesekljano meso, sledi krompir. Vse skupaj polijemo s slano zelenjavno juho od fižola in cvetače in poškropimo z oljem. Pečemo približno 2 uri.

Preden damo jed na mizo, jo potresemo s parmezanom.


ŠKOFJELOŠKA MEŠANICA

(Zapisek iz Skofje Loke)

1/2 kg fižola, 1 1/2. kg kis le repe ali zelja, 1/2 kg ješprenja ali ješprenjčka, sol, 15 dkg masti in 1 čebula ali 15 dkg masti in 5 dkg moke; 5 žlic smetane. 

Najprej pristavimo namočen fižol, v drug lonec pa zelje ali repo, na vrh pa namočen ješprenj ali ješprenjček, da se ne prižge. Oboje malo solimo. Kuhano zmešamo. Zabelimo s precvrto čebulo oli svetlim prežganjem. Bolj je v navadi zabela s čebulo. Nazadnje jed izboljšamo s sladko ali kislo smetano.


ŠARA, ZELENJAVNA

(Zapisek iz Skofje Loke)

1 1/2 kg krompirja, 4 srednje debeli repi, 2 približno kot repa debeli rumeni kolerabi, sol; 15 dkg masti, 5 dkg moke, malo sladke paprike.

Olupijen krompir, repo in kolerabo zrežemo no kocke, ali zrežemo le krompir na kocke, repo in kolerabo pa zribamo na ploščice. Repo kuhamo posebej, krompir in kolerabo skupaj. Solimo. Repno vodo odlijemo, ko je kuhano; repo stresemo h krompirju. Zabelimo s svetlim prežganjem. Jedi primešamo nazadnje malo sladke paprike.


GOBE V SMETANI, PEČENE

1 1/2 kg gob (jurčkov ali drugih gob), sol, poper, 1/4 I smetane.

Gobe, lepe in čvrste, zrežemo na večje kose, jih posolimo in popopramo, denemo v kozico in polijemo s polovico smetane. Počasi pečemo. Ko se smetana posuši, dodamo novo. To večkrat ponovimo.

Pečene gobe serviramo k mesu kot oblogo; lahko tudi kot pri kuho ali celo za začetno jed.


KREŠA V SOLATI

(Ljubljanska okolica)

Mlade krešine vršičke otrebimo in operemo. Zabelimo jih z oljem, kisom in soljo. Stara kreša greni.


ČEŠPLJEVA KAŠA

Približno 2 1/2. I vode, 3/4 kg suhih češpelj, 3/4 kg kaše, sol, 10 dkg surovega masla in 3 dkg drobtin; sladkor za potresanje.

V vodi kuhamo nekaj minut oprone suhe češplje, nato dodamo v vroči vodi oprano kašo in solimo. Ko je kaša mehka, jo denemo v skledo in zabelimo z zarumenelimi drobtinami, lahko pa tudi le s surovim maslom. Po želji kašo še posujemo s slodkorjem.


GOBOVA KAŠA

3/4 kg gob, 8 dkg maščobe, zelen peteršilj, 3 stroke česna, 2 paradižnika, 2 dkg moke 1/2 kg kaše, slan krop.

Zrezane gobe denemo na vročo maščobo. na kateri smo prej nekoliko prepražili sesekljan zelen peteršilj in česen. Nekaj časa pražimo same, nato dodamo paradižnik. Ko se sok posuši. pomokamo in prav malo zalijemo z mrzlo vodo. Gobe zlijemo v koše, ki jo posebej kuhamo v slani vodi. Skupno prevremo in po okusu solimo, po želji tudi nekoliko popopramo. Jed mora biti gostIjata.


MLEČNA PROSENA KAŠA

1 kg prosene kaše, približno 2 I mleka, sol, 8 dkg surovega masla ali 1/4 I smetane. Sladkorja po okusu.

V vrelo slano mleko zakuhamo prebrano in dobro oprano kašo. Kuhamo. da se zmehča. V skledi jo zabelimo s stopljenim maslom. Z žlico naredimo v kašo male vdolbinice, da se maščoba lepše razleze. Kašo potresemo z nekoliko sladkorja. lahko ga pa tudi opustimo.

Če zabelimo kašo s smetano, jo denem o po vrhu ali jo za mešamo kar med kašo.


POŠTENGANA KAŠA

1 kg kaše, slan krop 15 dkg suhe slanine, 1 čebula.

V vroči vodi oprano, prej prebrano kašo zakuhamo v slan krop in kuhorno, da se kaša zmehča. Jed mora biti gosta. Denemo jo v skledo. jo z žlico, pomočeno v maščobo najprej zgladimo, nato pa napravimo z žlico po površini več vdolbin. Na slanini prepražimo čebulo in z njej kašo zabelimo.

Zavoljo vdolbin se koša imenuje poštengana.


ZABELJENA KAŠA

1 kg prosene kaše, slan krop, vejica majarona, 2 stroka česna, 8 dkg ocvirkov ali četrt litra smetane.

V slan krop zakuhamo kašo, ki ji dodamo ze boljši okus majaron in strt česen. Počasi naj vre kakih 40 minut. Zabelimo jo z ocvirki ali prevreto smetano.

 


KAŠNATA REPA - BURKAŠA

1 1/2 kg kisle repe,1/2 kg kaše, sol, 15 dkg ocvirkov ali zaseke.

Repo postavimo z malo več vode. Ko je napol kuhano, prisujemo z vročo vodo oprano in prebrano kašo. Solimo in počasi kuharno. Jed zabelimo z ocvirki ali zaseko. Če se nam zdi preredka, ali imamo radi gostejšo, prilijemo pred zabelo pod met iz žlice moke in mrzle vode.

Kašnato repo, imenovano tudi repnata kaša, postavimo na mizo kot samostojno jed ali kot prikuho.

V Cerkljah na Gorenjskem ji pravijo tudi burkaša.


KAŠNATO ZELJE

1 1/2. kg kislega zelja, 1/2 kg kaše, sol, 15 dkg ocvirkov ali zaseke. Kašnato zelje pripravimo kot repo ali ga prav tako ponudimo kot samostojno jed ali kot prikuho.


KROMPIRJEVA KAŠA

11/2 kg krompirja, 1/2 kg kaše, sol, 10-15 dkg ocvirkov, 5 dkg moke.

Krompir olupimo, zrežemo na kose in pristavimo z malo več vode. kot je je treba samo ze krompir. Solimo. Ko vre nekaj minut, prisujemo dobro oprano kašo in kuhamo, da se oboje zmehča. V kozici razgrejemo ocvirkovo mast, dodamo moko. samo malo pomešamo in jed zabelimo, Ko dobro prevre, je jed gotova.

Krmpirjevo kašo lahko ponudimo kot samostojno jed ali jo postavimo na mizo poleg zelja. repe, s suhim mesom in podobno.


PEČENA KAŠA

Kuhani mlečni kaši primešamo surovo maslo,polijemo s smetano, nato pa postavimo v pečico. Ko se zgosti in zgoraj lepo zarumeni, je pripravljena.

Ponudimo jo tudi s sladkorjem in cimetom.


JEČMENČEK S SUHIMI ČESPLJAMI

1/2I ječmenčka, približno 3 l mleka ali pol mleka pol vode, 1/4 kg suhih češpelj, sol, 1 dI smetane.

Ječmenček namočimo v vodi. Zakuhamo ga v vrelo mleko. Ko je napol mehak. mu dodamo oprane češpIje. Nazadnje jed polijemo že v skledi s smetano.


MEDLA I

(Gorenjska)

1 I kaše, slan krop 20 dkg ajdove moke, malo vode; 12 dkg surovega masla; 2 I mleka.

Dobro prebrano in v vroči vodi oprano kašo zakuhamo v slan krop. Ko je na pol kuhana, jo podmetemo z ajdovo moko, ki jo gladko razmešamo z nekaj žlicami mrzle vode. Jed zabelimo še z maslom, lahko pa tudi z ocvirki. Denemo v skledo, zraven damo toplo mleko. Ponekod ga zlijejo kar vrh medle.


MEDLA II

(Zapisek iz Škofje Loke)

Približno 3 l vode, sol, 10 dobrih pesti kaše, 10 zvrhanih žlic bele moke (lahko tudi ajdove), nekoliko mrzle vode, 15 dkg surovega masla ali 10 dkg masti, 5 dkg moke.

Ko slana voda zavre, zakuhamo oprano kašo. Napol kuhani prilijemo tekoč podmet iz moke in vode. Kuhamo še kakih 20 minut. Jed mora biti malo manj gosta, kot npr. mlečna kaša.

Zabelimo jo ali s samim surovim maslom oziroma mastjo, ali damo v maščobo moko, in to le toliko, da spremeni barvo.


AJDOVI ŽGANCl PO GORENJSKO

Skuhomo jih kot navadno. Razloček je veči del ta, da na Gorenjskem zdrobe žgance že v loncu. Mešajo oziroma drobe jih z dvorogeljnimi vilicami toliko časa, da se gmota razdeli na drobne žgančke. Žgančki ne smejo biti suhi ali moknati. Zato morajo biti dobro zabeljeni. Na drobljene žgance zvrnejo iz lonca v skledo in še enkrat zabelijo.


AJDOVA MEŠTA

(Gorenjska)

1 kg krompirja, 1 1/2  I vode, sol, 1 I ajdove moke, 10 dkg ocvirkov.

Krompir olupimo, zrežemo na kose in pristavimo s slano vodo. Ko je napol kuhan, vsujemo vanj presejano ajdovo moko. Ko prevre, naredimo skuhalnico - kot pri žgancih - luknjo, da se moka bolj prekuha. Vre naj pokrita pol ure. Nato dobro zmešamo s kuhalnico in dobro zabelimo z vročimi ocvirki.

Zraven ponudimo kislo zelje ali repo in suho kuhano svinino. Lahko pa tudi svinjsko ali kako drugo pečenko.


KORENJEVA MEŠTA

(Gorenjska)

1 1/2 kg korenja, sol; 4 žlice moke, malo vode za podmet, 15 dkg prekajene slanine, zelen peteršilj.

Očiščeno korenje skuhomo v malo slanega kropa; nato ga zmečkamo, mu dodamo podmet iz moke in mrzle vode, primešamo sesekljan peteršilj in zabelimo s precvrto slanino.


KROMPIRJEVA MEŠTA

(Gorenjska)

1 kg krompirja, 1 kg krušne moke, približno 3 I vode, 15 dkg ocvirkov,
čebulo.

Krompir olupimo, zrežemo na kose in pristavimo v vroči vodi. Ko je krompir na pol kuhan, stresemo vanj vso moko, pokrijemo in kuhamo vse skupaj pol ure, nato pa dobro zmešamo v redko kašo. Če vidimo, da imamo preveč vode, jo pred mešanjem malo odlijemo. Lahko pa odlijemo skoraj vso vodo in jed zmešamo, potem pa po potrebi zalijemo z vodo, ki smo jo odlili. Mešto zabelimo v skledi s prepraženo sesekljano čebulo in z ocvirki. Če so ocvirki dovolj mastni, jih lahko prepražimo s čebulo vred. Drugače pa vzamemo za čebulo posebej malo masti.


MEŠTA

(Zapisek iz Škofje Loke)

1 1/2 kg krompirja, 3/4 kg moke, sol, 15 dkg masti, 1 čebulo; mleko.

Na kose narezan olupijen krompir pristavimo z vročo vodo. Solimo, Ko že nekaj časa vre, prisujemo presejano moko kot za žgance. Kuhamo približno pol ure. Vodo odlijemo, vendar manj kot pri žgancih, ker je mešta manj gosta.

Dobro zmešamo in krompir pri tem zmečkamo. Naj bo gosto kot ne pregosta polenta. Damo v skledo, naredimo z žlico vdolbine in zabelimo s precvrto čebulo. Ko se poje zabeljena mešta, z vrha prilijemo mleko.


ZAROŠTAN MOČNIK

40 dkg moke, 3 do 4 jajca za usu kanec, 8 dkg surovega masla ali olja sol, Za zabelo ocvirki, prepražena čebulo ali mleko.

Iz moke in jajc naredimo usukančke. Presejemo jih skozi cedilo v vročo maščobo in mešamo tako dolgo, da lepo zarumenijo in zadišijo. Zalijemo z mrzlo vodo. Osolimo. Ko voda zavre, zakuhamo ostanek usukančkov. Vre naj četrt ure. Ta močnik mora biti precej gost. Za na krožnikih ga zabelimo z ocvirki ali s krhko, lepo zarumenelo čebulo, ali pa prilijemo malo mleka. Mleko lahko damo tudi posebej v skodelici.


MASLOVNEK

(Stara tržiška jed)

1/2 I kisle in 1/2 I sladke smetane, 4 zvrhane žlice moke, 4 jajca in sol,

Kislo in sladko smetano ter moko razžvrkljamo v nepreozkem loncu. Pristavimo in kuhamo ter pridno mešamo, da postane zmes kakor gosta krema, iz katere se začne cediti mast. Tedaj jed odmaknemo in v zmes ubijemo jajca, osolimo in mešamo dalje, da postane prav vroče, a več ne zavre. Serviramo v vroči skledi s črnim kruhom.


SLEPA ŽONTA

1 I kislega mleka, 1 I sladkega mleka, 1 do 2 dI smetane, 5 dkg moke; ajdovi ali koruzni žganci.

Sladko in kislo mleko zmešamo, po želji dodamo še smetano in zavremo. Zakuhamo med meša njem podmet iz moke in nekaj žlic mrzle vode. Skupno dobro prevremo in s tem polijemo drobne ajdove ali koruzne žgance. Pri žgancih na porcije, polijemo z žonto vsako porcijo zase.


GLUHI ŠTRUKLJI

1 kg moke, sol, voda, 3 dkg kvasa; ocvirki, prepražena čebula ali precvrta slanina.

Iz moke, soli, vode in kvasa zamesimo testo kot za kruh. Ko testo vzhaja, ga pregnetemo in naredimo 1 dm dolge in 3-4 cm široke štručke. Vzhajajo naj pokrite na pomokani deski. Vzhajane, vendar ne preveč, denemo v slan krop. V njem naj se kuhajo pokrite 3 minute na eni strani, in odkrite 2 minuti na drugi strani. Kuhane raztrgamo z vilicami na kose, jih zabelimo z ocvirki in prepraženo čebulo ali precvrto suho slanino.

Serviramo jih h kisli repi, k zelju, mesnim omakam, ali tudi solatam.


KVAŠENI CMOKI V SOPARI

1 kg moke, 3 dkg kvasa, 2 rumenjaka, malo soli, 1/2 I mleka, 4 dkg surovega masla ali masti; zabela.

V pogreto skledo presejemo moko. V mlačno mleko streseme razdrobIjen kvas, vanj razžvrkljamo rumenjaka in raztopimo sol; mleku prilijemo stopljeno maščobo. Iz moke in pripravljene tekočine zamesimo testo in ga stepamo, da se loči od posode in kuhaInice. Testo naj pokrito počiva poldrugo uro. Nato naredimo iz njega ne prevelike cmoke, ki naj pokriti vzhajajo še 15 minut. Medtem zavremo v široki kozici vodo, napnemo čez kozico prtič, ga ob robu krog in krog privežemo in zložimo nanj v presledkih vzhajane cmoke. Čez kozico poveznemo drugo, enako veliko kozico ali skledo, in kuhamo cmoke vsopari 15 minut. Kuhane prebodemo s pletilko, da ne upadejo. To moramo večkrat ponoviti. Zložimo jih drugega poleg drugega na krožnik in zabelimo.

Te cmoke pa lahko naredimo tudi sladke; tedaj umešamo v mleko še 2 žlici sladkorja, zabelimo jih pa s precvrtimi drobtinicami in potresemo s cimetom in sladkorjem. K cmokom damo kompot. Servirati jih moramo takoj, sicer upadejo.


KRUHOVI CMOKI

10-12 starih žemelj ali 50-60 dkg starega belega kruha, 3 žlice belega zdroba, približno 1/2 I juhe ali mleka, 15 dkg suhe slanine, pol čebule, zelen peteršilj, 2 jajci, moka za oblikovanje, slan krop, 10 dkg ocvirkov.

Zemlje ali kruh zrežemo na drobne kocke, jih zmešamo z zdrobom in polijemo z juho ali mlekom; v juhi ali mleku raztepemo jajci. pustimo, da se napoji. Na zrezani slanini razpustimo sesekljano čebulo in jo primešamo napojenemu kruhu skupaj s sesekljanim peteršiljem. Narahlo premešamo in z mokrimi rokami naredimo cmoke, ki jih povaljamo v moki in denemo v slan kropo Vro naj počasi četrt ure. Odcejene zabelimo z ocvirki.

Serviramo jih k mesnim omakam, h kislemu zelju ali repi, s solato ali tudi z raznimi prikuhami.


GORENJSKI KRAPI S SKUTO

Testo: 1 I ajdove moke, 1 I slanega kropa, pšenična moka za pomokanje za zabelo ocvirki ali surovo maslo z drobtinami.

Nadev: 3/4 kg skute, 2 jajci,. 1/4 I kisle smetane, 3 pesti drobtin, malo soli.

Ajdovo moko poparimo in premešamo s kuhaInico. Ko je testo nekoliko ohlajeno, ga denemo na dobro pomokano desko; za mokanje uporabljamo pšenično moko, ki testo lepše veže. Testo vgnetemo, ga takoj razvaljamo za prst na debelo in zrežemo kvadrate. Na vsakega položimo pol žlice nadeva, preganemo in krpe stisnemo ob robovih. Krape kuhamo v slanem kropu 10 minut. Kuhane previdno poberemo v skledo in zabelimo z ocvirki ali z drobtinicami, ki smo jih prepražili na maslu.

Za nadev zmešamo pretlačeno skuto z jajcema, kislo smetano, drobtinami in prav malo soli. Nadev je rahlejši, če iz beljakov stepemo sneg in ga primešamo nazadnje.


AJDOVI KRAPKI - S KAŠO IN SKUTO

Testo: Za testo vzamemo iste količine kot pri gorenjskih krapih s skuto. Za zabelo 10 dkg surovega masla in drobtinice.

Nadev: 10 dkg kaše, malo mleka; 1/4 kg skute, 2 jajci, 3 žlice smetane, po potrebi drobtin.

Kašo napol skuhamo v mleku, ohlajeni primešamo pretlačeno skuto, rumenjaka, smetano in potrebne drobtine, nazadnje še sneg iz beljakov. Ves ostali postopek je isti kot pri krapih s skutnim nadevom. Krape skuhamo v slanem kropu, odcejene zabelimo.


LJUBLJANSKI ŠTRUKLJI, PEČENI

Masleno kvašeno testo: Za kvasec: 4 žlice mlačnega mleka, 2 dkg kvasa, 1 žlička sladkorja; 2 dkg surovega masla, pol kozarca mleka, 2 rumenjaka, malo soli, 1 žlica, sladkorja, 1 žlica ruma, 30 dkg moke , 18 dkg surovega masla, potrebna moka.

Nadev: marmelada, pomarančna lupinica.

Postavimo kvasec, nato pa dodamo mlačnemu mleku zdrobljeno surovo maslo, rumenjaka, sol, sladkor in rum. Dobro razžvrkljamo. Iz tega in iz vzhaja nega kvasca ter moke ugnetemo kvašeno testo. Vzhaja no razvaljamo v pravokotnik, debel za nožev rob. Na hladnem razvaljamo na pomokani deski iz moke in surovega masla manjši pravokotnik. Položimo ga na testo. Testo ob robovih najprej stisnemo, nato potolčemo z valjarjem, da se plasti sprimeta, nato preganemo in spet potolčemo z valjarjem. Najprej ravnamo kot z maslenim testom. Po zadnjem zgibanju oziroma počivanju naj testo vzhaja, nato ga razvaljamo, vendar ne pretanko. Namažemo ga z marmelado in potresemo s sesekljanimi pomarančnimi lupinicami. Zvijemo in denemo v model. Namažemo z jajcem in spečemo.


ŠTRUKLJI, KUHANI V SOPARI

Stara posebnost je kuhanje štrukljev v sopari. Primerni za to so skutni in orehovi. Pripravimo štruklje kot je opisano v receptih. Namesto da bi jih skuhali v slanem kropu, jih položimo na rešeto ali cedilo oziroma luknjičavo posodo in jo postavimo nad kropo Posodo pokrijemo, da sopara ne uhaja. Vsopari kuhani štruklji so bolj suhi in se plasti lepo listajo.

Tako kuhanje je še vedno v navadi v nekaterih krajih po Gorenjskem.


VODNIKOVA POGAČA

Testo: 40 dkg ostre moke, 20 dkg surovega masla, 1 di vode, 1 di klsle smeta ne, sol.

Nadev: 5 jajc, 10 dkg sladkorja, 5 dkg rozin, 1 di mleka, 3 1/2 dl goste kisle smetane, limonina lupina, 6 dkg moke, 8 dkg orehov ali mandeljnov. V jeseni vzamemo namesto rozin grozdne jagode.

Iz moke, masla, vode, kisle smetane in soli napravimo testo in ga pustimo počivati 30 minut. Nato ga debelo razvaljamo, obložimo z njim nizko glinasto skledo le za 3 prste visoko in spečemo. Ko je testo že skoraj pečeno, nalijemo po vrhu naslednji nadev: V skledi zmešamo 5 rumenjakov, sladkor, mleko, kislo smetano, sesekljano limonino lupino, trd sneg iz beljakov in moko.

Nato postavimo pogačo ponovno v pečico, da se nekoliko opeče. Tedaj potresemo po nadevu rozine ali grozdne jagode, grobo zrezane orehe ali olupljene, na polovico prerezane mandeljne. Nato spečemo do kraja.

Pogačo sladkamo po vrhu in jo serviramo v skledi še vročo.


LJUBLJANSKI KOLAČKI

Testo: 1/2 kg moke, 3 dkg kvasa, 1/4 l mleka, 3 dkg sladkorja, sol, 5 dkg surovega masla, 2 rumenjaka; 1 1/2 I mleka, 1 vanilin, maščoba za pekač.

Mlečna krema: 5 dkg sladkorja, 1 vanilin, 2 jajci, 1 rumenjak, 2 žlički vaniljinega pudinga iz zavitka, približno pol litra mleka.

Postavimo kvas. Moko presejemo in naredimo kvašeno testo, ki ga zelo krepko stepamo četrt ure. Postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhaja no testo denemo na desko, ga razvaljamo za prst debelo in z obodcem izrežemo hlebčke. Zložimo jih v pomazan pekač, a ne pregosto. Vsak hlebček pomažemo na robu z maščobo, da se ne sprimejo, ko narastejo. Ko nekoliko vzhajajo, jih pomažemo z raztepenim jajcem ali  samo z beljokom in spečemo. Pečene polijemo z vrelim mlekom z vanilinom. Pokrijemo s prtičem in pustimo nekaj minut v sopari, do narastejo in se napoje. Naložimo jih na krožnik in oblijemo z mlečno kremo. Lahko pa jih tudi razdelimo na porcije in oblijemo vsak hlebček zase.

Mlečna krem: V manjši posodi zmešamo sladkor, vanilin, jajci, rumenjak in pudingovo moko. Ko je lepo gladko, dodamo polagoma mleko. Mešamo oziroma stepamo z metlico v vreli vodi, do se krema zgosti in naraste. Vzamemo iz vode in mešamo oziroma stepomo še nekaj minut.

Opombo: Recept je glede sestavin nekoliko moderniziran.


PUSTNI KROFI

I.

1 kg moke, 4 dkg kvasa, 3 jajca, 10 dkg surovega masla, 6 žilic kisle smetane, 5 dkg sladkorja, sol, potrebno mleko; marelična marmelada, olje za cvrenje, sladkor za potresa nje.

Moko presejemo. Postavimo kvas. V mlačno mleko zamešamo jajca, surovo maslo, smetano, sladkor in sol. Vse to in vzhaja in kvas zlijemo v pogreto moko in stepemo testo. Nadaljnji postopek je opisan pri tretjih količinah za pustne krofe.

II.

1 kg moke, 4 dkg kvasa, 15 dkg surovega mas1a, 6 rumenjakov, 15 dkg sladkorja, 1 žilica ruma, sol, mlačno mleko; marelična marmelada, olje za cvrenje, sladkor za potresanje.

Moko presejemo. Postavimo kvas. Surovo maslo, rumenjake in sladkor penasto umešamo. Naredimo testo iz moke, vzhaja nega kvasa, umešanja, ruma, soli in potrebnega mlačnega mleko. Nadaljnji postopek je opisan pri tretjih količinah za pustne krofe.

III.

1 kg moke, 6 dkg kvasa, približno 1/4 l mleka in 1/4 I smetane, 10 rumenjakov, 1 jajce, 10 dkg sladkorja, pomarančna ali limonina lupina, malo muškatnega oreščka, sol, 4 žlice ruma, 15 dkg surovega masla; marelična marmelada, olje za cvrenje, sladkor za potresanje.

Moko presejemo. Postavimo kvas. Rumenjake, jajce in sladkor penasto umešamo. Sesekljamo ali naribamo pomarančne ali limonine lupinice, nastrga moorešček. Pogrejemo mleko in smetano, da je oboje mlačno. Iz moke, vzhajanega kvasa, umešanja, mleka in smetane stepemo kvašeno testo. Ko je testo stepeno, dodamo še stopljeno surovo maslo.

Testo za krofe mora biti mehko, sicer so krofi težki. Teste ne ugnetemo, temveč stepamo. Ne dvigamo ga visoko, ker bi s tem povzročili zračne luknje v testu in s tem tudi v krcflh. Stepama prav nadrobno. Ko se testo loči od posode in kuhalnice, ga pokrijemo in denemo na primerno toplo mesto, da vzhaja.

Vzhajano testo zvrnemo no pomokano desko ali prt. Razvaljamo ga za pol prsta na debelo. Z obodcem za krofe izrežemo kroge. Na polovico krogov damo v sredino žličko marmelade. Z drugo polovico krogov prve pokrijemo. Pri tem obračamo testo tako, da je zgornji del testa obrnjen proti nadevu. S prsti oba kroga ob robu stisnemo in ponovno obrežemo z malo manjšim obodcem. Robova morata biti dobro stisnjena, da marmeloda ne uhaja, kupček marmelade pa natanko v sredini, da se krofi zaradi izgubljenega ravnotežja ne prevračajo pri cvrenju. Krofe zložimo na pomokan prt dva prsta narazen. Pokrite pustimo, da vzhajajo.

V kozico denemo za tri prste olja in ga razgrejemo. Poskusimo s cvrenjem z enim samim krofom. Volje ga spustimo tako, da pride vrhnja, bolj vzhaja na stran najprej v olje. Posodo pokrijemo in cvremo. Ko je lepo zarumenel, ga obrnemo in ocvremo še po drugi strani.

Pravilno vzhajani krofi se potope v olje do polovice, zato nastane, ko krofe obrnemo, venček. Preveč vzhajani pa se potope nad polovico in venčkov ni. Preveč vzhajani krofi se volju obračajo. Pri prevročem olju testo prehitro porumeni in je neprepečeno. Poskusimo s pletiIko. Zabodemo jo v krof od strani. Ce se je testo prime, ni dovolj ocvrto. V kozici naj ne bo preveč krofov, do se ne bodo dotikali. Ocvrte polagamo na cedilo ali pivni papir in še vroče potresemo s sladkorjem. Ne polagamo jih drugega vrh drugega, ker se pomečkajo.

Vroči krofi veljajo za delikates, mrzli so pa laže prebavljivi.


BOBI

1 kg moke, 6 dkg kvasa, približno 6 di mleka, 4 rumenjake, 10 dkg sladkorja, 4 žllce smetane, sol, olje za cvrenje, sladkor za potresanje.

Moko presejemo. V mlačnem mleku razžvrkljamo rumenjake, raztopimo sladkor in potrebno sol ter zamešamo smetano. Kvas postavimo. Iz vsega stepemo mehko testo. Nadalje ravnamo kot pri pustnih krofih. Testo razvaljamo dvakrat debelejše, ker ga ne nadenemo z marmelado.

 


KRHKI FLANCATI ALI DROBLJANCI I

1 kg moke, 6 di goste kisle smetane, 8 rumenjakov, 10 dkg sladkorja, 2 žlici limonovega soka, 2 žlici ruma, 6 žlic vina; olje za cvrenje; sladkor Za potresanje.

Vse sestavine hitro pognetemo v testo, da je gladko, nakar ga pustimo počivoti. Nato ga razvaljamo za nožev rob debelo in zrežemo s : petelinčkorn na pravokotnike. V vsakega naredimo 3-4 zareze. Nastale trakove med seboj prepletemo, denemo v vroče olje in ocvremo. Pečene dobro odcedimo in še tople potresemo s sladkorjem.


KRHKI FLANCATI ALI DROBLJANCI II

3/4 kg moke, 6 rumenjakov, približno 4 di goste kisle smetane, 3 žlice ruma, sol, 5 dkg sladkorja; olje Za cvrenje, sladkor za potresanje.

Testo dobro pognetemo in ga zložimo kot masleno testo. Počiva naj na hladnem 2 uri. Zvaljamo ga za nožev rob debelo in zrežemo na la cm široke in 14 cm dolge krpe. Vanje naredimo 6 zarez in jih med seboj prepletemo. Flancate ocvremo volju in še tople potresemo s sladkorjem.


KVAŠENI FLANCATI

Testo: pičlo 1/2 I mlačnega mleka, 2 jajci, žlico sladkorja, malo soli, za žlico surovega ali kuhanega maslo, 1 I moke; 4 žlice mia čnega mleka, žlička sladkorja, 3 dkg kvasa; olje za cvrenje, sladkor za posipanje.

Najprej postavimo kvas iz mlačnega mleka, sladkorja in moke. V mleku razžvrkljamo jajci, dodamo sladkor, sol in maslo; nazadnje dodamo še vzhajan kvas in zamesimo iz moke testo, ki ga dobro stepemo s kuhalnico, da se loči od posode in kuhalnice. Pokritega postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajanega razvaljamo za pol cm na debelo in izrežemo krpe kot v prejšnjih receptih. Krpe naj ponovno vzhajajo, nato jih ocvremo po eni strani, nato kozico odkrijemo in jih ocvremo še po drugi strani; še tople potresemo s sladkorjem.


POTICA IZ BUČNIC

(Ljubljanska okolica)

Testo: Naredimo ga po enem izmed treh receptov, ki so podani na straneh 164 in 165.
Nadev iz bučnic: 40 dkg zluščenih bučnih pešk, 5 dkg sladkorja; 10 dkg surovega masla ali margarine, 2 jajci, 10 dkg sladkorja, 1 zavitek vaniljinega sladkorja.

Bučne peške sesekljamo in prepražimo s sladkorjem, nato jih hitro ohladimo. Najbolje je postaviti posodo v mrzlo vodo. Mleti jih ne smemo, ker izločajo preveč olja. Surovo maslo, rumenjaka in sladkor. Penasto umešamo in dodamo peške, nazadnje pa še sneg iz beljakov. Z nadevom namažemo razvaljano testo in ga zvijemo. Nadaljnji postopek je isti kot pri drugih poticah. Bučna potica ima zelo prijeten okus.


ŠKOFJELOŠKI MALI KRUHEK

5 kg prave ržene moke, 3 kg cvetličnega medu, 2 zavitka zmletega cimeta, 1 zavitek zmletih klinčkov, 1/2 zavitka zmletega popra, 6 do 7 dkg jelenove soli.

Med skuhamo in mu prilijemo 2 zajemalki vrele vode. To mešanico nato popolnoma ohladlmo. Z njo in dišavami ter jelenovo soljo zamesimo testo. Pustimo ga počivati do dveh ur, lahko pa še dalj. Testo denemo nato po modlčkih, ki jih omočimo z medico. Čez nekaj ur vzamemo podobnjake ven in jih zloži mo na desko ter pustimo čez noč. Drugi dan jih spečemo.


ŠKOFJELOŠKI MEDENI KRUHKI - LECT

1/4 l medu, 45 dkg ržene moke,  do 1 dkg pepelike (pičle), dišave (cimet, klinčki, orešček, limona).

Naštete sestavine zgnetemo v testo, ki ga razvaljamo in denemo na pomazan pekač, na katerem naj počiva 48 ur. Testo pečemo 3/4 ure. Še gorko pecivo namažemo z oljem, da se sveti, nato ga razrežemo na rezine.


 

 

 

računovodstvo Pavliha