ZLIVANKE

 

AJDOV PEČENJAK

1 1/2 l mleka, 2 jajci, 50 dkg ajdove moke, 15 dkg surovega masla, sol.

V mrzlo mleko damo jajci, ajdovo moko in malo soli. S šibo mešamo, da postane testo gladko. Stoji naj 10 minut. V pekaču segrejemo maslo, nanj zlijemo testo in ga postavimo v pečico, da malo zarumeni.Tedaj pečenjak z vilicami raztrgamo in ponovno postavimo v pečico za približno 5 minut. Pečenega zvrnemo na krožnik, potresemo s sladkorjem in serviramo s toplim mlekom, jabolčno kašo, kuhanimi češpljami ali solato.


 JABOLČNI VLIVANCI

1 l mleka, sol, 2 jajci, 10 dkg sladkorja, približno 1/2 kg moke; 5 dkg surovega masla, 1/2 kg jabolk, 10 dkg sladkorja.

Iz mleka, soli, jajc, sladkorja in moke naredimo žvrkljano testo. Zlijemo ga v pekač, kjer smo raztopili surovo maslo.
Po testu potresemo naribana jabolka in sladkor. Spečemo. Pečeno testo zrežemo na koščke in potresemo s sladkorjem. Testo je rahlejše, če mu dodamo pol pecilnega praška.



 

računovodstvo Pavliha